Facility/Property management blog

Trendelemzés 

A létesítménygazdálkodás következő 5 éve


Hogyan fog kinézni a létesítménygazdálkodás világa az elkövetkező öt évben? Erre keressük a választ egy nemzetközi piackutatási jelentés és az új Ingatlan Évkönyv egyik cikke alapján. A facility management jövőjét pontosan előre jelezni nehéz, mivel ez nagymértékben függ a technológiai fejlődéstől, a gazdasági körülményektől és a szabályozási környezettől. Azonban néhány általános trend és várható fejlemény felvázolható. Úgy látjuk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi trendek középpontjában a technológiai innovációk és a költséghatékonyság állnak, bár a növekedési ütem és az alkalmazott technológiai megoldások terén jelentős különbségek is megfigyelhetők.

Május 23-án jelentetett meg egy sajtóközleményt a világ egyik vezető globális technológiai kutatási és tanácsadó vállalata, a Technavio. Címe meglehetősen, sőt szokatlanul hosszú: „Facilities Management Market size is set to grow by USD 826.91 billion from 2024-2028, Increasing demand for cloud-based facilities management solutions boost the market” („A létesítménygazdálkodási piac mérete 2024-2028 között 826,91 milliárd dollárral fog növekedni, a felhőalapú létesítménygazdálkodási megoldások iránti növekvő kereslet fellendíti a piacot”) Várakozásaik szerint a bővülés 9,61%-os összetett éves növekedési ráta (CAGR) mellett fog végbemenni. Mi, a BIG-HAUSE Kft-nél azonban a javuló értékeknél sokkal kíváncsibbak voltunk az azokat meghatározó piaci folyamatokra, s különösen arra, hogy mennyiben csengenek ezek egybe a magyarországi várakozásokkal. Az előbbiben ez a tanulmány, az utóbbiban egy az Ingatlan Évkönyv 2023/2024 kiadványban megjelent cikk, „A létesítménygazdálkodók evolúciója: ők már robotokkal diskurálnak” nyújt segítséget.

Nemzetközi tendenciák

Lássuk először tehát a nemzetközi trendeket! A Technavio elemzése szerint a piacot olyan tényezők mozgatják, mint az energiahatékonyság iránti növekvő kereslet, a munkahelyi biztonság iránti igény és az FM-szolgáltatások kiszervezésének növekvő trendje, a látványos növekedést pedig az IoT (dolgok Internete) és az Ipar 4.0 technológiák integrációja hajtja. Az érzékelőkből, termosztátokból és működtető szerkezetekből álló IoT-hálózatok megkönnyítik az adatvezérelt döntéseket – javítva a teljesítményt és meghosszabbítva az eszközök élettartamát. Az egyik legfontosabb IoT-alkalmazás, a prediktív karbantartás valós idejű adatokat használ a berendezések állapotfigyeléséhez, csökkentve az üzemeltetési költségeket és növelve a termelékenységet. 

Az MI-alapú megoldások racionalizálják a működést, biztosítják a vészhelyzetekre való gyors reagálást és a jogszabályi megfelelés fenntartását. A hatékony létesítménygazdálkodásba történő beruházások hozzájárulnak a szervezeti sikerhez, elősegítik a munkavállalók elégedettségét és megtartását. A szakosodott cégekhez történő kiszervezés optimalizálhatja az erőforrásokat és fokozhatja a költséghatékonyságot, elősegítve a fenntarthatóságot és az iparág növekedését. 

A Technavio előrejelzése szerint a növekvő gazdaságokban működő kis szervezetek jelentős költségvetési korlátokkal szembesülnek majd, amelyek arra kényszerítik őket, hogy szervezeti céljaikkal összhangban álló stratégiai eszközökbe fektessenek be. Ennek ellenére dönthetnek úgy, hogy lemondanak a jó hírű szolgáltatóktól származó professzionális FM-szolgáltatásokból származó előnyökről. Ennek következménye a megnövekedett karbantartási és üzemeltetési költség lehet, ami negatívan befolyásolja a jövedelmezőséget. 

