Facility/Property management blog

Kiterjesztett valóság

Kiterjesztett valóság és facility management


A kiterjesztett valóság (AR) alkalmazása a facility management területén lehetővé teszi az ingatlantulajdonosok, a property- és a facility managerek számára, hogy modernizálják és optimalizálják létesítményeik kezelését. Az AR által kínált interaktív és valós idejű megoldások segítik a munkavállalókat a hatékonyabb tanulásban, a hibaelhárításban, az adatok elemzésében és a mindennapi munkafolyamatok könnyebb kezelésében. A jövőben az AR technológiájának köszönhetően további innovációk és fejlesztések segítik majd a létesítménygazdálkodás további optimalizálását.

Három héttel ezelőtti blogbejegyzésünkben a property- és a facility management nemzetközi trendjeivel foglalkoztunk. Itt kitértünk arra, hogy nem lehet pontosan megmondani, hogy a technológia hová fog vezetni minket, de az biztos, hogy továbbra is egyre fontosabb szerepet fog játszani a létesítménygazdálkodásban. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás már most is hullámokat vetnek az iparágban, és ezek a hullámok napról napra nőni fognak. A property- és a facility managerek képesek lesznek arra, hogy ezt a technológiát felhasználva valós idejű elemzést nyújtsanak az épületeikkel kapcsolatban, automatizálják a feladatokat, javítsák a hatékonyságot és jobb döntéseket hozzanak. Ezzel a megállapítással nem vagyunk egyedül, például a GeekyAnts a virtuális valóságot (virtual reality, VR) és a kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR) az elsőként említette meg azon úttörő technológiai trendek közül, amelyek az Egyesült Királyság ingatlanpiacát 2024-ben alakítani fogják. 

Két hete, a takarítási ágazat trendjeinél külön is kiemeltük ezek egyikét, mert a szakértők a kiterjesztett valóságnak (AR) az ipari tisztításban való megjelenését is megjelölték a piac növekedését alakító feltörekvő trendnek. Az ilyen szolgáltatások egyre inkább kihasználják a számítógépes szimuláció és a kiterjesztett valóság erejét, hogy a végfelhasználóknak jobb betekintést nyújtsanak a létesítményeikbe. Az AR különösen a műveletek optimalizálásában, a hibák megelőzésében és a képzés megkönnyítésében lehet ígéretes. Például a berendezések tisztítása során a kiterjesztett valóság segíti a takarítókat abban, hogy gyorsan felismerjék a folyamatoktól való eltéréseket. Az AR emellett olyan élvonalbeli technológiákat használ, mint a tárgyak internete (IoT), az intelligens érzékelők és a felhőalapú számítástechnika, hogy lehetővé tegye a takarítási műveleteket a távoli és kihívásokkal teli ipari területeken. Emellett az AR integrálása a raktári és más folyamatokba lehetővé teszi a takarítási szolgáltatás minőségi adatainak hatékony kezelését. 

Ezen a héten tehát az AR alkalmazhatóságát vesszük górcső alá egy kicsit részletesebben. Ennek apropóját a ServiceChannel január 17-i, e témában íródott cikke adja, amely sok egyéb érdekes gondolat mellett leírja azt is, hogy miben különbözik a VR és az AR: az előbbi teljesen virtuális környezetet kínál, míg az AR ötvözi a digitális és a fizikai világot. Más szóval a VR teljesen magával ragadó élményt nyújt, míg az AR digitális elemekkel, például képekkel, hangokkal vagy szövegekkel egészíti a valóságot. Az AR segítségével a felhasználók interaktív módon érzékelhetik és befolyásolhatják a körülöttük lévő teret. Az AR alkalmazások számos területen hasznosak lehetnek, például az oktatásban, a turizmusban, a játékokban, a művészetben, az iparban – és a létesítménygazdálkodásban. 

Meglehet, napjaink Magyarországán Ön ezt még nem tartja a napi munkáját befolyásoló kérdésnek, de mindenesetre érdemes elgondolkodni annak a felmérésnek az eredményein, amelyet a Fmbusiness.hu szűk három éve, 2021 februárjában ismertetett. A létesítménygazdálkodási szakemberek 20%-a legalább egy funkcióra már akkor is használta az AR-t. A technológiát még nem használó négy épületüzemeltetőből közel három (73%) pedig tervezte, hogy alkalmazni fogja a következő két évben. Az előnyei közül a megkérdezettek 49%-a emelte ki a karbantartási folyamatok automatizálását, 45% a karbantartási problémák megelőzését, 27% a fizikai érintkezés csökkentését a járványhelyzetben, 27% a bevételi lehetőségek megteremtését és 22% az AR-alapú elemzésekből származó hasznos riportokat. (A teljes jelentés a Resonai weboldaláról tölthető le.) A technológia készen áll, s valószínűleg nincs messze az idő, amikor a hazai létesítménygazdálkodásban is teret nyer.

Hogyan lehet a kiterjesztett valóság segítségével optimalizálni a facility managementet?

 

 1. Munkavállalói képzés és felkészítés

Az AR lehetőséget teremt a munkavállalók számára, hogy valós időben és interaktívan tanuljanak a létesítmények működéséről. Az AR alkalmazások segítségével az FM- szakemberek könnyen hozzáférhetnek olyan (oktató)anyagokhoz, amelyek bemutatják az adott épületek berendezéseit, rendszereit és biztonsági protokolljait. Ezáltal az új munkatársak gyorsabban integrálódhatnak és hatékonyabban járulhatnak hozzá a létesítmények zavartalan működéséhez. 

 1. Műszaki hibaelhárítás és karbantartás

Az AR alkalmazások segíthetnek a műszaki személyzetnek az azonnali és hatékony hibaelhárításban, diagnosztikában, tesztelésben vagy kalibrálásban. Az ilyen alkalmazások megmutathatják a felhasználóknak, hogy hol találhatók a szelepek, csövek, kábelek, kapcsolók, szenzorok vagy más alkatrészek, és hogyan kell őket kezelni vagy cserélni. Megjeleníthetik a rendszerek állapotát, a műszaki adatokat, a karbantartási előzményeket, a garanciákat vagy a szabályozási követelményeket, és akár valós idejű támogatást is kérhetnek szakértőktől. Ez nemcsak a javítási időt csökkentheti, hanem optimalizálhatja a karbantartási folyamatokat is. 

 1. Részletes adatok és analitika

Az AR segítségével a létesítménygazdálkodási szakemberek részletes adatokhoz juthatnak az ingatlanok teljesítményéről. Az ilyen technológiájú érzékelők és kamerák lehetővé teszik az épületek valós idejű monitorozását, és az adatokat azonnal elérhetővé teszik az érintett személyek számára. Ezáltal könnyebbé válik a hatékonyabb energiafelhasználás, a karbantartási prioritások meghatározása és a költségmegtakarítások elérésének lehetősége. A kiterjesztett valóság segítségével a létesítménygazdálkodási szakemberek jobban tudják tervezni, szimulálni és optimalizálni az épületek, a berendezések, az infrastruktúrák és a szolgáltatások működését. Az AR alkalmazások lehetővé teszik, hogy a felhasználók virtuálisan megtekinthessék, módosíthassák vagy tesztelhessék a különböző lehetőségeket, például az elrendezést, a berendezést, a szellőzést, a világítást, a hőmérsékletet, a zajt, a fogyasztást vagy a költségeket. Segíthetnek a felhasználóknak a környezeti hatások, a kockázatok, a vészhelyzetek vagy a változások előrejelzésében és kezelésében. 

 1. Navigáció és kommunikáció

Az AR lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy könnyen tájékozódjanak az épületekben. Például az ilyen navigációs alkalmazások segítségével a személyzet könnyen megtalálhatja a kívánt helyeket, és azonnal információt szerezhet a szükséges létesítményi szolgáltatásokról. Ez javítja a munkatársak hatékonyságát és csökkenti az időveszteséget. A kiterjesztett valóság segítségével az FM szakemberek jobban tudnak együttműködni és kommunikálni egymással vagy más érintettekkel, mint például a beszállítókkal, az alvállalkozókkal, az ügyfelekkel vagy a hatóságokkal. Lehetővé teszik, hogy a felhasználók megosszák egymással a látottakat, a hangokat vagy a szövegeket, és közvetlenül interakcióba lépjenek a környezetükkel. 

 1. Eseménykezelés és biztonság

Az AR segíthet a facility management szakembereknek a biztonságosabb munkakörnyezet kialakításában. Az ilyen alkalmazások révén könnyebben monitorozhatók a kritikus területek és az esetleges veszélyek. Emellett a technológia lehetőséget teremt az azonnali kommunikációra, így sürgős esetekben a személyzet gyorsan és hatékonyan kezelheti a helyzetet. 

A már említett ServiceChannel-cikk egy másfajta csoportosítása szerint a kiterjesztett valóság előnyei a létesítménygazdálkodásban:

 1. Intelligens, 3D-s renderelések készítése a létesítményekről VR segítségével
 2. „Rejtett” berendezések és környezetek felügyelete
 3. Távoli hibaelhárítás
 4. Hatékony terület-tervezés
 5. Eszközök nyomon követése és kezelése
 6. 3D térképezés és holografikus kijelzők 

Ingatlanpiaci alkalmazásának előnyei az Acasa szerint:

1.Az ingatlan tökéletes ismerete, teljes jelenléti hatás biztosítása maximális valósághűséggel.

2. Objektív területértékelés, amely lehetővé teszi a potenciális vásárlók számára az ingatlan méretének és elrendezésének egyértelmű megértését.

3. Magas szintű áttekinthetőség és figyelem a részletekre, bemutatva minden elemet, még az olyan apró dolgokat is, mint a jövőbeli kilátás az ablakokból.

4. Viszonylag alacsony megvalósítási költségek, mivel a felhasználók okostelefonon, táblagépen vagy dedikált AR-eszközön tekinthetik meg az ingatlanokat.

5. Több eszköz támogatása, lehetővé téve a 3D-s körutakat különböző platformokon.

6. Továbbfejlesztett ügyfélélmény, amely izgalmas és magával ragadó ingatlankiválasztási folyamat révén kiemeli a vállalkozásokat a versenytársak közül.​

Összefoglalva: a kiterjesztett valóság egy olyan technológia, amely nagy potenciállal rendelkezik az FM területén. Az AR alkalmazások javíthatják az FM szakemberek teljesítményét, hatékonyságát, biztonságát és elégedettségét. Az AR alkalmazások számos előnnyel járhatnak az FM szervezetek és ügyfelek számára is, például a minőség, a megbízhatóság, a fenntarthatóság, a versenyképesség és a hozzáadott érték növelésével. Ezek az alkalmazások azonban számos kihívással is szembenéznek, mint például a technológiai, a gazdasági, a jogi, a szociális vagy a kulturális akadályok. Ezért az AR alkalmazások sikeres bevezetése és használata az FM területén megköveteli a megfelelő stratégiát, a szabványokat, a képzést, a támogatást és a folyamatos fejlesztést. 

A kiterjesztett valóság globális piacának mérete 2023-ban 57,26 milliárd USD volt, és 2023 és 2030 között várhatóan 39,8%-os éves növekedési ütemmel (CAGR) fog növekedni. Az Európai Bizottság szerint 2025-re az AR akár 2 millió új munkahelyet is teremthet, ennek kb. 43%-át Európában.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. január 23.

Augmented reality and facility management

The use of augmented reality (AR) in facility management enables property owners, property- and facility managers to modernise and optimise the management of their facilities. The interactive and real-time solutions offered by AR help employees learn more effectively, troubleshoot, analyse data and manage day-to-day workflows more easily. In the future, further innovations and improvements will help to further optimise facilities management thanks to AR technology.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás