Facility/Property management blog

Környezettudatos tisztítás

A környezettudatos tisztítószerek elfogadottsága


Az elmúlt évtizedekben a környezettudatosság és az egészség iránti növekvő érdeklődés egyre inkább kiterjed az olyan mindennapi termékekre is, mint a tisztító- és fertőtlenítőszerek. Az emberek egyre tudatosabban választanak olyan termékeket, amelyek kisebb terhelést jelentenek környezetünk számára, és kevesebb káros anyagot tartalmaznak. Mindez átterjedt az üzleti szférára is, az ingatlanok tulajdonosai és property managerei egyre inkább kérik/megkövetelik, a facility managerek pedig önmagukat másoktól megkülönböztető tényezőként kínálják az ilyen anyagokkal végzett szolgáltatásaikat. A környezettudatos tisztító- és fertőtlenítőszerek elfogadottsága nem csupán egy divathullám része, hanem a fenntartható életmód iránti igény kifejeződése is.

A CloroxPro™ által nemrégiben közzétett 2023 Clean Index jelentés feltárja a takarító szakemberek körében a kiégés folyamatos körforgását. A jelentés szerint, amely több mint 700 takarítási szakember és több mint 1000 ügyfél megkérdezésével készült az Egyesült Államokon belül, a szakmai résztvevők közül 10-ből majdnem kilenc (87%) úgy nyilatkozott, hogy érzett kiégést az elmúlt két évben. A Cmmonline.com ezzel foglalkozó cikke rámutat, hogy a felmérésben részt vevő takarító szakemberek 61%-a a munkaerő-felvételi problémákat és a létszámhiányt jelölte meg a kiégés érzésének vezető okaként. További 44% a képzésre szánt idő hiányát okolta, míg 40% a hosszú munkaidőt jelölte meg hibaként.

Jóllehet ez a témakör is megérdemelne egy blogbejegyzést, s könnyen lehet, hogy vissza is térünk majd rá, ezen a héten mégis egy másik témára összpontosítunk, ugyanis a Cleanlink.com ugyancsak az iparági trendek legfontosabb változásait évről-évre bemutató jelentésről készített beszámolója az előző tudósításon túl azt is hangsúlyozza, hogy négyből három tisztító szakember (75%) egyetért azzal, hogy a környezettudatos tisztító- és fertőtlenítőszerek használata fontos, az elfogadás viszont továbbra is elmarad. A takarító szakemberek a környezettudatos tisztítószerekre való átállással kapcsolatos legfőbb aggályaik között a megnövekedett költségeket (78%), a tisztítás hatékonyságának bizonytalanságát (67%), a tisztítás hatékonyságának csökkenését (58%) és a termékek korlátozott piaci elérhetőségét (56%) említik, 52% pedig a hagyományos megoldásokat részesíti előnyben.

Amikor arról van szó, hogy mi a legfontosabb tulajdonság, amit a tisztító szakemberek keresnek a környezettudatos tisztítószerekben, a felmérésben résztvevők 82%-a a baktériumok hatékony elpusztítását nevezte meg első helyen.

A környezettudatos tisztítószerek előnye, hogy gyakran bio- vagy növényi alapanyagokból készülnek, és kevésbé terhelik a környezetet a gyártás és a használat során. Az ilyen termékek általában biológiailag lebomlanak, minimalizálva a szennyezőanyagok mennyiségét, amelyek a víz és a talaj szennyezéséhez vezethetnek. Emellett az ilyen szerek legtöbbször nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat vagy színezőanyagokat, ami további előny a vegyi anyagok iránt érzékeny egyének számára.

Az igény meg is van rá. A CloroxPro™ tavalyi ugyanilyen felmérése például arra mutatott rá, hogy minden harmadik fogyasztó azt szeretné, ha minden nyilvános helyen környezettudatos tisztítószereket használnának. Az éttermeket és az iskolákat nevezték meg a két legfontosabb helyként, ahol az ügyfelek és a professzionális takarítók egyaránt környezetbarát tisztítószereket szeretnének használni.

Az elfogadottság növekedése mögötti egyik fő tényező a társadalmi felelősségvállalás iránti növekvő igény. Az emberek egyre inkább hajlandók befektetni olyan termékekbe, amelyek nem csak a saját egészségükre, hanem a környezetükre is jó hatással vannak. A vállalatok is érzékelik ezt a változást, és egyre inkább fejlesztik és reklámozzák környezetbarát termékeiket.

A technológia tehát rendelkezésre állna. A tisztítás és a fertőtlenítés látszólag egyszerű beavatkozások, amelyek el tudják pusztítani a káros mikroorganizmusok többségét. Az ilyen megoldásoknak a létesítménygazdálkodásban történő felhasználásának egyik legfontosabb szempontja a fenntarthatóság. A hagyományos tisztítószerek gyakran agresszív vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a környezetet a gyártás, a használat és a lebomlás során. A környezettudatos alternatívák általában olyan biológiailag lebomló összetevőket tartalmaznak, amelyek minimális kárt okoznak a természetben. Ezenkívül a fenntartható tisztítószerek gyártása gyakran kevesebb energiát és vizet igényel, ami további előny a környezeti fenntarthatóság szempontjából.