További kihívást jelentenek a növekvő munkaerőköltségek, ami az előrejelzési időszakban akadályozni fogja a piac bővülését. A tevékenység finomítása és optimalizálása érdekében a szervezetek a működési kiválóságot, az ügyfélelégedettséget és az innovációt helyezik előtérbe. A folyamatok racionalizálása, a fenntartható gyakorlatok előmozdítása és az általános ügyfélélmény javítása érdekében olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, mint a mesterséges intelligenciával támogatott megoldások, a prediktív analitika és az automatizálás. 

A jelentés elismeri, hogy a létesítmények a kiváló műszaki teljesítményének biztosítása érdekében optimalizálási intézkedéseket hajtanak végre. A legmodernebb technológiákat és a digitális épületüzemeltetést használják fel az átlátható energiaszabályozó rendszerek és a veszélykezelés biztosítására. A fejlett FM-gyakorlatok irányába történő átalakulás célja a költségek csökkentése, a hatékonyság javítása és az ügyfelek igényeinek hatékony kielégítése. 

A szoft szolgáltatások szegmense, amely magában foglalja például a takarítást, az étkeztetést és az őrzés-védelmet, jelentős beruházást és stratégiai eszközt jelent a szervezeti célok elérésében, és az ügyfélelégedettség fokozásával, valamint az innováció és a fejlesztés előmozdításával finomítja és optimalizálja a működési kiválóságot. 

Azáltal, hogy a megoldás-szolgáltatók mind a kemény, mind pedig a szoft szolgáltatások területén menedzsment-szolgáltatásokat kínálnak, jelentősen hozzájárulnak a szervezeti célok eléréséhez. Az FM-ágazat növekedését a nem alapvető tevékenységek kiszervezésének igénye, a stratégiai eszközökre való törekvés, valamint az ügyfelek igényeinek kielégítésére irányuló innováció és fejlesztés iránti vágy hajtja. A fenntarthatóság és az ellenőrzés az FM alapvető előnyei, amelyek biztosítják a hosszú távú teljesítményt és szolgáltatásnyújtást.

Hazai tendenciák

A Realista.hu-n is olvasható elemzés szerint az ingatlanpiacon mindig a fejlesztők, a befektetők és a végfelhasználók álltak a középpontban, azonban az elmúlt évek turbulens gazdasági-társadalmi folyamatai – legyen az pandémia vagy válság – a fókuszba helyezték az ingatlanüzemeltetési szektor szereplőit. Az energiahatékonyság, a költségoptimalizálás, a felhasználói élmény mind-mind a létesítménygazdálkodási piac kulcstényezői lettek, nem beszélve a digitális megoldások terjedéséről. 

Egyre inkább terjed a valós idejű energiafigyelési rendszerek kiépítése, a megújuló energiaforrások integrálása és a folyamatos fenntarthatósági adatelemzés, vagyis egyre több információ keletkezik az épületfelügyeleti rendszerekben, amelyek egyre szofisztikáltabb beavatkozási és optimalizálási lehetőségeket kínálnak az üzemeltetők számára. Ezen belül az energiafelhasználás hatékonysága már többszereplős folyamat eredménye lehet, hiszen a tulajdonosoknak és az üzemeltetőknek be kell vonniuk a bérlőket is. 

Megjelentek az ESG-szempontok is, mind az épülettulajdonosok, mind a befektetők, mind a bérlők egyre inkább követik a fenntartható működési elvek mögött álló jogszabályokat. A fenntarthatóság mellett, illetve azzal együtt a technológiai vívmányok gyakorlatba ültetése is az ágazat fontos új feladatai közé került. Az épületfelügyeleti rendszerek egyre szofisztikáltabb technológiákat alkalmaznak, az új szoftvermegoldások a hibák behatárolásában és a karbantartásokban is növekvő szerepet játszanak. 

Az IoT-technológiák, a mesterséges intelligencia-vezérelt és felhőalapú megoldások, a robotok és az automatizálási technikák bővülése arra ösztönzik a facility managereket, hogy a hagyományos karbantartási módszerek mellett az algoritmusok alkalmazásával már előre meghatározzák az egyes működési funkciókat. Alkalmazásukkal csökkenhetnek a javítási költségek, miközben az üzemeltetők növelhetik az épületek teljesítményét és a felhasználói élményt is. A pandémia alatt különösen az érintésmentes megoldások kerültek előtérbe. 

A facility management világa egyre inkább a szolgáltatás- és élményalapú folyamatok felé halad. Olyan komplex folyamatok irányítása a feladat, amelyek egyrészt hozzáadott értéket és szaktudást igényelnek a létesítménygazdálkodóktól, másrészt minőségi kommunikációs képességekkel folyamatos párbeszédet kell folytatniuk a bérlőkkel is.

A hazai és a nemzetközi FM-trendek összevetése

A facility management hazai és nemzetközi trendjeit összehasonlítva a következő megállapításokat tehetjük:

Hasonlóságok

1. Technológiai fejlődés

Mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon hangsúlyos szerepet kap az új technológiák bevezetése. Magyarországon a robotok és automatizált rendszerek alkalmazása van előtérben, míg a globális piacon a mesterséges intelligencia (AI), az IoT (Internet of Things) és a felhő alapú megoldások dominálnak​.

2. Költséghatékonyság és fenntarthatóság

Mindkét piac kiemelten foglalkozik a költségek csökkentésével és a fenntarthatósági szempontok érvényesítésével. A globális trendek között szerepel a fenntartható tisztítószerek és az energiahatékony infrastruktúra használata, míg Magyarországon a zöld megoldások alkalmazása kerül előtérbe​.

3. Az ügyfélélmény az új marketing

Az ügyfélélménynek (az ügyfelek által egy adott szolgáltatás használata során tapasztalt érzések és élmények összessége) a facility managementben is kiemelt szerepe van.  Az itt működő munkatársaknak és külső szolgáltatók mind többet kell tenniük a partnerek elégedettsége érdekében.

4. A facility management előtérbe kerülése

A létesítménygazdálkodás előtérbe került az elmúlt években. Ez részben a gazdasági és társadalmi változásoknak, például a pandémiának és a válságoknak köszönhető.

Különbségek:

1. Piaci növekedés üteme

A globális piac növekedése sokkal dinamikusabb, ezzel szemben a magyar piac inkább stabil, kevésbé robbanásszerű növekedést mutat. A magyar facility management piac árbevétele 2024-ben várhatóan 3,44 milliárd USD lesz, és 2029-re várhatóan eléri a 4,19 milliárd USD-t (CAGR = 4,04%). Viszont mindkét piacon a növekedést főként a technológiai fejlődés, az urbanizáció és a fenntarthatóságra való törekvés hajtja.

2. Szolgáltatási fókuszok

Nemzetközi szinten nagy hangsúly van az outsourcing-en és a specializált szolgáltatók bevonásán, míg Magyarországon a belső fejlesztések és az automatizálás kap nagyobb figyelmet​.

3. Technológiai integráció

A globális piacokon az intelligens megoldások, mint a BIM (Building Information Modeling) és a drónok alkalmazása egyre elterjedtebb a létesítménygazdálkodásban. Ezzel szemben Magyarországon inkább az alapvető automatizálási megoldások és a robotok használata kerül előtérbe​. 

Összességében megállapíthatjuk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi trendek középpontjában a technológiai innovációk és a költséghatékonyság állnak, bár a növekedési ütem és az alkalmazott technológiai megoldások terén jelentős különbségek figyelhetők meg. A facility management szakembereknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz, hogy hatékonyan kezeljék a rájuk bízott ingatlanokat és javítsák a munkakörnyezetet. „A sikeres munkahelyek gondos gazdájaként” mi is erre törekszünk a BIG-HAUSE Kft-ben.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. június 11.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

The next 5 years of facilities management

What will the world of facilities management look like in the next five years? We look at the answers in an international market research report and an article in the new Real Estate Yearbook. It is difficult to predict the future of facility management accurately, as it is highly dependent on technological developments, economic conditions and the regulatory environment. However, some general trends and expected developments can be outlined. We see technological innovation and cost efficiency at the heart of both domestic and international trends, although there are significant differences in the pace of growth and the technological solutions used.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!