Facility/Property management blog

Munkahelyi higiénia

Munkahelyi higiénia és vállalati versenyképesség


Október 5-én ünnepeltük a kézmosás világnapját. Ennek apropóján ezen a héten azt vizsgáljuk meg, hogy milyen hatással van a munkahelyek tisztasága és higiéniája a dolgozók elégedettségére és a vállalat sikerességére. Összességében megállapítható, hogy a tiszta és rendezett munkakörnyezet elősegíti az egészséget, a jóllétet, a hatékonyságot és a jó munkahelyi légkört. Ugyanakkor jóllehet a tisztítás alapvetően a külső vagy belső takarítócsapat feladata, a higiénikus munkahely elérése és fenntartása mindenki felelőssége.

Egy gyártó vagy forgalmazó cégnek számos okból érdemes felmérést készítenie és nyilvánosságra hoznia egy profiljába vágó társadalmi jelenségről. Ilyen indíték lehet például a társadalmi felelősségvállalásuk bemutatása, az ügyfelekkel való kapcsolatok erősítése, a termékfejlesztés vagy a piaci pozíció erősítése. Az általuk végzett vagy végeztetett felmérések tehát hozzájárulhatnak a vállalat hosszú távú sikeréhez és pozitív hatással lehet annak hitelességére, ügyfélkapcsolataira és társadalmi beágyazottságára.

Ebbe a vonalba illeszkedik a Tork márka, illetve annak tulajdonosa, a globális higiéniai és egészségügyi gyártó és forgalmazó vállalat, az Essity ebben a hónapban közzétett tanulmánya, amely szerint a megkérdezett irodai alkalmazottak 86%-a hangsúlyozta a tisztaság fontosságát a munkakörnyezetében. A munkavállalók 85%-a úgy véli, hogy a munkahelyi mosdók állapota tükrözi az épület általános higiéniáját. A megkérdezettek 67%-a hajlamosabb arra, hogy hangot adjon a mosdók körülményeivel kapcsolatos aggályainak, mint az épület bármely más részével kapcsolatban. Az irodaházakra vonatkozó panaszok több mint 45%-át a mellékhelyiségekre vonatkozó panaszok teszik ki. A jelentés szerint ezek az adatok kiemelik a higiénia szerepét a dolgozói elégedettség fokozásában, és azt, hogy a facility managereknek szükségük van a csúcsminőségű higiéniai termékek és megoldások alkalmazására.

Az eredményekről beszámoló Cmmonline.com cikke szerint a Tork tanulmánya azt is megállapította, hogy bár a facility managerek a takarítás minőségét tartják a legfontosabb szempontnak, idejüknek csak mintegy 18%-át fordítják a takarítás hatékonyságának és színvonalának javítására.

A felmérés szerint a mellékhelyiségek hatékony karbantartásának előtérbe helyezésével a létesítményvezetők nagymértékben csökkenthetik az irodai alkalmazottak panaszait. A mosdók karbantartásának racionalizálása több takarítási időt tesz lehetővé más helyiségekben, ami rendezettebb irodai környezetet, a dolgozók elégedettségének növekedését és a munkával való elégedettség fokozódását eredményezi.

Akárhogy is, mint azt Robert Stelling kitekintése hangsúlyozza, tavaly azt láttuk, hogy a COVID-19 világjárványt követően most abban a szakaszban vagyunk, amikor a higiénia és a takarítás megnövekedett jelentősége továbbra is sokak számára fontos. A létesítményhasználók – legyenek azok alkalmazottak, látogatók vagy ügyfelek – tisztítási biztonságosságának érzete más területeket is érint, mint például a fenntarthatóságot és a vállalati felelősséget.

Természetesen ez nem csak az irodai környezetben van így. Csak két példa: a Cleaning Hygiene Today cikkében az olvasható, hogy az Initial, az egyesült királyságbeli székhelyű higiéniai szolgáltató cég felmérése szerint a brit vendéglátóhelyek rossz mosdó-értékelései átlagosan egy teljes csillagba kerülnek a Tripadvisor utazási webhelyen. Az (Initial több mint 80.000 Tripadvisor-értékelést vizsgált meg 200 vendéglátó-ipari vállalkozásról, hogy meghatározza a negatív mellékhelyiség-értékelések és a csillagos értékelések csökkenése közötti összefüggést.) Egy idei hazai vizsgálat szerint pedig lesújtó a lakosság véleménye a kórházak higiéniai helyzetéről. A megkérdezettek 37%-a nyilatkozott úgy, hogy a kórházak nagy részében méltatlan körülmények között gyógyítják a betegeket. További 15%-nyi válaszadó úgy fogalmazott, hogy egyenesen katasztrofális állapotok uralkodnak. A megkérdezettek 74%-a elégedetlen volt a kórházak tisztaságával, és 54% tapasztalata szerint a mellékhelyiségek piszkosak, kopottak, koszosak, nincsen wc-ülőke, wc-papír, se kézfertőtlenítő, kéztörlő, szappan. Arra is panaszkodtak, hogy a kórházi helyiségek nincsenek rendesen takarítva, vagy ha igen, akkor a felmosó víz és a takarító eszközök koszosak, tehát nem történik effektív fertőtlenítés, hanem csak szétkenik a koszt.

Hogyan látják mindezt a szolgáltatók? A „2023-as létesítménytakarítási döntésekkel kapcsolatos felmérés” (2023 Facility Cleaning Decisions Management Survey), amelynek elsődleges célja, hogy statisztikákkal és trendekkel segítse a szakemberek fontos döntéseit, például megmutatta, hogy a „helyiségek megjelenésének javítása” újjáéledt – 2022-ben csak a vezetők 34, idén pedig már 50%-a tartotta prioritásnak. Ez valószínűleg válasz az épületbérlői preferenciáinak megváltozására, valamint arra, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy lássák a takarítási és higiéniai gyakorlatok eredményeit, amikor újra belépnek a kereskedelmi terekbe. Ami a létesítménytisztítás és -üzemeltetés prioritásait illeti, 2023-ra néhány figyelemre méltó és meglepő átrendeződésre is fény derült. A legnagyobb visszaesés a „keresztszennyeződés megelőzésének” fontosságának területén volt, amely csak 23%-ot ért el (korábban ugyanez az érték 49% volt), valamint a „higiénia/egészségügy javítása”, amely 42%-ot (2022-ben, amikor még tombolt a világjárvány, 56%-ot).

Mindez persze egyfelől együtt járt a különböző termékek és szolgáltatások iránti kereslet növekedésével is. A Ken Research becslése szerint a felületfertőtlenítő szerek globális piaca – amely 2022-ben elérte a 6 milliárd dollárt – várhatóan 2028-ra eléri a 10 milliárd USD-t.  Másfelől a Research and Markets kutatása úgy találta, hogy a munkahelyi higiéniával és biztonsággal kapcsolatos növekvő tudatosság arra ösztönözte az üzleti szervezeteket világszerte, hogy külső takarítási szolgáltatókat alkalmazzanak. A folyamatosan tiszta irodai környezet fenntartása kihívást jelenthet. Ez az a terület, ahol a professzionális tisztítási szolgáltatók, mint a BIG-HAUSE Kft., jelentős különbséget jelenthetnek. Szakértő takarítócsapatokkal és személyre szabott takarítási tervekkel biztosítjuk, hogy irodája mindig tiszta, egészséges, a termelékenységet és elégedettséget elősegítő legyen.

A higiénia fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A létesítmények esetében a fokozott higiéniai intézkedések nemcsak az épületben tartózkodók egészségének és biztonságának javítását szolgálják, hanem megnyugtatják az ingatlant használókat arról, hogy biztonságban vannak. Julie Howard, a GP Pro alelnöke 5 tippet ad ehhez:

 1. Fogyóeszközök cseréje
 2. Automatizált, érintésmentes adagolók és szerelvények telepítése
 3. Intelligens mosdótechnológia bevezetése
 4. Megfelelő képzés biztosítása
 5. A megfelelő partner megtalálása

A tiszta, rendezett munkakörnyezet hatása messze túlmutat a fizikai egészségen és a termelékenységen – jelentősen befolyásolja a munkavállalók pszichológiai jóllétét is. E pszichológiai hatások megértésével és a tiszta munkaterület fenntartása érdekében tett aktív lépésekkel az Ön vállalkozása is pozitívabb, kielégítőbb munkakörnyezetet alakíthat ki. Ez nem csak a munkavállalóknak kedvez, hanem a vállalat eredményét is pozitívan befolyásolja. Ne feledje, a tisztaság nem csupán egy lehetőség, hanem a sikeres munkahely elengedhetetlen eleme!

Milyen szerepet játszik a munkahelyek tisztasága a dolgozók (bérlők) elégettségében?

 

 1. Egészség és biztonság

A tiszta munkahelyi környezet elősegíti a dolgozók (bérlők) egészségét és biztonságát. A rendezett és higiénikus munkahelyeken kevesebb a baleset és a megbetegedés esélye. Ez növeli a dolgozók általános jóllétét és elégedettségét.

A Harvard Business Review egyik tanulmánya például kimutatta, hogy a tiszta irodában dolgozó alkalmazottak nagyobb valószínűséggel elégedettek a munkájukkal. A tiszta környezet egyértelmű üzenetet küld a munkavállalóknak, hogy értékelik az egészségüket, jólétüket és kényelmüket, ami hozzájárul a nagyobb munkahelyi elégedettséghez és a munkavállalók megtartásához.

 1. Motiváció és teljesítmény

Egy tiszta munkahely pozitív hatással van a dolgozók (bérlők) motivációjára és teljesítményére. A rend és tisztaság segít a dolgozóknak abban, hogy könnyebben koncentráljanak a feladataikra. Ezenkívül a jól karbantartott környezetben való munkavégzés is fokozza a munkakedvet és a termelékenységet.

Egy az Arizonai Egyetem által végzett kutatás rávilágított arra a tényre, hogy a tiszta és rendezett helyiségekben dolgozó alkalmazottak akár 15%-kal nagyobb termelékenységet mutatnak, mint rendezetlen környezetben dolgozó társaik. Nem csak a funkcionális, hanem a vizuálisan is kellemes iroda fenntartása is fontos.

 1. Munkahelyi légkör

A tiszta munkahelyi környezet pozitív légkört teremt, ami elősegíti a jó kapcsolatok kialakítását a dolgozók között. A kellemes munkakörnyezet hozzájárul a munkahelyi kollégák közötti pozitív kommunikációhoz és együttműködéshez.

 1. Megbízhatóság és vállalati imázs

Egy cég tisztasága és higiéniai szabályainak betartása pozitív képet fest a vállalatról a dolgozók és az ügyfelek számára. Az ügyfelek számára is fontos lehet, hogy az általuk látogatott vagy az általuk használt vállalati helyszínek tiszták és rendezettek legyenek.

A Kimberly-Clark egy angol nyelven letölthető ingyenes fehér könyvet jelentetett meg, amely kiemeli a mellékhelyiségek higiéniájának kulcsfontosságú szerepét az egészséges kereskedelmi épület imázsának megőrzésében, valamint azt a hatást, amelyet az intelligens, összekapcsolt mellékhelyiségek váltanak ki.

 1. Stressz csökkentése

A rend és tisztaság hozzájárul a stressz csökkentéséhez a munkahelyen. A szemetesek kiürítése, a közös terek rendben tartása és a fertőtlenítés a járványok idején mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dolgozók kevésbé érezzék magukat stresszesnek vagy aggódóknak a munkahelyükön.

A National Institutes of Health által közzétett tanulmány szerint a tiszta irodai környezet akár 5%-kal is növelheti a termelékenységet. A rendetlenségtől mentes íróasztalok és munkaterületek elősegítik a jobb összpontosítást, csökkentik a stresszt, és kiküszöbölik a rosszul elhelyezett tárgyak keresésére elvesztegetett időt. A tisztaság csökkenti a baktériumok terjedését is, ami kevesebb betegszabadságot eredményez a személyzet körében.

 1. A munkavégzéshez szükséges eszközök elérhetősége

A tiszta munkahelyen általában jobban rendben tartják és karbantartják az eszközöket és az irodai felszereléseket. Ez hozzájárul a hatékony munkavégzéshez, mivel a dolgozóknak nincs szükségük az eszközök vagy információk keresgélésére.

Bár a takarítás a takarítócsapat feladata, a higiénikus munkahely elérése és fenntartása mindenki felelőssége. Néhány jó gyakorlat, amelyet érdemes bevezetni, és mindenkit arra ösztönözni, hogy kezdje el alkalmazni:

 1. Rutinszerű (és megfelelő) kézmosás

Ez az egyik leghatékonyabb módja a baktériumok terjedésének korlátozására. Bátorítsa alkalmazottait, hogy ne felejtkezzenek meg a megfelelő kézmosásról, különösen étkezés előtt és a mosdó használata után! Helyezzen el kézfertőtlenítőket vagy alkoholt stratégiai helyeken, hogy két kézmosás között is használhassák azokat!

