Facility/Property management blog

Fenntartható vízfelhasználás

A fenntartható vízfelhasználás 7 pontja a tulajdonos szemével


Április 22-én világszerte megemlékeztünk a Föld napjáról, amelynek egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. A fenntarthatóság fontossága egyre nagyobb hangsúlyt kap az intézményi, kereskedelmi és ipari ingatlanok esetében is, s a vízfelhasználással kapcsolatos kérdések különösen fontosak azok tulajdonosai és üzemeltetői számára. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, mit tehetnek, mit tehetünk a megfelelő intézkedések meghozatala érdekében.

Magyarországon 1990 óta rendeznek április 22-én olyan eseményeket, amelyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. 2009-ben az ENSZ ezt a napot a „Földanya Nemzetközi Napjává” nyilvánította. A víz az élet alapvető forrása, és az elmúlt évtizedekben világszerte növekvő problémává vált a vízhiány, a szennyezés és a vízforrások kimerülése.

Az éghajlatváltozás és a gyors urbanizáció további kihívásokat jelentenek a fenntartható vízgazdálkodás terén. A túlzott vízfogyasztás káros hatással lehet az élővilágra, a környezetre és a gazdaságra is, ezért fontos, hogy a kereskedelmi, mint például az irodaházak, bevásárlóközpontok, szállodák és éttermek, valamint az intézményi és ipari ingatlanok tulajdonosai felismerjék a fenntartható vízfelhasználás jelentőségét, és megfelelő intézkedéseket hozzanak.

Mire irányulhatnak ezek a lépések?

1. Az egyik leghatékonyabb módja a fenntartható vízfelhasználásnak a vízfogyasztás csökkentése
Ennek érdekében megbízóink, a tulajdonosok, a property managerek vagy a beszerzők számos olyan technológiát alkalmazhatnak az ingatlanokban, amelyek segítségével hatékonyabban használhatják fel a rendelkezésre álló vizet. Ilyen technológiák lehetnek például a víztakarékos zuhanyfejek, csaptelepek, WC-k és vízmentes piszoárok, amelyek lehetővé teszik a vízfogyasztás jelentős csökkentését.

Emellett az ingatlanok tervezői és tulajdonosai olyan vízgyűjtő rendszereket alakíthatnak ki, amelyek lehetővé teszik a csapadékvíz felhasználását. Az ilyen vizek használata olyan területeken, mint például az öntözés vagy a WC öblítés, jelentős vízmegtakarítást eredményezhet, és segíthet csökkenteni az ingatlan vízfogyasztását. A szürkevíz újrahasznosítása is hatékony módja lehet a vízfogyasztás csökkentésének. A szürkevíz az olyan vizek összessége, amelyeket a mosás, a zuhanyzás vagy a mosogatás során használunk, és bizonyos kezelések után újra felhasználhatók az öntözéshez vagy a mosdóöblítéshez.

2. Az épületek vízrendszereinek karbantartása
Az épületek vízrendszereinek rendszeres karbantartása segít megelőzni a szennyeződéseket és a vízveszteséget. A kereskedelmi és más ingatlanoknak, különösen a kórházaknak rendszeresen ellenőrizniük kell a vízvezetékeket és a szennyvíztisztító rendszereket, és szükség esetén javítani vagy cserélni kell azokat. Egy szivárgás sok pénzbe is kerülhet a létesítmények vezetőinek. A szivárgásforrások meghatározása módszertanának és logikájának fontos prioritást kell élveznie minden facility manager számára. A nemkívánt víz származhat vízvezeték-szivárgásból, előfordulhat talajvíz, esővíz, kondenzvíz vagy akár vízgőz formájában is. Az esetlegesen elhanyagolt karbantartás, a szennyezett szűrők, a koszos kondenzátorok, a szivárgó csatornák, a túlzott vízkőlerakódás a hűtöttvíz-rendszerekben (stb.) a hatékonyság csökkenéséhez vezetnek. A megelőző karbantartás ütemezése ezeket a dolgokat a megfelelő gyakoriság alapján kell, hogy kezelje.

3. Megújuló energiaforrások használata, takarékosság
Energiára van szükség a víz mozgatásához, hűtéséhez, fűtéséhez és kezeléséhez, így az ingatlanok üzemeltetői csökkenthetik mind az energiafelhasználásukat, mind az üvegházhatású gázok kibocsátását „vízügyi” tevékenységeik jobb irányításával. Az épületekben használt energiaforrások kiválasztása is fontos tényező a vízforrások megőrzése és védelme érdekében. Az alternatív energiaforrások, mint például a napelemek, a szélenergia és a geotermikus energia, hozzájárulnak az energiaforrások sokféleségéhez, csökkentik az épületek víz- és energiafogyasztását, s csökkentik a valamely forrás meghibásodásának való kitettséget is.

A szivattyúk a fűtési, hűtési, hűtőberendezési, víznyomásfokozó, tűzvédelmi és szennyvízrendszerek részeként az ingatlanok fontos részét alkotják. Ezek a szivattyú-alapú rendszerek egy kereskedelmi épület energiafogyasztásának több mint 35%-át teszik ki. A kritikus vízellátási-, komfort- és vízelvezetési szolgáltatásokhoz szükséges energia csökkentése érdekében a szivattyúrendszerek időszakos értékelése lehet az egyik legfontosabb beruházás, amelyet egy-egy ingatlanért felelős vezetők megtehetnek. Ez a stratégia jelentős befektetési megtérülést biztosíthat.

4. A veszélyes vegyi anyagok eltávolítása
A kereskedelmi ingatlanok és kórházaknak rendszeresen ellenőrizniük kell azokat a vegyi anyagokat, amelyeket használnak a tisztításban vagy a karbantartásban. A veszélyes anyagok eltávolítása és helyettesítése természetes anyagokkal vagy olyan vegyi anyagokkal, amelyek környezetbarátok és nem károsak a vízforrásokra, hozzájárulnak a környezet védelméhez.

 5. A helyi vízvédelmi kezdeményezések támogatása
A kórházaknak és kereskedelmi ingatlanoknak együtt kell működniük a helyi hatóságokkal, az önkormányzatokkal és közösségekkel annak érdekében, hogy elősegítsék a fenntartható vízhasználatot és a környezetvédelmi erőfeszítéseket.

6. A környezettudatos életmódra való ösztönzés
Az ingatlanok fontos szerepet játszanak abban, hogy az alkalmazottakat, a bérlőket, a betegeket vagy a látogatókat környezettudatos életmódra ösztönözzék. Ez magában foglalhatja például a víztakarékosságra vonatkozó oktatást és tájékoztatást, a helyes hulladékkezelés és a fenntartható életmódra vonatkozó információk megosztását is.

7. A vízminőség ellenőrzése
A kórházak és kereskedelmi ingatlanoknak rendszeresen ellenőrizniük kell a vízminőséget, hogy biztosítsák a látogatók és az alkalmazottak biztonságos ivóvízhez való hozzáférését. Ez magában foglalhatja az ivóvíz és a szennyvíz rendszeres laboratóriumi vizsgálatát, hogy biztosítsák a megfelelő vízminőséget. Magyarországon a közintézményekben és munkahelyeken a tulajdonos és az üzemeltető is felelős a vízminőségért. A vonatkozó kormányrendelet szerint ezért különös figyelmet kell fordítani minden olyan ivóvízhálózatba épített berendezés kiválasztására, ami az ivóvíz minőségét ronthatja. Kiemelten fontos az ivóvíz ólomkoncentrációjának minimalizálása. Ivóvízhálózat felújításakor már most figyelni kell a 2036-os célértékekre. A csapvíz minőségét a vízvételi helyen, azaz a csapoknál is ellenőrizni fogják.

A zöld tisztítás vízzel kapcsolatos kérdéseivel foglalkozott a European Cleaning Journal. Április 19-i cikkük a szolgáltatók szempontjából járta körül a problémát. A legtöbb tisztítási feladat valamilyen formában vizet igényel, de ennek az értékes árunak a használatát lehetőség szerint korlátozni kell. Mik azok a legújabb tisztítórendszerek, amelyek csökkentik a vízfelhasználást? A víznek lényeges szerepe van a tisztításban. Vegyi koncentrátumok hígítására szolgál, de fontos eszköz a padlóról és felületekről való szennyeződések lemosására is. Nagy nyomáson is használható az épületek és autóbeállók letapadt szennyeződéseinek eltávolítására. Az ionmentesített víz pedig vízzel táplált oszlopokon keresztül vezethető az ablakok és homlokzatok tisztítására.

Az Ecolab cég szakértője szerint 2030-ra a világnak 56%-os édesvízhiánnyal kell szembenéznie.

„Ez azt jelenti, hogy minden olyan intézkedést támogatni kell, amelyet a takarítóipar megtehet a vízfogyasztás csökkentése érdekében”

– úgy véljük, ezzel csak egyetérthetünk.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az intézményi, a kereskedelmi és az ipari ingatlanok fontos szerepet játszanak a vízforrások megőrzésében és védelmében. A fenti lépések segíthetnek csökkenteni a vízfogyasztást, javítani a vízminőséget, és hozzájárulni a fenntartható életmódra való ösztönzéshez. Az ilyen intézkedések nem csak környezetvédelmi előnyökkel járnak, hanem csökkentik az üzemeltetési költségeket is, ami pozitív hatással van az ingatlanok pénzügyeire is.

A címlapkép forrása: Pixabay.com
Közzététel: 2023. április 25.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!