Facility/Property management blog

Kertészet

Kertészet és facility management


A kertészeti tevékenységek célja egy adott létesítmény környezeti és esztétikai állapotának megőrzése, valamint a felhasználók és látogatók elégedettségének és biztonságának biztosítása. A kertészet tehát fontos szerepet játszik a facility managementen belül az ingatlanok és létesítmények hatékony működésének és fenntarthatóságának támogatásában. Mint ilyen, kulcsfontosságú eleme lehet az FM-stratégiának. Az ingatlan tulajdonosai és üzemeltetői, property managerei számára fontos odafigyelni a zöldterületekre, hogy azok hozzájáruljanak az ingatlan hosszú távú sikeréhez.

A zöldterületek kezelése, karbantartása (landscape maintenance vagy groundskeeping) – legyen szó akár egyetemi campusról, irodaházak környezetéről vagy kiskereskedelmi üzletekről – a létesítmények karbantartásának kritikus és gyakran figyelmen kívül hagyott aspektusa. A jól karbantartott terület kiemelkedő hatással van a bérlők és a látogatók élményére, és eszközként szolgálhat az emberek odavonzásához. Bármilyen nagy hatással is lehet a minőségi, rugalmas területfenntartás, a zöldterületek fenntarthatóságának biztosítása nem mindig egyszerű feladat. Egy olyan fenntartható gazdálkodási terv kidolgozásához, amely csökkenti a terület környezeti lábnyomát, olyan tényezőket kell azonos fontossággal kezelni, mint az üzemeltetés és a karbantartás, a talaj állapota, a vízigény, az élővilág és az éghajlat. Ezekkel a gondolatokkal kezdte október 26-án megjelent, a fenntartható kertészeti tevékenységgel foglalkozó írását a Facilityexecutive.com. Cégünk, a BIG-HAUSE Facility Management Kft. maga is nyújt ilyen soft FM szolgáltatást – ha viszonylag kis volumenben is –, ezért fontosnak tartjuk, hogy e cikk – és az ősz – apropóján mi is körülnézzünk a létesítménygazdálkodás e területén. 

Segítségünkre van a Lawn & Landscape magazin évente megjelenő, az iparág helyzetét bemutató, szintén ebben a hónapban megjelent jelentése, a 2023 State of the Industry Report, amelyből például megtudható, hogy az ágazat szereplői bizakodóak – legalábbis az Egyesült Államokban. Tavaly az amerikai válaszadók 10%-a nem bízott abban, hogy cégének bevételei növekedni fognak, míg idén már csak 5% mondta ezt. Két százalékponttal, 87%-ra nőtt azok aránya, akik ebben az évben nyereségre számítanak. A válaszadók bevételeinek 26%-a származik kereskedelemi/ipari, illetve 4%-a kormányzati/intézményi megbízásokból. 

A kertészeti (landscape industry) üzleti menedzsment megoldásokat kínáló vállalat, a Landscape Management Network (LMN) még idén januárban megjelent éves ágazati felmérése szerint (pl.) a vállalkozások 96%-a növelte bevételét 2022-ben, és a válaszadók közel negyede nyilatkozott úgy, hogy ennek mértéke 20-25%-os volt. Bár ez pozitív jel az iparág számára, a válaszadók arról is beszámoltak, hogy az olyan kihívások, mint a képzett munkaerő megtalálása, a növekvő költségek és a képzési programok hiánya lassítják a növekedést. 

Az IBISWorld is a piac bővülésére számít az elkövetkező 5 évben.  

Milyen szerepet játszik a kertészet a facility managementen belül?

 1. Esztétikai megjelenés

A kertészet lehetővé teszi az ingatlan környezetének esztétikai javítását. A gondosan tervezett és karbantartott kertek, növények és zöldterületek segítenek vonzóbbá tenni a létesítményt, ami fontos a látogatók és az ügyfelek számára. Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt években egyre több tanulmány foglalkozott a kórházi környezetben található zöldövezetekkel. Ennek oka a természet értékeinek, valamint a betegekre és a személyzetre gyakorolt terápiás hatásainak egyre növekvő elismerése. Például Elsadek és munkatársai tanulmánya megállapította, ha különféle kerteket nézünk, az a táj-esztétika kultúrájuk, nemük és az egyéni biológiai tulajdonságok függvényében szignifikánsan eltérő hatással van az emberekre. 

 1. Környezeti fenntarthatóság

A kertészet során olyan növényeket és zöldterületeket lehet kialakítani, amelyek hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz. Például a fák ültetése segít a környezeti hőmérséklet csökkentésében, az esővíz elvezetésében, valamint az ökológiai sokféleség támogatásában. 

 1. Jelzésérték

A jól ápolt zöldterületek és kertek pozitív üzenetet közvetítenek a létesítmény használói, látogatói és az összes érdekelt fél felé. A rendezett környezet azt mutatja, hogy az ingatlan tulajdonosa és üzemeltetője komolyan veszi a környezetét és az ott dolgozók jólétét. 

 1. Funkcionális szempontok

A kertészet nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem funkcionális szempontból is fontos lehet. Például növényeket lehet elhelyezni az épület körül, hogy természetes árnyékot teremtsenek, vagy a növényzet segítségével lehet a teret hatékonyan elkülöníteni vagy szellőztetni. 

 1. Létesítménybiztonság

A kertek és zöldterületek gondozása és karbantartása segíthet a létesítménybiztonságban is. Például a megfelelő növényápolás és a bozótvágás hozzájárulhat a megfelelő kilátáshoz és a bűncselekmények megelőzéséhez. 

 1. Közösségi hasznosítás

A kertek és zöldterületek közösségi helyszínek lehetnek, ahol az ingatlan használói pihenhetnek, találkozhatnak vagy sportolhatnak. Ez növeli az ingatlan vonzerejét is. 

 1. Értéknövelés

A megfelelően tervezett és karbantartott kertek és zöldterületek növelhetik az ingatlan értékét. Az esztétikailag vonzó és jól gondozott kertek növelhetik az ingatlan piaci értékét. A Vermonti Egyetem tanulmánya szerint a tereprendezés és a parkgondozás akár 14%-kal is növelheti az épület és a terület újraértékesítési értékét.

A Branded Group honlapján az alábbi tippeket olvashatjuk a fentiek maximalizálásához:

 1. Készítsen kertépítési és -kezelési tervet!
 2. Hozzon létre egy öntözési útmutatót!
 3. Illessze a különböző tereprendezési stílusokat a kültéri építményekhez!
 4. Mindig legyenek könnyen megközelíthető utak és sétányok!
 5. Tartsa szemmel a sérült vagyont és berendezéseket!
 6. Rendszeresen vessen füvet és nyírja azt!
 7. Futtasson havi kertészeti karbantartási ellenőrzéseket!

A kertészet a létesítménygazdálkodáson belül számos olyan fontos tevékenységet foglal magában, amelyek segítik a létesítmények hatékony működését és a környezeti fenntarthatóságot, s amelyeket az egyes szolgáltatók nyújthatnak, illetve a tulajdonosok/property managerek megrendelhetnek/megkövetelhetnek tőlük. 

Milyen tevékenységeket ölel fel a kertészet?

 1. Zöldterületek gondozása

A facility management részeként a kertészek felelnek a zöldterületek karbantartásáért, ideértve a füvet, cserjéket, fákat, virágágyásokat stb. A rendszeres kaszálás, metszés, permetezés és növények cseréje a terület tiszta és vonzó megjelenését biztosítja. 

 1. Tájtervezés és kertépítés

A szolgáltatók felelősek lehetnek a zöldterületek tervezéséért és létrehozásáért. Ez magában foglalhatja az új kertek tervezését vagy a meglévő területek átalakítását az esztétikai és funkcionális igényeknek megfelelően. 

 1. Öntözőrendszerek karbantartása

Az öntözőrendszer rendszeres karbantartása fontos a növények megfelelő vízellátásának biztosításához. Az automatizált öntözőrendszerek ellenőrzése és javítása is a kertész feladata lehet. 

 1. Környezeti fenntarthatóság

A facility management e területen dolgozó szakemberei hozzájárulhatnak a környezeti fenntarthatósághoz, például a helyi növények és a víztakarékos gyakorlatok használatával. A zöldterületek környezeti előnyei közé tartozik például az esővíz gyűjtés, a hőszigetelés és az ökológiai sokféleség támogatása. 

 1. Időjárási károk kezelése

A kertészeknek figyelniük kell az időjárási viszonyokat, és készülniük kell az időjárási károkra, például viharokra vagy fagyokra. Védő intézkedések, például védőponyva vagy fagyvédelem alkalmazása segíthet megőrizni a növényeket. 

 1. Hulladékkezelés

A kertészet részeként a zöldhulladék gyűjtése és kezelése is fontos szempont lehet, különösen a lombfúvók és fűnyírók használata során keletkező zöldhulladék esetében. 

 1. Balesetvédelem

A kertészeknek a létesítményen belül ismerniük kell a balesetvédelmi előírásokat és biztosítaniuk kell a biztonságos munkavégzést, különösen akkor, ha gépeket vagy vegyszereket használnak. 

Facility managereknek: hogyan lehet ezeket a feladatokat elvégezni a napi gyakorlatban?

 1. Terv és tervezés

Kezdje azzal, hogy kidolgozza a kertészeti terveket, amelyek meghatározzák a zöldterületek elrendezését, a különböző növények elhelyezését, az öntözési rendszereket, és az esztétikai és funkcionális célokat! A tervek alapján könnyebb lesz követni és irányítani a feladatokat. 

 1. Karbantartási ütemterv

Készítsen karbantartási ütemtervet, amely meghatározza, mikor és milyen feladatokat kell elvégezni, például kaszálás, metszés, permetezés, növénycserék stb.! Az ütemtervet évszakonként vagy havi alapon is elkészítheti. 

 1. Személyzet

Biztosítson megfelelő személyzetet a kertészeti feladatok ellátásához! A segédeszközök, például fűnyírók, metszők, permetezők, lombfúvók stb. alkalmazásához szakértelemre, szakmai gyakorlatra is szükség van. 

 1. Felkészülés

Az időjárástól függően gondoskodjon a megfelelő felszerelésekről és védőruházatról, például esőkabátról, védőszemüvegről, kesztyűről stb.! A munkavédelmi előírásokat mindig tartsa és tartassa be! 

 1. Öntözés és vízgazdálkodás

Az öntözőrendszereket rendszeresen ellenőrizze és tartsa, tartassa karban! Ügyeljen arra, hogy a növények megfelelő mennyiségű vizet kapjanak, és kerülje a pazarló öntözést. 

 1. Növényvédelem

Figyeljen a növények egészségére és védelmére! Szükség esetén használjon növényvédő szereket, de mindig vegye figyelembe a környezeti fenntarthatóságot és a biztonságot! 

 1. Hulladékkezelés

Rendszeresen távolítsa el a zöldhulladékot és vegye fel a kapcsolatot a hulladékgyűjtő szolgáltatóval vagy komposztálja a hulladékot, ha lehetséges. 

 1. Balesetvédelem

Biztosítson megfelelő képzést és információt a személyzet számára a biztonságos munkavégzéshez, és ellenőrizze, hogy a gépek és eszközök biztonságosan működjenek! A 2011-2021 közötti időszakban az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának jelentése szerint 1072 munkával kapcsolatos haláleset történt a kertészeti és parkgondozási ágazatban

 1. Értékelés és javítás

Rendszeresen értékelje a kertészeti tevékenységeket, biztosítsa a minőséget, s szükség esetén avatkozzon be a folyamatokba! Figyelje az esztétikai és funkcionális célok elérését, és mérje az eredményeket! 

 1. Kommunikáció

Tartsa a kapcsolatot a létesítmény üzemeltetőivel, felhasználóival és egyéb érintettekkel! Tájékoztassa őket a tervezett munkákról és az esetleges változásokról!

A Greenindustrypros.com tavaly márciusi cikke 10 tippet is arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön be az ezzel foglalkozó cégek napi gyakorlatába.

Akár van saját, belső csapata Önnek, akár külső céget vagy cégeket bíz meg, akár a kettő keverékével dolgozik, a szakértelem segít javítani ingatlana zöldterületeinek egészségét és megjelenését. Igénytől függően hívjon kertépítészeket, építészeket, tervezőket, arboristákat (fák gondozásában jártas specialistákat), gyepápolási és öntözési szolgáltatót, szolgáltatókat, hogy a létesítménye egész évben funkcionális, szép és legfőképpen biztonságos legyen! Például a BIG-HAUSE Kft-t…

A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2023. október 31.

Landscape maintenance and facility management

Landscaping activities aim to preserve the environment and aesthetics of a facility and ensure the satisfaction and safety of users and visitors. Groundskeeping therefore plays an important role within facility management in supporting the efficient operation and sustainability of properties and facilities. As such, it can be a key element of the FM strategy. For owners, property managers and facility managers, it is important to pay attention to green spaces so that they contribute to the long-term success of the property.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „...henyeség és tunyaság nem fér össze az iparűzéssel.” (Montesquieu)

A hét blogbejegyzése: „Dinamikus takarítás”

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás