Facility/Property management blog

Tisztító robot

Az autonóm tisztítás 7 mítosza


Az autonóm takarítógépek átvehetik az ismétlődő, munkaigényes feladatokat, például a padlótisztítást, így az alkalmazottak szabadon koncentrálhatnak az olyan nagy értékű munkákra, amelyek elvégzéséhez mindenképpen (egyelőre?) emberre van szükség. Ezek az alkalmazottak értékelhetik a robotizált takarítógépek működtetésének lehetőségét, ami növelheti akár a munkahelyi elégedettséget is. Emellett a robotok használata segíthet minimalizálni az alkalmazottak hiányzásából, a magas fluktuációból és a berendezésekkel kapcsolatos balesetekből eredő veszteségeket. Bár az autonóm berendezések előnyei sokrétűek, nem biztos, hogy mindenkinek érdemes beruházni ebbe a technológiába.

Megjelent a Cleaning & Maintenance Management magazin legújabb, 2023 novemberi/decemberi száma. A kiadvány olyan kérdéseket vizsgál, amelyekkel a létesítményeknek ezen a télen foglalkoznia kell, mint például az épület lakóinak védelme a felületeken és a levegőben lappangó kórokozóktól, vagy a padlók védelme a víztől, a hótól és a jégtől. Emellett megvizsgálja a különböző típusú akkumulátorokat annak megállapítása érdekében, hogy melyik segíthet javítani a padlóápoló berendezések megtérülését. Továbbá bemutatja a létesítménygazdálkodásban dolgozó nők kihívásait és lehetőségeit, és elmagyarázza a képzés és a mentorálás előnyeit.

Egyik írásában pedig lerántja a leplet arról a 7 mítoszról, amelyek visszatartják a takarító (tiszítási) szakembereket az autonóm takarítórobotok alkalmazásától. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést mi is alaposabban!

A létesítménygazdálkodás és a kapcsolódó takarítási szolgáltatások olyan iparágak, amelyek megérettek a technológia használatára. A rendelkezésre állás ellenére ezek az iparágak lassan alkalmazzák a technológiát számos olyan akadály miatt, mint például a digitális készségek hiánya, a versengő prioritások és a költségcsökkentési erőfeszítések. A szolgáltató robotok és az intelligens technológiák teljes körű integrálása a létesítményfelügyeleti rendszerbe azonban növelheti a termelékenységet, csökkentheti a költségeket, és jobb hozzáadott értéket képviselő információhoz juthat – mindez olyan kívánatos fejlesztés, amelyet nehéz figyelmen kívül hagyni.

A European Cleaning Journal november 1-i cikke szerint 2022-ben mind a professzionális, mind a háztartási szektorban nőtt a takarítórobotok értékesítése. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 8%-os növekedésről számolt be a globális professzionális szektorban, összesen közel 6900 eladott egységről, főként padlótisztításhoz. Az európai háztartási szegmensben mintegy 4,9 millió takarító- és porszívórobotot adtak el.  A ResearchAndMarkets kutatása szerint pedig a globális robotizált padlótisztító piac a 2022-es 858 millió dollárról 2028-ra várhatóan eléri az 1,812 milliárd dollárt, ami 2023-2028 között 13,26%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent. Erős a verseny, és számos szállító van jelen. A gyors technológiai változások hátrányosan érintik a piaci beszállítókat, mivel a fogyasztók egyre inkább elvárják a folyamatos technológiai innovációkat és a meglévő termékek frissítését.

De térjünk vissza a bevezetőben említett mítoszokra! Melyek is ezek?

1. Minden tisztító jármű egyforma

Az autonóm mobil robotok (autonomous mobile robot – AMR) és az autonóm irányított járművek (autonomous guided vehicle – AGV) között jelentős különbségek vannak. Egy AMR figyelembe veszi a környezetét, és ennek megfelelően minden nap egyedi útvonalat tervez. Takarítás közben képes felismerni a terület változásait, például a gyalogos vagy targoncás forgalmat, és megfelelően alkalmazkodni ahhoz. A szoftver jelentést készít a robot tevékenységéről, beleértve a tisztítási gyakoriságot és a kiszolgált tereket.

Az AGV autonóm módon is működik, szintén egy programozást követően, viszont egy előre meghatározott útvonalon navigál. Ha akadályok vagy egyéb dinamikus változások merülnek fel a környezetben, az AGV korlátozottan tud reagálni. Gyakran meg kell állnia, amíg az akadály meg nem szűnik vagy emberi segítséggel el nem távolítják azt.

2. A robot drágább, mint a takarító személyzet felvétele

Az autonóm padlósúroló robot esetében számított ROI-nak (return on investment – befektetésarányos megtérülés) számos tényezőt kell figyelembe vennie, beleértve a pénzügyi megtakarításokat a takarító személyzet felszabadulását és a kézi takarítóberendezéseket valamint azok kapcsolódó karbantartási költségeit. A négy-hat óra alatt, amit egy robot takarítással tölt, a személyzet más értéknövelő feladatokat végezhet. Ez a hatékonyabb erőforrás-felhasználás jelentős megtakarítást jelent a személyzet idejét. Például egy olyan munkatárs, aki egy órán át takarít napi ötórás műszakban, heti öt napon át, egy további 20 perc előkészítési idővel minden nap, akkor évente 1386 órát tölt takarítással, ha egy ride-on manuális súrológépet használ. Ezzel szemben egy autonóm súrológép csak napi 20 percet igényelne a beállításhoz, ami évente összesen 86 órát, illetve 1300 órás megtakarítást jelentene évente. 28 USD-s óradíjjal számolva ez évi 36.400 dollár közvetlen bérmegtakarítást jelent.

A Trenkwalder és a Moore Hungary múlt heti jelentése szerint Magyarországon 2023 harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1855 Ft. (Észak-Magyarországon 1600, a többi régióban 1700-1900 körül, Közép-Magyarországon és a fővárosban viszont több mint 2500 forint.) Elfogadva az előző gondolatmenetet, s elvégezve a szorzási műveletet, 2.411.500 Ft-os br. megtakarítás kalkulálható. Évente.

A takarítószemélyzet felvételekor számolni kell a juttatások adóvonzataival, a műszakpótlékkal, a munkahelyi képzéssel valamint a hiányzások költségeivel is – ezek egyike sem probléma a robotok esetében. Egy autonóm tisztítórobot nem csak a munkaórákat vált(hat)ja ki, hanem a kézi takarítóberendezéseket és a berendezésekhez kapcsolódó karbantartási költségeket is.

Amennyiben figyelembe vesszük a kézi tisztítás összes költségét (berendezés, karbantartás, munkaerő, juttatások, balesetek), akkor sok szervezetnél előfordulhat, hogy egyértelmű pénzügyi érvek szólnak az autonóm tisztítás mellett.

3. A takarítórobotok használata nehézkes

A legfejlettebb autonóm padlósúroló robotokat egyszerű, intuitív felhasználói felülettel tervezték, és nem nehezebb használni őket, mint egy kézi súrológépet. A kezelők „alapképzését” követően beállításuk ugyanannyi időt vesz igénybe, mint manuális megfelelőiké.

Számos autonóm robot emberi beavatkozás nélkül is képes alkalmazkodni a változó környezethez. A jó műszaki támogatás is csökkentheti a kezelői beavatkozásokat és leegyszerűsíti a szükséges képzést. A folyamatos, éjjel-nappal, minimális emberi beavatkozással történő működés képessége nemcsak a takarítási ütemezést és feladatokat egyszerűsíti, hanem az éjszakai takarítóműszakok kiküszöbölésével jelentősen javíthatja a takarítószemélyzet elégedettségét is.

4. A takarítás automatizálása nem tudja elérni ugyanazt a tisztasági szintet, mint az ember

A folyamatos takarításnak köszönhetően a mai autonóm padlósúroló robotok képesek meghaladni az emberi személyzet által biztosított tisztasági szintet. Néhány olyan jellemző, amely biztosítják, hogy a robotok hosszú ideig, megszakítás nélkül takaríthassanak a következők:

– A porszívótömlő és a tartály eltömődésének kockázatát csökkentő kialakítások.

– Kifinomult navigációs képességek, amelyek lehetővé teszik a robotok számára, hogy a legdinamikusabb és legnagyobb kihívást jelentő környezetben is takarítsanak.

– A fejlett akadályfelismerő képességek, amelyek gépi tanulást használnak a tárgyak és emberek azonosítására és elkerülésére. A folyamatos tisztítás – a percenkénti pontos jelentésekkel együtt – segít a robotoknak a tisztítási eredmények kiváló szintjének elérésében.

Mi, a BIG-HAUSE Kft-nél ezzel szemben – többekkel együtt – úgy véljük, hogy ez a megállapítás meglehetősen „idealizált”. A takarítórobotok jelenleg nem versenyeznek a hagyományos takarítókkal, hanem kiegészítik emberi „társaik” készségeit és know-how-ját. Szakképzett munkaerőre van szükség a közös terek tisztaságának és higiéniájának értékeléséhez, valamint a takarítórobotok telepítéséhez, a kódok beállításához és az útvonalak megtervezéséhez. Ezenkívül számos összetett tisztítási tevékenységet manuálisan kell végrehajtani, miközben a robotok kezelik az alapokat. A témával bővebben foglalkoztunk egy korábbi blogbejegyzésünkben (Robotok a takarításban – jelen és jövő).

5. Egy robot csak egy előre meghatározott térben képes működni

Igaz, hogy a kezelőnek meg kell tanítania a takarítórobotokat, hogy egy meghatározott útvonalat kövessenek, vagy előre meghatározott mintázatban takarítsanak. Azonban a legtöbb új fejlesztésű autonóm berendezésnek nincs szüksége ilyen tanításra, a robotok a kifinomult navigációs mesterséges intelligencia alkalmazásával maguk hozzák meg az útvonallal kapcsolatos döntéseket.

6. A takarítórobotok kevésbé produktívak mint az emberi dolgozók

A takarítóiparban már régóta az óránként megtisztított területben mérik a termelékenységet. Ezért egyes facility managerek szeretnék megismerni az autonóm takarítórobot termelékenységet négyzetméter/órában, hogy összehasonlíthassák például a ride-on súrológépükkel.

Ez a fajta összehasonlítás nem veszi figyelembe, hogy a létesítmény már nem fizet azért, hogy valaki a robotot használja. Ehelyett kérje meg az értékesítő cégét, hogy az Ön létesítményének egyedi igényei alapján mutassa be az autonóm takarításra való áttérés üzleti szempontjait! Mindenesetre egy hazai termékbemutatón elhangzott állítás szerint míg két fő takarító egy óra alatt átlagosan 500 m2-es felületet tud kitakarítani, egy megfelelő, nem fáradó tisztító robot segítségével ez mintegy 5000 négyzetméterre növelhető.

7. Az autonóm takarítás nem környezetbarát

Az autonóm padlósúroló robotok precíz jelentéstétel segítségével optimalizálják a víz és más fogyóeszközök felhasználását. A robotok akkumulátorral működnek, ami tiszta energiafelhasználást jelent az általuk leváltott kézi takarítóberendezésekhez képest, amelyek gyakran dízel- vagy propánüzeműek. Ráadásul, amikor eljön a berendezések cseréjének ideje, maguk a robotok is újrahasznosíthatók. A már említett termékbemutatón az is szóba került, hogy az ilyen berendezések használatával 80% vízmegtakarítás, édesvíz védelem, öko lábnyom-csökkenés érhető el.

Ugyanakkor meg kell válaszolni néhány kérdést mielőtt a robotizált rendszerek bevezetéséről döntene:

  1. Megfelelő alkalmazással és elvárásokkal rendelkezem az autonóm gépekkel szemben?
  2. Mennyire lesz képes a szállítóm a technológia fejlesztésére, a robotika fejlődésével párhuzamosan?
  3. Ha a gép megérkezik, milyen gyorsan tudjuk használni?
  4. Ki fogja betanítani a személyzetemet?
  5. Milyen hatással lesz a takarítórobotok használata a takarító személyzetemre?

Mindezekről a kérdésekről bizonyára szó esik majd november 30-án a MATISZ XIII. – Környezetbarát gondolkodás, szemlélet, technológiák, minősítés Konferenciáján. A témára valószínűleg mi is még visszatérünk.


A címlapkép forrása: saját felvétel
Közzététel: 2023. november 7.

The 7 myths of autonomous cleaning

Autonomous cleaning machines can take over repetitive, labour-intensive tasks such as floor cleaning, freeing employees to focus on high-value jobs that need to be done by a human (for now?). These employees may appreciate the opportunity to operate robotic cleaning machines, which may even increase job satisfaction. In addition, the use of robots can help minimise losses from staff absenteeism, high turnover and equipment-related accidents. While the benefits of autonomous equipment are manifold, it may not be worthwhile for everyone to invest in this technology.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás