Facility/Property management blog

Allergia

Allergének az Ön létesítményében


Az allergia kérdése fontos szerepet játszik a property és a facility managerek munkájában. Az allergének jelenléte és az allergiás reakciók hatással lehetnek a dolgozók egészségére, a munkavégzés hatékonyságára, a jogszabályoknak való megfelelésre, az ügyfelek és a vendégek elégedettségére, valamint az épületek állapotára és fenntarthatóságára. A megfelelő intézkedések megtétele és az allergiabarát környezet biztosítása hozzájárulhat a bérlők és a dolgozók jóllétéhez, a produktivitáshoz és az üzleti sikerhez.

Láb alatt vannak az allergének a létesítményében? – tette fel a kérdést már a címében egy május 24-én megjelent írás a Cmmonline.com-on. A szerző pedig mindjárt az alcímben tanácsot is ad, a por és az allergének felhalmozódásának elkerülése érdekében fontoljuk meg, hogy milyen típusú padlót választunk, s hogyan tartjuk azt karban. E cikk apropóján tekintsük át alaposabban Önnel közösen az „allergia-témát”!

Az allergia előfordulása jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedekben, ami elsősorban a környezeti változások következménye, de szükséges hozzá a genetikai hajlam is. Napjainkban az emberek mintegy 10-30%-át érinti, ezzel a negyedik leggyakoribb nem fertőző betegség a világon. Csak az USA-ban évente több mint 50 millió ember szenved tőle, Magyarországon a számuk 3,5 millióra tehető. Ráadásul az esetek 30%-ban az allergiás náthához asztmás megbetegedés is társul. Mivel a lakosság ilyen jelentős hányadát érinti az allergia, fontos, hogy a megrendelők, a tulajdonosok és a property managerek, rajtuk keresztül pedig az üzemeltetők is prioritásként kezeljék a kérdést. 

Egy ipari vagy kereskedelmi (üzleti) létesítményben számos allergiaforrás található. Például Angliában az irodákban dolgozó emberek több mint 40%-a szenved orrfolyástól, fejfájástól, fáradtságtól, torokkaparástól, illetve egyéb allergiás tünetektől. A property és a facility managereknek számos dologért felelősek az ingatlanok és az épületek hatékony működtetése és fenntartása terén. Az allergia kérdése az egyik olyan fontos tényező, amelyet figyelembe kell venniük a feladatuk végzése során.

Miért kell foglalkozni a létesítménygazdálkodóknak az allergia kérdésével?

1. A dolgozók egészsége és jólléte
Az allergiás reakciók rendkívül kellemetlenek és a dolgozók egészségét is befolyásolhatják. Irodaépület esetében ez természetesen kiegészül a bérlői körrel, egy pályaudvar esetén pedig az utasokkal is. Az allergiásoknak olyan környezetre van szükségük, amely minimalizálja a számukra káros anyagok és allergének jelenlétét. Ezért az adott létesítményért felelős vezetőknek meg kell vizsgálniuk és kezelniük kell az allergének jelenlétét az épületekben.

2. Produktivitás és jelenlét
Az allergiás reakciók gyakran befolyásolják a munkavállalók (és a bérlők) produktivitását és jelenlétét. Az allergiások tünetei, például orrdugulás, tüsszögés, viszketés vagy bőrkiütések, zavarhatják a munkavégzést és csökkenthetik a dolgozók hatékonyságát. A megfelelő allergiamentes környezet biztosítása hozzájárulhat a dolgozók jobb teljesítményéhez és a hiányzások csökkenéséhez.

3. A  jogszabályoknak és előírásoknak való megfelelés
Bizonyos országokban és jogi környezetekben előírások és szabályozások vonatkoznak, vonatkozhatnak az épületek beltéri levegőminőségére és az allergének szintjére. A facility managereknek kötelességük betartani ezeket a jogszabályokat és szabványokat, és biztosítaniuk kell az épületek megfelelőségét. Ez magában foglalja az allergén anyagok kezelését és eltávolítását is.

4. Az ügyfelek és a vendégek elégedettsége
Amennyiben az allergének jelen vannak egy épületben, az nem csak a dolgozókra, hanem az ott tartózkodó vendégekre és ügyfelekre is hatással lehet. Kellemetlenül érezhetik magukat, ami befolyásolhatja az elégedettségüket és a vállalkozás imázsát is. A property managereknek, és rajtuk keresztül a facility managereknek gondoskodniuk kell arról, hogy az épületek környezete allergiabarát legyen a látogatók számára.

5. Az épület állapotának és fenntarthatóságának megőrzése
Az allergének jelenléte és az allergiás reakciók által okozott károk befolyásolhatják az épület állapotát és fenntarthatóságát. Például, ha a poratkák vagy a penészgombák túlzottan elszaporodnak az épületben, az károsíthatja a falakat, a padlókat és más felületeket. Ezáltal növelheti az ingatlan karbantartási költségeit és csökkentheti az élettartamát. A facility managereknek figyelniük kell az allergének és az allergiás reakciók potenciális káros hatásait, és meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket a károk elkerülése vagy minimalizálása érdekében.

Néhány az allergiaforrások közül:

 1. Por és pollen
Nagyobb létesítményekben, mint például raktárakban, gyárakban vagy üzemi csarnokokban gyakran felhalmozódik a por és a pollen. Ez allergiás reakciókat válthat ki azoknál, akik érzékenyek rájuk. A pornak alapvetően két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: van szálló és van leülepedő por. A leülepedő por mérete miatt nem sokáig tartózkodik a levegőben, hanem leszáll a felületekre, például a padlóra vagy a polcokra. Ez a fajta por jellemzően 10 mikrométernél, azaz 0,01 milliméternél nagyobb méretű. A szálló por sokkal kisebb (10 mikrométer alatti), és addig köröz az épület levegőjében, amíg összetapadva más porszemcsékkel elég nehéz nem lesz ahhoz, hogy leülepedjen.

2. Vegyi anyagok
Az ipari és kereskedelmi létesítményekben különféle vegyi anyagokat használnak, mint például festékeket, oldószereket és tisztítószereket. Ezek a szerek irritálhatják a légutakat és allergiás reakciókat válthatnak ki a létesítményben tartózkodók körében.

3. Penészgombák
A penészgombák megtelepedhetnek az olyan nedves vagy párás környezetben, mint például az üzemekben vagy raktárakban. A penész allergiás tüneteket okozhat, beleértve a tüsszögést, az orrdugulást és a légzési nehézségeket. Csak az USA-ban több mint 1000 különböző faj található.

4. Állati eredetű allergének
Bár az egyre terjedő divat ellenére még sok létesítmény nem enged be állatokat (kivéve a szolgálati és segítő állatokat), az állati allergének attól még jelen lehetnek. Ezt az allergiát, amely az amerikaiak 15%-át érinti, az állati szőr (elhalt bőrsejtek), a vizelet és a nyál okozza – nem pedig a háziállatok szőre/szőrzete. Ezek az allergének megtapadhatnak a ruhákon és a bútorokon, és hosszú ideig a levegőben maradhatnak.

5. Élelmiszerallergének
Az éttermekben, kávézókban vagy élelmiszer-feldolgozó üzemekben dolgozókra vagy látogatókra különböző élelmiszerallergének hatással lehetnek. Például allergiát válthatnak ki a tejtermékek, a földimogyoró, a diófélék vagy a glutén. Kutatások szerint az emberek 25%-a állítja magáról, hogy ételallergiája van, de mindössze 2%-uknál igazolható valódi allergiás reakció. Ugyanakkor az ételallergia 50%-ban bőrelváltozásokat (elsősorban kiütéseket), 20%-ban gyomor-bélrendszeri tüneteket (pl. hasmenést), 20%-ban légzőrendszeri tüneteket (pl. nehézlégzést) és 10%-ban egyéb tüneteket (fejfájást, vérkeringési elváltozásokat, mentális vagy pszichés problémákat stb.) okoz.

6. Rovarok
Néhány ipari vagy kereskedelmi létesítményben problémát okozhatnak a rovarok, például a poratkák, a hangyák vagy a méhek. Ezek a rovarok allergiás reakciókat válthatnak ki, különösen azoknál, akik érzékenyek a csípésükre vagy a méhészeti termékekre. Érdekesség, hogy a National Pest Management Association szerint az Egyesült Államokban az épületek 63%-ában található csótány-allergén, és ez a szám magasabb a városi területeken.

Az alábbi lépéseket szükséges megtenni az allergiaforrások kezelése érdekében:

1. Rendszeres takarítás és pormentesítés
Az alapos takarítás, beleértve a porolást, a porszívózást és felületek nedves tisztítását, segít csökkenteni a por, pollen, penészgombák és egyéb allergének jelenlétét a létesítményben.

2. Szellőztetés és levegőszűrés
Fontos, hogy a létesítményben mindig megfelelő legyen a szellőztetés, friss levegő áramoljon be. Szükség esetén szűrőrendszereket lehet telepíteni az allergén részecskék és a szennyező anyagok kiszűrésére. A levegőben található részecskék 99,9%-a (pollen, dohányfüst, állati hámfoszlányok, penész spórák) szabad szemmel nem látható. A fejlett fertőtlenítő légtisztítók ennél tovább mennek. Egy fejlett légtisztító rendszer HEPA-szűrőkkel rendelkezik, amelyek képesek a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék felfogására, 99,99 százalékos fertőtlenítési hatékonysággal. A 2,5 mikrométer körülbelül a 3%-a az emberi hajszál átmérőjének.

3. Vegyi anyagok kezelése
Különös figyelmet kell fordítani a vegyi anyagok helyes tárolására és kezelésére, hogy minimalizáljuk a levegőbe vagy felületekre jutásuk lehetőségét. A munkavállalóknak megfelelő védőfelszerelést kell viselniük, ha vegyi anyagokkal dolgoznak.

4. Allergén szűrés
Bizonyos ipari vagy kereskedelmi létesítményekben, például élelmiszer-feldolgozó üzemekben, fontos lehet a speciális szűrőrendszerek, például pollen- vagy rovarallergén-szűrők használata, hogy minimalizálják az allergének jelenlétét a levegőben.

5. Képzés és tudatosság
Fontos, hogy a munkavállalók és a vezetők tisztában legyenek az allergia-forrásokkal és azok kezelésével kapcsolatos legfrissebb információkkal. Az allergiás reakciók tüneteinek felismerése és a megfelelő intézkedések megtétele segít minimalizálni a kockázatot és gondoskodni az érintettek egészségéről és biztonságáról.

Mindig ajánlott egy allergia- vagy munkahigiénés szakember bevonása, aki segíthet ezen allergia-források azonosításában és a megfelelő megelőző intézkedések kidolgozásában a konkrét létesítmény igényeihez igazítva.

Az allergének jelenléte és típusa függ az adott ipari vagy kereskedelmi létesítmény jellegétől, tevékenységétől és környezeti tényezőitől.

Az allergének sok területen jelenhetnek meg, például előfordulhatnak:

1. Gyártási és feldolgozási területeken
Az ipari létesítményekben a gyártási és feldolgozási területeken különböző vegyi anyagok és allergének találhatók. Ezek lehetnek például festékek, oldószerek, ragasztók, hígítók, fémek, gyantaanyagok és más vegyi anyagok. Az expozíció ezekhez az anyagokhoz allergiás reakciókat okozhat.

2. Raktárakban és tároló helyeken
A raktárakban vagy tároló helyeken a por és a pollen felhalmozódhat, különösen akkor, ha az azokban tárolt áruk allergéneket, például papírt, textíliát vagy mezőgazdasági termékeket tartalmaznak. Emellett a penészgombák is megtelepedhetnek a nedves vagy párás raktárterületeken.

3. Élelmiszer-feldolgozó üzemekben
Az élelmiszer-feldolgozó üzemekben számos allergén anyag található, amelyek élelmiszer-allergiát válthatnak ki. Például a tejtermékek, a tojás, a diófélék, a földimogyoró, a glutén és a tenger gyümölcsei allergiát okozhatnak az érintetteknél.

4. Irodákban
Az irodai területeken is lehetnek allergén források. A szőnyegek, a poratkák, a penészgombák és az állati szőr vagy bőr részecskéi allergiát okozhatnak. Emellett az irodákban használt tisztítószerek, légtisztítók vagy parfümök is allergiás reakciókat válthatnak ki.

5. Laboratóriumokban
Különböző ipari és kutató laboratóriumokban olyan vegyi anyagokkal, reagensekkel és kísérleti anyagokkal dolgoznak, amelyek allergén hatásúak lehetnek. Az allergiák kockázatának csökkentése érdekében fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése, a helyes tárolás és kezelés, valamint a megfelelő szellőzés biztosítása.

6. Építkezéseken és felújításokon
Az építkezéseken vagy felújítások során allergének, például por, penészgombák vagy építőanyagok (pl. gipsz, festékek, ragasztók) kerülhetnek a levegőbe. Ez allergiás reakciókat válthat ki az érzékeny egyéneknél.

7. Gépeken és berendezéseken
Az ipari vagy kereskedelmi létesítményekben használt gépek, berendezések és eszközök allergén anyagokat tartalmazhatnak. Például bizonyos műanyagok, gumiabroncsok, olajok vagy kenőanyagok allergiát okozhatnak, különösen akkor, ha a munkavállalók hosszú ideig vannak kitéve ezeknek az anyagoknak.

8. Ruhaneműkön és védőfelszerelésen
A munkavállalók védőfelszerelése, például kesztyűk, munkaruhák vagy maszkok allergén anyagokat tartalmazhat, amelyek irritációt vagy allergiás reakciókat okozhatnak. Fontos, hogy a védőfelszerelést rendszeresen tisztítsák és cseréljék ki, hogy minimalizálják az allergénekkel való érintkezést.

 9. A külső környezetben
Az ipari vagy kereskedelmi létesítmények külső területein, például a parkolókban vagy a kertekben lévő növények és fák pollenje allergiát okozhat. Ezenkívül a külső környezetből bejövő por és szennyezőanyagok is allergén hatást gyakorolhatnak a létesítményben tartózkodókra. Kísérletekkel kimutatták, hogy a parlagfű, az üröm, a füvek esetében körülbelül 30 db/m3 pollenmennyiség az, amely a betegek 60%-ánál már allergiás reakciót vált ki. Ezt tekintik allergiás határértéknek. Annak érdekében, hogy a nagyságrendekkel tisztában legyen: a parlagfű egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni. Egy tőről akár 30-40 ezer mag is beérik.

Az allergének számos helyen megtalálhatók egy épületen belül. A penészgombák megtelepednek a mosdókban (fürdőszobákban), konyhákban és a falakon. Allergiát okozhatnak a munkahelyekre bevitt háziállatok, de allergiás reakciókat okozhat a poratkák ürüléke vagy egy rovarcsípés is. Találkozhatunk allergénekkel a levegőben, a szőnyegek és a textíliákon, a bútorokon – és nem utolsó sorban a padlón. S ezzel vissza is érkeztünk a bevezetőben említett cikkre.

Szerzője szerint jellemzően a szellőztető rendszerek és a szűrés kap nagy figyelmet a jó beltéri levegő minőségének biztosítására. Mivel azonban a padló az egyik legnagyobb beltéri felület minden épületben, jelentős kumulatív hatással lehetnek az allergén felhalmozódására. A por, az állatszőr és a penész felhalmozódhat a szőnyegszálakban, a padlódeszkák között vagy a kemény padlófelületeken. Az emberek vagy a tevékenységük a padlóról a levegőbe „rúghatják” a port és az allergéneket – az arra érzékeny személyek „légzési zónájába”. Amennyiben ezeket a részecskéket eltávolítjuk a padlóról még azelőtt, mielőtt felkavaródnának, az csökkentheti ezt a kockázatot.

A keményfa padlók
népszerű megoldást jelenthetnek az allergia elleni védelemre, mivel viszonylag könnyen tisztíthatók, és általában nem ejtik csapdába a port vagy az allergéneket a felületükön. A padlódeszkák közötti résekben azonban felhalmozódhatnak részecskék, attól függően, hogy mennyire szorosan vannak felszerelve. A keményfa padlók penészesedést okozhatnak, ha nincsenek megfelelően karbantartva. Ennek megakadályozása érdekében elengedhetetlen, hogy a keményfa padlót szárazon tartsuk és jól szellőztessük.

A csempe- és kőpadlókhoz
szintén nem tapadnak az allergének, s könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. A csempék közötti fugázási vonalak azonban por- és allergéncsapdák, ezért fontos, hogy a tisztítási folyamat során különös figyelmet fordítsunk a fugázásra.

A vinyl padlók
egy másik jó lehetőséget jelentenek az allergiás betegek számára, mivel sem a por sem az allergének nem tapadnak hozzá, könnyen tisztíthatók és karbantarthatók. A vinyl padlók csempeként vagy lapként is felszerelhetők, és többféle színben és stílusban kaphatók. Bizonyos típusú vinyl padlók azonban illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsáthatnak ki, amelyek egyes egyéneknek egészségügyi problémákat okozhatnak. Jobb, ha alacsony VOC-tartalmú termékeket választunk, és ne feledjük, hogy a ragasztó nagymértékben növelheti az új vinyl padlóburkolatok VOC-tartalmát.

A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy az allergiás reakciók kockázatának csökkentése érdekében szükséges az adott létesítmény jellegének és tevékenységének megfelelően specifikus intézkedések megtétele. Ez magában foglalja egyebek mellett az allergének azonosítását, a megfelelő higiéniai intézkedéseket, a megfelelő szellőztetést és a rendszeres takarítást/tisztítást.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2023. június 5.

Allergens in your facility

The issue of allergies plays an important role in the work of property and facility managers. The presence of allergens and allergic reactions can affect the health of workers, work efficiency, compliance with legislation, customer and guest satisfaction, and the condition and sustainability of buildings. Taking appropriate measures and ensuring an allergy-friendly environment can contribute to the well-being, productivity and business success of tenants and workers.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!