 1. A távmunka engedélyezése a beteg alkalmazottak számára (is)

A távmunkával Ön és beteg alkalmazottja is nyerhet: megóvhatja a többi dolgozót a betegségtől, a beteg alkalmazott pedig továbbra is produktív lehet, és leadhatja a szükséges munkát (feltéve, hogy van olyan állapotban).

 1. Fektessen be biztonságos és hatékony tisztítószerekbe!

Nem minden tisztítószer egyenlő. Nézze meg alaposan a hagyományos tisztítószerek, például a zsírtalanítók és fertőtlenítőszerek címkéjét, és meg fogja találni a bennük esetleg megbúvó káros összetevő(ke)t! A biztonságos és hatékony tisztítószerek választása biztosítja a dolgozók egészségét. Emellett lehetővé teszi, hogy a dolgozók hatékonyan takarítsanak, így időt és pénzt takaríthat meg.

 1. Ismertesse meg a takarítási rendet az alkalmazottakkal!

Oktassa és rendszeresen emlékeztesse dolgozóit a munkahely tisztán tartásának fontosságára, és arra, hogy miért kell mindenkinek magának is beszállnia és takarítania! Ösztönözze alkalmazottait, hogy végezzék el az egyszerűbb takarítási kapcsolatokat, mint például az irodai asztalok (beleértve a számítógépes billentyűzeteket, egereket és telefonokat) napi egyszer vagy kétszer történő letörlése fertőtlenítő spray-vel; és a közös helyiségek, vagy a konyha tisztán tartása (beleértve a mikrohullámú sütőket, hűtőszekrényeket, mosogatókat), hogy csak néhányat említsünk.

Nem ez az egyetlen alkalom, amikor az Essity társadalmi kérdésekkel foglalkozott. 2022 nyarán számolt be például a Europeancleaningjournal.com a vállalat megbízásából 7 európai országban, 12.000 dolgozó bevonásával végzett felmérésről, amely azt mutatja, hogy az alkalmazottak 84%-a szeretne környezetbarátabb irodában dolgozni. Megállapították, ahogy az emberek visszatérnek irodáikba, egyértelmű elmozdulás tapasztalható a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokban, mivel a dolgozók 43%-a úgy érzi, hogy irodája valójában „szégyenletesen” nem-környezetbarát, és csaknem fele csalódott amiatt, hogy munkáltatója semmit sem javított ezen a járvány alatt. Azt is feltárták, hogy a megkérdezettek 66%-a új munkahely keresésekor a leendő munkahelyét a fenntarthatósági hírnevük és intézkedéseik alapján választja ki.

A blogbejegyzésünk bevezetőjében említett tanulmányuk megjelenéséhez kapcsolódó sajtóközleményt így zárja Anna Königson Koopmans, az Essity professzionális higiéniai üzletágának kereskedelmi és marketingigazgatója:

„Fontos számunkra, hogy levegyük a létesítménygazdálkodók válláról a nyomást, és mindig azt keressük, hogy termékeink és szolgáltatásaink hogyan biztosítanak nagyszerű felhasználói élményt és hogyan segítik elő a hatékonyabb takarítást. Ha a mellékhelyiségek hatékonyan működnek, a takarítócsapatoknak több idejük marad a létesítmény egész területén felmerülő sürgős igények kezelésére. Ez a takarítással kapcsolatos panaszok csökkenéséhez vezet. Amint azt kutatásaink bizonyítják, a jobb takarítási minőség jobb munkahelyi elégedettséget eredményez a munkavállalók körében.”

Úgy véljük, ezzel csak egyetérthetünk.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2023. október 17.

Workplace hygiene and business competitiveness

On 5 October, we celebrated World Handwashing Day. This week, we take this opportunity to look at the impact that cleanliness and hygiene in the workplace has on employee satisfaction and company success. Overall, a clean and tidy working environment promotes health, well-being, efficiency and a good working atmosphere. However, although cleaning is essentially the responsibility of the external or internal cleaning team, achieving and maintaining a hygienic workplace is everyone’s responsibility.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás