Facility/Property management blog

CNN székház 

A CNN-től az épületek gombásodásának kezeléséig


A különböző létesítmények üzemeltetői, mi, létesítménygazdálkodók viszonylag gyakran szembesülünk a penészgombával kapcsolatos kihívásokkal, különösen azon régebbi épületekben, amelyekben nincs megfelelő szellőzés. Az egyre melegebb és párásabb éghajlattal együtt a penész is évről-évre egyre elterjedtebbé válik, s mind jobban megnehezítik a dolgunkat.

Az HBO „The Last of Us” című sorozatában gombás paraziták manipulálják az embereket, hogy megfertőzzék társaikat. A való életben a történetet inspiráló gombafaj csak a rovarokat fertőzi meg, és nem okoz problémát az embereknek. Mégis, a CNN eléggé aktuálisnak érezte a témát ahhoz, hogy külön műsort szenteljen a kérdésnek. A gombás kórokozók, például a penészgombák száma növekszik, állították a szakértők, s a melegebb és nedvesebb körülmények, valamint az immunhiányos emberek növekvő száma miatt a helyzet akár súlyosbodhat is.

Mit tehetnek ebben az ügyben az ingatlanok tulajdonosai és üzemeltetői? A kérdésfelvetés azért is jogos, mert a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban legalább 45 millió épületben van jelen egészségtelen szinten a penészgomba, beleértve az irodákat, iskolákat, kórházakat és az otthonokat is. A témával számos cikk foglalkozott már, legutóbb például március 7-én a Cmmonline.com. Gombás fertőzésben évente mintegy 1,5 millió ember hal meg világszerte. A WHO szerint e kórokozók komoly veszélyt jelentenek a közegészségügyre, mivel egyre gyakoribbá és egyre ellenállóbbakká válnak a kezeléssel szemben. Jelentős hatást gyakorolnak a létesítménygazdálkodásra, és kapcsolatuk megértése elengedhetetlen a biztonságos és egészséges munkahelyek fenntartásához.

Az egyik legismertebb fajtájuk a fekete penész (Stachybotrys chartarum), egy zöldesfekete penészgomba, amely magas cellulóztartalmú anyagokon, pl. farostlemezen, gipszkartonon vagy papíron él. Akkor növekszik, amikor a környezetében állandó nedvesség lép fel, jellemzően vízkár, vízszivárgás, páralecsapódás vagy elárasztás miatt.

Egy másik gomba, amely fertőzést okozhat a létesítményekben, különösen azokban, amelyek egészségügyi ellátást nyújtanak, a Candida auris, egy rendkívül fertőző élesztőgomba, amely bármely felületen, így az orvosi berendezéseken is előfordulhat. E candidatörzs viselkedése inkább a baktériumokéra hasonlít, mivel képes ellenállni a gyógyszereknek és a tisztító fertőtlenítőszereknek is. Rezisztenssé válik a gombaellenes szerek mindhárom osztályával szemben, ami szuperbaktériummá teszi, nincs olyan gyógyszer, amely megölné. A fertőzésbe tízből hatan belehalnak.

Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy az utóbbi időkben egy újabb, létesítményből származó gomba megjelenése is nagyobb nyilvánosságot kapott, a Jack Daniel’s szeszesital-lepárló cég tulajdonában lévő hordóházakból származó fekete színű „whisky-gombák” (Baudoinia compniacensis) okoznak panaszokat a helyi lakosoknak.

Mit tehetnek az ingatlanok tulajdonosai, property vagy facility menedzserei? A szakértők szerint az egyik legfontosabb, hogy megértsék, megértsük, egyetlen beltéri helyiséget, de még a sebészeti műtőket sem tudjuk teljesen mentesíteni a gombáktól. A gombák mindenhol jelen vannak, így az azoknak való kitettség gyakorlatilag elkerülhetetlen. Számos dolgot tudunk azonban tenni ennek az expozíciónak, illetve a gombás fertőzések okozta betegségek kockázatának csökkentése érdekében. A fő cél a nedvesség eltávolítása:

– A páratartalom 30 és 50% között tartása egész nap

– A lyukas, szivárgó tetők, ablakok és csövek azonnali javítása

– Alapos tisztítás és szárítás a terület esetleges elöntése után

– A zuhanyzók, mosókonyhák és főzőhelyiségek szellőztetése valamint

– Kerülni kell a szőnyegek használatát a magas páratartalmú helyiségekben.

 Ugyanakkor, ha már beütött a baj, akkor az illetékes amerikai hatóság a következőket javasolja:

– A lehető leggyorsabban távolítson el minden nedvességet az érintett területről!

– Távolítsa el és cserélje ki az összes érintett dolgot, különösen a puhákat, például a kárpitot és a szőnyeget, de akár a szigetelést, a mennyezeti csempéket, a gipszkartont vagy a falburkoló lapokat is!

– Az eltávolítást kövesse az érintett területen lévő kemény felületek (például padló, díszléc, fa- és fémbútorok, munkalapok és mosogatók) kereskedelmi tisztítószerekkel, szappannal és vízzel vagy gyenge fehérítő oldattal történő tisztítása!

– Ügyeljen az elárasztott fűtési, szellőző- és légkondicionáló (HVAC) rendszerekre, mivel ezekre a nedvesség-szennyeződés miatt különös figyelmet kell fordítani!

– Fejezze be a terület szárításával!

Fontos, hogy ezt a munkát a miénkhez hasonló szakértelemmel rendelkezők végezzék, mert a gombásodás helytelen eltávolítása súlyosbíthatja a problémát, mivel a spórák szétszóródhatnak az egész épületben.

Megjegyzendő, hogy a facility menedzserek hasznosíthatják is a gombákat. Például egyes gombák felhasználhatók az úgynevezett bioremediációra, ami a szennyezéseknek az élő szervezetek felhasználásával történő eltávolítását jelenti. A gombák a zöldtetőkben és az élő falakban is felhasználhatók a levegőminőség javítására és a szigetelés biztosítására.

2020-ban a takarítóipar megkezdte harcát a COVID-19 ellen. 2022-ben (legalábbis a világ egy részén) a majomhimlő fenyegetésével foglalkozott. Vajon 2023 a gomba éve lesz?


A címlapkép forrása: Pixabay.com
Közzététel: 2023. április 6.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!