Sajnos a mindennapi háztartási és ipari tisztítószerekben található vegyszerek egy része káros lehet a környezetre. Az illékony szerves vegyületek például köztudottan hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ha a légkörbe kerülnek. Azonban más vegyületek is károsak lehetnek a vadon élő állatokra, és a vizsgálatok kimutatták, hogy az alkil-fenol-etoxilátok – egyes tisztítószerek terjedési és nedvesítő tulajdonságainak fokozására használt felületaktív anyagok – vízi élőhelyekbe való kimosódása negatív hatással lehet az állatok szaporodására. Ezenkívül a foszfort vagy nitrogént tartalmazó összetevők ártalmas algavirágzáshoz vezethetnek, ami mérgezi a vizeket. A kizárólag természetes összetevőket tartalmazó bioflavonoid alapú készítmények ugyanolyan hatásosak lehetnek, mint a hagyományos termékek, egyesek a baktériumok és vírusok akár 99,99%-át is elpusztítják.

A nemzetközileg elismert kórház-higiéniai intézet, a Robert Koch Institute idén frissítette a felülettisztítással kapcsolatos higiéniai követelményeit. Ezek már a probiotikumokat is magukba foglalják, mint fenntartható és bevált módszert a kórházi higiénia javításához azáltal, hogy hasznosabb felületi mikrobiológiát hoznak létre a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. Az egyelőre csak németül elérhető ajánlás a probiotikus tisztításról szóló 6.3-as szakaszában kijelenti, hogy a probiotikumok használata az egészségügyi intézmények felületén érdekes megközelítés, mivel a probiotikus baktériumok hosszú távon stabil mikrobiomot képeznek, míg a fertőtlenítés sikere csak rövid ideig tart. Ezenkívül a fertőtlenítőszerekről ismert, hogy serkentik az antibiotikumokkal szembeni keresztrezisztencia kialakulását, ami viszont nem mondható el a probiotikus tisztítószerekről.

Kiemelkedő fontosságú a munkavállalók egészségének védelme is. A hagyományos tisztítószerek számos vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek belélegzése vagy bőrrel való érintkezése káros lehet az emberekre. Az allergiák, légzőszervi problémák és bőrirritációk gyakoriak lehetnek az ilyen típusú vegyszerekkel való rendszeres érintkezés eredményeként. A környezettudatos tisztítószerek általában kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak, így hozzájárulnak a munkahelyi egészség és biztonság növeléséhez. A hagyományos tisztítószerek például a már említett illékony szerves vegyületeket (VOC) juttathatják a levegőbe, ami hozzájárul a beltéri levegő rossz minőségéhez. A környezetbarát tisztítószerek viszont javítják a levegő minőségét azáltal, hogy minimalizálják vagy megszüntetik a VOC-ok használatát.

Gyakran felvetődik a kérdést, hogy a dolgozók hazavihetik-e a baktériumokat a munkaruhájukon, és továbbadhatják-e a családtagoknak, vagy akár saját magukat is megfertőzhetik-e a nap folyamán. Egy 2023 májusi cikk áttekintette, hogy mit mutatnak a kutatások. Ezek szerint a munkaruha képes szállítani a baktériumokat. A kórokozók nagy számban halmozódhatnak fel, s puha, porózus anyagokkal érintkezve tovább terjedhetnek, és újra szuszpendálhatók a levegőben. Ugyanakkor nem találták annak nyomát, hogy vizsgálták volna a kérdést munkakörnyezetben és a tisztítóiparban dolgozó szakemberek munkaruhájában. Egy 2016-os kutatás viszont igazolta, hogy a kórokozók felhalmozódhatnak a kórházi munkaruhákon.

Egy másik fontos szempont a létesítmények hosszú távú fenntarthatósága. Azáltal, hogy a facility management környezettudatos tisztítószereket alkalmaz, a vállalat hozzájárul a környezeti lábnyom csökkentéséhez. Ez nemcsak a közvetlen környezet, hanem a cég hosszú távú reputációja szempontjából is előnyös lehet. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség egyre inkább a fogyasztók és az üzleti partnerek számára is fontos tényezővé válik.

Ezen túlmenően, a környezettudatos tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazása nem csupán az egészség és a fenntarthatóság szempontjából fontos, hanem az üzleti hatékonyság szempontjából is előnyös lehet. Bár egyesek úgy érvelnek, hogy a zöld takarítási szolgáltatások kezdetben költségesebbek, a hosszú távú előnyök felülmúlják a kezdeti beruházást. Az ilyen termékek gyakran hatékonyabbak és sokoldalúbbak, mint hagyományos társaik, így hozzájárulhatnak a takarítási folyamatok optimalizálásához és az üzleti költségek csökkentéséhez. Emellett a víz- és energiafogyasztás csökkentésével, valamint a káros vegyi anyagok okozta lehetséges egészségügyi problémák elkerülésével az ingatlantulajdonosok jelentős összegeket takaríthatnak meg az egészségügyi költségekből és a közüzemi számlákból.

Kyra de St. Paer, a CloroxPro szenior marketingigazgatója szerint:

„A 2023-as Clean Index felmérés által feltárt kihívások megerősítik, hogy mekkora felelősség hárul a takarító szakemberekre, és annak szükségességét, hogy rendelkezzenek eszközökkel és támogatással a tiszta és egészséges nyilvános terek magabiztos megteremtéséhez.”

Mi, a BIG-HAUSE Kft-nél csak egyet tudunk érteni ezzel.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2023. november 28.

The adoption of eco-conscious cleaners

In recent decades, the growing interest in environmental awareness and health has increasingly extended to everyday products such as cleaning and disinfecting products. People are becoming more aware of the need to choose products that have less impact on the environment and contain fewer harmful substances. This has also spread to the business sector, with property owners and property managers increasingly demanding/requiring and facility managers offering their services with such materials as a differentiator. The acceptance of environmentally friendly cleaning and disinfecting products is not just part of a fashion trend, but also an expression of the need for sustainable living.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás