Tudta-e Ön, hogy

Tudta-e Ön, hogy...

 

Tudta-e Ön, hogy…

…egy 2024-es brit kutatás során a férfi mosdók ajtókilincseit körülbelül nyolcszor olyan piszkosnak találták, mint a női mosdókét, míg a legtisztább ilyen helyek a női személyzeti mosdók voltak?

…1902-ben egy Willis Carrier nevű gépészmérnök megbízást kapott egy olyan nyomdai probléma megoldására, amely szerint a magas páratartalom miatt a papír összegyűrődött, mielőtt a nyomdagépekbe került volna, és ez rossz reprodukciót eredményezett? Ebből születtek a mai modern légkondicionáló berendezések.

…a létesítményi balesetek 25%-a a rakodódokkban történik?

…a berlini Rosenthaler Platz metróállomást urántartalmú csempékkel rakták ki? Ilyen csempéket több évszázadon át használtak a kerámiaiparban, mivel az urán-oxid mázként használva kiváló, és viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a természetben.

…egy olajpiaci válság miatt 1979. júliusában Carter elnök épületek hőmérsékletének korlátozására vonatkozó vészhelyzeti tervet adott ki? A termosztátokat nyáron nem volt szabad 78 Fahrenheit foknál (25,5 °C) alacsonyabbra, télen pedig 65 °F-nél (18,3 °C) magasabbra állítani. Az utasítást figyelmen kívül hagyókat akár 10.000 dollárig terjedő bírsággal is sújthatták, naponta.

…egy a Khansaheb Industries számára végzett 2024-es kutatás kimutatta, hogy a brit munkavállalók 64%-a aggódik a beltéri levegő minőségének az egészségére gyakorolt hatása, 46%-uk pedig az iskolák levegőjének minősége miatt? A válaszadók csaknem fele aggódik amiatt, hogy az irodában a levegőben terjedő baktériumok miatt megbetegszik, és több mint a fele (54%) úgy nyilatkozott, hogy figyelné a levegő minőségét az íróasztalánál, ha a szükséges berendezések rendelkezésére állnának (ez a londoniak körében 71%).

…a Dyson cég egyik felmérésének eredménye szerint az emberek túlbecsülik a háztartásokban a takarításra fordított időt? Az adataik ugyanis azt mutatják, hogy a takarítások mintegy 80%-a kevesebb mint 10 percig tart, míg a felhasználók azt állítják, hogy alkalmanként átlagosan 24 percig porszívóznak.

…a három legnépszerűbb minősítést (LEED, a BREEAM és a WELL) alkalmazó öt országban, USA, az Egyesült Királyság, Kína, Kanada és Mexikó összesen több mint 190.000 zöld minősítéssel rendelkező épület van?

…a ma is használt modern gumibetétes ablaktörlő korai változatát Ettore Steccone alkotta meg 1936-ban?

…az Industrial Safety & Occupational Health Markets szerint a csúszós padlón történő megcsúszás a munkavállalók kártérítési igényeinek 85%-át teszik ki?

…a National Renewable Energy Laboratory munkatársai négy évig tartó kutatást követően megállapították, hogy az olyan szélsőséges időjárási események, mint az árvíz, az erős szél, a jégeső, az erdőtűz és a villámcsapás idővel hatással lesznek a napelemes rendszerekre, és évente átlagosan 1%-os energiaveszteséget okoznak?

…a Betway online szerencsejáték-szolgáltató cég egyesült királyságbeli tesztje szerint egyetlen moziülésen átlagosan 1864 baktérium kolónia található, 14-szer annyi, mint a WC-ülőkén jellemzően található baktériumok száma?

…2023 végén az USA-beli állami iskolák 21%-ában végeztek nagyobb javítási, felújítási vagy korszerűsítési munkálatokat? A fő oktatási épület átlagos életkora ezen iskolák körében 49 év, 38%-uk 1970 előtt épült.

…a világ egyik leghíresebb műalkotását, Michelangelo Dávid-szobrát kéthavonta porolják le?

…a Bradley Corp. 2024 januári felmérése szerint az amerikai felnőttek 43%-a érzi úgy, hogy javultak a nyilvános illemhelyek körülményei az elmúlt 15 évben, további 35%-uk pedig nem lát semmilyen változást?

…a legtöbb klímaberendezés 20 és 60 decibel közötti zajszinttel működik?

…egy oroszországi régészeti ásatáson olyan 6000 éves leletet is találtak, amely valószínűleg ember alkotta hólapát lehetett?

…egy az Essity megbízásából, 2000 munkavállaló körében végzett felmérés szerint 45%-uk úgy véli, hogy munkahelyük „a baktériumok táptalaja”?

…az Association for Behavior Analysis International által közzétett tanulmány szerint az általuk tesztelt edzőtermi felületek 10-30%-án olyan baktériumok voltak találhatók, amelyek olyan betegségeket okozhatnak, mint az MRSA, talpi szemölcsök, ótvar stb.?

…az IFMA egyik 2021-es felmérésében arra a kérdésre, hogy ki vezeti az elosztott munkavégzés (amikor az alkalmazottak különböző fizikai helyeken dolgoznak) végrehajtásával kapcsolatos munkahelyi stratégiai döntéseket, az FM- és az ingatlan menedzsereket a válaszok 30%-ában azonosították, s ez csak alig kevesebb, mint a felső vezetők esetében (38%)?

…a poliészterből és nejlonból készített mikroszálas kendők gyártása során a kombinált poliamid szálakat újra és újra felhasítják, amíg a rostok a hajszálnál is vékonyabbak lesznek? A speciális kendők emiatt a takarítás során olyan apró repedésekbe is bejutnak, amelyekbe a hagyományos törlőkendők és a papírtörlők nem.

…már nem a Pentagon, hanem 4500 irodájával egy indiai gyémántkereskedelmi irodaház a világ legnagyobb irodaépülete? A Surat városában található, 14 hektáros területen elhelyezkedő komplexumban nagyjából 660 ezer négyzetméternyi irodát létesítettek, ami kb. 56 ezer nm-rel haladja meg a Pentagon méreteit.

…az Arizonai Egyetem egyik professzora és a Rockport Company által végzett tanulmány szerint egy átlagos cipő külső része 421.000 egységnyi baktériumot tartalmazhat?

…a Carewell cég vizsgálata szerint az idősotthonokban a zuhanyfogantyúk és a fürdőszobai mosdók a legpiszkosabb felületek, 22-szer több baktérium található rajtuk, mint egy háziállat táljában?

…havas időben ajánlott, hogy az emberek 10-12 lépést tegyenek a bejáratnál lévő szőnyegeken, hogy a szennyeződéseket és a törmeléket leverjék?

…egy tanulmány szerint az amerikai főiskolai menzák asztalain átlagosan 60.000-szer annyi baktérium van, mint egy háztartási vécéülőkén?

…csak az USA-ban évente mintegy 2,7 milliárd kilogrammnyi takarító vegyszert használnak fel? Ezek közül néhányról ismert, hogy káros az egészségre és a környezetre.

…a középiskola befejezése után Dennis Rodman kosárlabdázó éjszakai takarítóként dolgozott a Dallas Fort Worth nemzetközi repülőtéren?

…egy lelet szerint Mezopotámiában i. e. 2000-1800 között valaki 18.800 seprűt (és hat farönköt) „fizetett” be adóként?

…a nappali takarításhoz használt porszívóknak 70 decibelnél halkabban kell(ene) működniük, hogy ne zavarja az épületben tartózkodókat? Több olyan gép is létezik, amely csendes üzemmódban akár 51 dB-en működik.

…az ausztráliai Victoria államban 1998-ig csak villanyszerelő cserélhetett villanykörtét?

…az épülettisztító ipar számára az első szakkönyvet Clemens Small adta ki 1928-ban? A következő évben ő lett az első elnöke a német üveg- és épülettisztító ipartestületnek.

…a közönséges háztartási pumpát John S. Hawley, New York-i cukrász találta fel 1874-ben?

…az Essity cég 2023-as felmérése szerint az irodaházakra vonatkozó panaszok több mint 45%-át a mellékhelyiségekre vonatkozó panaszok teszik ki?

…a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint 2050-ig másodpercenként tíz új légkondicionálót helyeznek forgalomba a világon?

…az épületek bejáratánál elhelyezett szőnyegek a kívülről származó szennyeződések 80%-át felfogják, de a nap előrehaladtával telítődnek?

…egy 2019-ben megjelent brit felmérés szerint az ottani munkavállalóknak csak 11%-a takarítja le megfelelően az asztalát? 38% „gyorstakarítást” végez – az uzsonnapapírt a szemetesbe dobja, vagy eltávolítja a morzsákat a billentyűzetéről, míg 45% azt állítja, hogy makulátlanul eszik, és soha nem kell takarítani evés után.

…egy a Building & Environment című folyóiratban közzétett 2023-as tanulmány szerint a WELL-tanúsítványt elért munkahelyi irodákban dolgozó válaszadók 18%-kal elégedettebbek voltak a napfényhez való hozzáféréssel, 12%-kal a világítással és 10%-kal mind a beltéri levegő minőségével, mind a levegő mozgásával, mint a nem tanúsított helyen dolgozók?

…a mikroszálas kendők a saját súlyuk hétszeresét is képesek felszívni? Ugyanakkor száraz törlésre is kiválóan alkalmasak.

…a Nemzetközi Létesítménygazdálkodási Szövetség (International Facility Management Association, IFMA) 1980-ban alakult meg?

…egy a Bradley Corp. által 2020-ban végzett felmérés szerint a középiskolás amerikai diákok 50%-a értékelte megfelelőnek vagy rossznak az iskolájának mellékhelyiségét? Ezenkívül 42%-uk úgy vélte, hogy a nem tiszta mellékhelyiségek rossz fényt vetnek az oktatási intézmény vezetésére. 76%-uk szerint az iskolai mellékhelyiségeknek érintés nélküli funkciókkal kell rendelkezniük, mint például a csaptelepek és a szappanadagolók esetében.

…a U.S. National Library of Medicine felmérése szerint a megkérdezettek 85%-a tapasztalt már bőrproblémákat a nem megfelelően tisztított kerekesszékének használata során?

…a beteg épület szindrómát (sick building syndrome) először az 1970-es években azonosították? A WHO 1984-es jelentése már azt sugallta, hogy az új és felújított épületek akár 30%-ánál fordulhat elő olyan probléma a beltéri levegő minőségével, amely már egészségügyi tüneteket okoz.

…egy az Applied and Environmental Microbiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok több mint 77.000 különböző típusú baktérium és vírus nyomait találták a mellékhelyiségekben?

…egy a Schneider Electric megbízásából készült 2021-es tanulmány szerint az egészségügyi létesítményekből hiányoznak az energiafogyasztás és -költségek csökkentésének lehetőségei, az áramkimaradások elkerülése és a betegek elégedettségének javítása, mivel áramellátó és irányító rendszereik nincsenek felszerelve a dolgok internete (IoT) és más fejlett technológiák előnyeinek kihasználására? A kórházak energiaellátó rendszereinek több mint a felét még azelőtt építették ki, hogy az IoT előnyei és igényei ismertek lettek volna.

…a Listerine szájvizet a XIX. században találtak fel mint igen hatásos orvosi fertőtlenítőszert? Később párlat formájában, például padlótisztítóként is árulták.

…a mikroszálas kendők a baktériumok, gombák 99%-ával is megbirkóznak anélkül, hogy bármilyen fertőtlenítőszert használnánk? A hagyományos textil törlőrongyok a kórokozók 30%-át távolítják el.

…egy nigériai babona szerint az éjszakai sepregetés balszerencsét hoz a ház lakóinak?

…létezik egy úgynevezett hollywoodi takarítás is? A lényege, hogy a felszínen minden tiszta és tökéletes, de ez eltakarja a valóságot.

…a Contract Profits felmérése szerint 2021-ben a vállalkozó kiválasztásakor a döntéshozók közel felének (49%) volt fontos a takarítási tanúsítványok megléte?

…a mikroszálas mopok az 1980-as években jelentek meg?

…2020-ban „A takarítás kritériumai” címmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kézikönyvet készített az élelmiszeripari vállalkozások számára?

…egy az Erasmus+ program keretében végzett vizsgálat során a takarítók 70%-a vélekedett úgy, hogy hivatása fizikailag megterhelő? A vezetők 70%-a pedig mentálisan megterhelőnek írta le szakmáját.

…egy átlagos irodai munkahelyen 400-szor annyi baktérium található, mint egy átlagos irodai mellékhelyiségben?

…a repülőtéri önálló jegykezelésre szolgáló érintőképernyős felületeken 1475-ször annyi baktérium található, mint az otthoni wc-ülőkéken?

…az első kereskedelemben kapható autonóm porszívó 2001-ben került forgalomba? Az Electrolux Trilobite-t, a 90-es évek végén tervezték.

…az atkák 65%-a a szőnyegbe kapaszkodva túléli a porszívózást?

…a mítosz szerint i. e. 1200 táján ajánlotta fel Héraklész (Herkules) Augeiasznak, hogy egy nap alatt kitakarítja az istállóját, ha megkapja cserébe a csordája egytizedét? Őt tartjuk az elsőnek, aki fizetséget kért a takarításért.

…a csavarhúzót a páncélos lovagok használták először, a páncél levetésére?

…az 1700-as évek elején a színházakban úgy oldották meg a fűtést, hogy az előadás előtt 2-3 órával katonákat ültettek a nézőtérre, s azok a saját testmelegükkel fűtötték be azt?

…a szentté avatott Márk evangélista Albánia és Korfu, valamint az írók, titkárok, jegyzők mellett az építőmunkások védőszentje is?

…a Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van, mint amennyit a dolgozói létszám indokolna? Ennek oka az, hogy a 40-es években, amikor épült, még érvényben volt egy virginiai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a fekete és a fehér alkalmazottaknak.

…egy asztmában szenvedő éjszakai takarító, James Murray Spangler kényszerből találta fel az elektromos hordozható porszívót?

…a mellékhelyiségeket először a szállodákban látták el ,,00” jelzéssel? A megjelölés arra a szokásra vezethető vissza, hogy a 19. században épült szállodákban az egyes szinteken működő nyilvános mellékhelyiséget általában a lift vagy a lépcsőház szomszédságában helyezték el. A szobák számozását is innen kezdték, a mosdó a nullás jelölést kapta.

…egyenáramú lifttel nem is lehetne a felhőkarcolók 40. emeleténél magasabbra jutni? Ráadásul az áramfejlesztőnek a fogyasztó közelében kellene lennie a vezetéken kis feszültségen fellépő nagy veszteségek miatt.

…a U.S. Fish and Wildlife Service és a Smithsonian Conservation Biology Institute kutatóinak 2014-es vizsgálata szerint csak az USA-ban évente mintegy egymilliárd – zömmel énekes – madár pusztul el amiatt, hogy nekiütközik egy épületnek?

…a modernkori légkondicionálás alapjait Michael Faraday fizikus és feltaláló alapozta meg 1820-ban? Felfedezésének lényege, hogy a sűrített és cseppfolyósított ammónia hűteni képes, ha elpárologtatják.

…Elliott Gould, amerikai színész karrierje kezdetén liftesfiú majd porszívóügynök volt?

…John Roberts angol kutató szerint hetente legalább 25-ször kellene végigporszívóznunk a szőnyegeinket ahhoz, hogy elkerüljük a toxikus por formájában ránk leselkedő veszélyeket?

…már az olyan hétköznapi feladatok is, mint az otthoni porszívózás, vasalás vagy kertészkedés képes elégetni 150-300, egy teljes nagytakarítás pedig 2000 kalóriát?

…1750-ben már készítettek öntöttvasból gőzkazánt?

…évente két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését is elvégeztetni, mert a berendezések gomba- és baktériumtenyészetekkel lehetnek tele, a készülék ezért ilyenkor fertőzött levegőt keringhet a belső térben?

…az első porszívógépek gázolajjal működtek?

…egy átlagember légzése során naponta 18,5 köbméter levegő halad át az orrán?

…egy ember átlagosan húszezerszer vesz levegőt egy nap alatt?

…minden nap körülbelül egymillió bőrsejtet veszítünk el? Évente ez körülbelül 2 kilogrammnak felel meg.

…ötből négy fertőzés a kézről terjed tovább? Ugyanakkor helyes kézmosással a kórokozók 99%-a eltávolítható.

…Angliában az irodákban dolgozó emberek több mint 40%-a szenved orrfolyástól, fejfájástól, fáradtságtól, torokkaparástól, illetve egyéb allergiás tünetektől? (hazánkban 15%)

…a XV. századtól teszünk különbséget a fürdésre és a tisztításra való szappanok között?

…a magyar felnőttek 83%-a mos kezet evés előtt és 81%-a WC után?

…minden (egészséges) strandoló tíz a kilencediken számú kórokozót visz be testével a medence vizébe?

…a szén-dioxiddal dúsított vízben kevésbé telepednek meg a baktériumcsírák?

…a kórházak ún. izolációs szobái úgy működnek, hogy bennük alacsonyabb a légköri nyomás, mint kint? Tehát amikor az orvosok belépnek, a levegő csak és kizárólag befelé tud áramolni, így a fertőzött levegő nem juthat ki?

…a fokozott hőleadás értágulattal és izzadással jár a melegben, míg a hidegben az erek beszűkülnek, s ha nem elegendő, akkor az izommunka révén (vacogás, borzongás, remegés) tudunk nagyobb hőmérsékletet termelni?

…az angol office szót a mai értelemben vett fogalomként használva a 13. században írták le először? Később Chaucer híres Canterbury meséiben is szerepel a kifejezés.

…az 1800-as évek elején jelent meg a melegvíz-fűtés? Ekkor még nem voltak szivattyúk, így gravitációs rendszerben üzemeltek.

…a kondenzációs kazánok 1990-ben jelentek meg?  Hatásfokuk a rossz viszonyítási alap miatt van 100% felett.

…az első alacsony hőmérsékleten üzemelő melegvíz-kazánok 1975-ben jelentek meg? Ezekben a visszatérő víz hőmérséklete már nem számított, nem mentek tönkre a kazánok.

…a vízellátás története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza? Itt rézvezetékeket használtak.

…az ókori görögök vízvezetékeiről Hérodotosz könyveiből és az ásatásoknál talált leletekből tudunk? Athén vízellátását 18 vezetéken keresztül oldották meg,

…az ókori római amfiteátrumokhoz félkör alakú, 25 üléses latrinákat építettek? A nagy, öt-hat emeletes bérházakban ugyanakkor sem fürdőszoba, sem vécé nem létezett.

 …az első ismert középkori illemhely 820-ban készült? St. Gallenben fedezték fel.

…a lehajtható fedelű, vízöblítős illemhelyet Sir John Harington alkotta meg 1589-ben? 3 év múlva I. Erzsébet meg is látogatta, és olyan nagyra tartotta, hogy beszereltette a palotájába is.

…a WC-papírt egy amerikai gyáros, bizonyos Joseph C. Gayetty „fedezte fel”? Szerényen a kor legnagyobb áldásaként harangozta be.

…a WC-papír gurigás tekercselését Seth Wheeler szabadalmaztatta 1871-ben? Csak 1897-ben dobták piacra.

…az elektromos légkondicionálás 1902-ben jelent meg? Az első modellt a The Carrie Air Conditioning Company of America készítette.

…az első veszélytelen hűtőközeg gázt az 1920-as években Thomas Midgley, Jr. kezdte el alkalmazni freon néven? Egyes freon (clorofluorocarbon) vegyületeket a múlt század végén betiltottak, mert környezetszennyezőknek bizonyultak.

…az inverteres és a hagyományos klíma készülékek közt a legalapvetőbb eltérés a fordulatszám szabályozás? Ennek révén kevesebb és fokozatosabb terhelés mellett nagyobb szintű hűtési és fűtési hatékonyságot érhetünk el.

…a hőszivattyú elméletét 1852-ben alkotta meg az angol James Joule és William Thomson (Lord Kelvin)?

…a világ első ipari hőszivattyúját az osztrák Peter Ritter von Rittinger alkotta meg? Ehhez a francia Nicolas Leonard Sadi Carnot termodinamikai értekezéseit tanulmányozta.

…az első tartósan hőszivattyúval fűtött épület a zürichi városháza volt? 1938-ban építették ki, hőforrását a Limmat folyó vize jelentette.

…a ténylegesen működő, megbízható villanykörtét Joseph Wilson Swan fejlesztette ki? Edisonnal együtt alapították meg az Edison & Swan United Electric Light Companyt.

…a Nemzeti Színház világításának villamosítását a Ganz gyár készítette el? Ez volt a világ harmadik elektromosan világított színháza.

…először Budapesten állítottak elő wolframszálas izzólámpát? 1906-ban már gyártani is kezdték.

…Paul Traugott Meissner, erdélyi szász gyógyszerész és kémikus egyik találmánya a róla elnevezett, meleg levegővel működő központi fűtés?


A címlapkép forrása: Pixabay.com

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás