Facility/Property management blog

Property- és facility management trendjei

A property- és a facility management nemzetközi trendjei


Az elmúlt időszak során a létesítménygazdák működési környezete jelentősen átalakult. 2024 és az azt követő évek valószínűleg az innováció és a változás jegyében telnek, hogy megfeleljenek a dinamikus munkahelyi környezet követelményeinek. Milyen nemzetközi tendenciákat kell majd a property- és a facility managereknek követniük és magukévá tenniük ahhoz, hogy erőfeszítéseiket a hatékony, rugalmasan reagáló terek kialakítására összpontosítva alkalmasak legyenek a fokozott termelékenység, a munkavállalók jóllétének és a fenntartható gyakorlatoknak az előmozdítására? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk ezévi első blogbejegyzésünkben.

Előző blogbejegyzésünkben áttekintettük, hogy mi történt a világban a property- és a facility management területén ebben az évben. Itt az ideje, hogy megnézzük, mi várható 2024-ben és a közeljövőben. Ebben elsődlegesen a Facilities Management Journal december 22-i cikke lesz segítségünkre, amelyben öt, a létesítménygazdálkodást újradefiniáló trendet mutattak be:

1. A fenntarthatóság térnyerése

2023-ban a fenntarthatóság hangját lehetett a leghangosabban hallani. Az iparágak világszerte azon dolgoznak, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat, és egy fenntarthatóbb jövő felé haladjanak. Ez 2024-ben sem lesz másképp, és a facility managerekre egyre nagyobb nyomás nehezedik majd, hogy csökkentsék épületeik környezeti hatását. Mivel a világ legtöbb kormánya mind nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a mi iparágunkban is egyre nagyobb jelentőséget kapnak majd az épületek ESG minősítései. Várhatóan sok helyen jogszabályok fogják előírni, hogy az EPC B vagy annál magasabb sávba sorolt zöldtanúsítványt kell alkalmazni minden nem lakáscélú épület esetében. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra számos kereskedelmi ingatlanban jelentős korszerűsítésre lesz szükség ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek az előírásoknak.

A régi bérleti szerződések lejártával a szervezetek kisebb, környezetbarátabb és hatékonyabb bérelt épületekbe fognak költözni. Az ehhez a világhoz való alkalmazkodás azonban szemléletváltást igényel, amelyben a technológiát és az adatokat egyre inkább a fenntarthatóság és a nettó nullás célok eléréséhez szükségesnek tekintik.

2. Új technológiai fejlesztések

Mint mindig, most sem lehet pontosan megmondani, hogy a technológia hová fog vezetni minket, de az biztos, hogy a technológia továbbra is egyre fontosabb szerepet fog játszani a létesítménygazdálkodásban. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás már most is hullámokat vetnek az iparágban, és ezek a hullámok napról napra nőni fognak. A property- és a facility managerek képesek lesznek arra, hogy ezt a technológiát felhasználva valós idejű elemzést nyújtsanak az épületeikkel kapcsolatban, automatizálják a feladatokat, javítsák a hatékonyságot és jobb döntéseket hozzanak.

Ez pedig átalakítja majd az épületek használatának élményét. A fejlett technológiák lehetővé teszik a személyre szabott, kényelmes környezet kialakítását, ami növeli a termelékenységet és az elégedettséget. A valós idejű betekintéssel és a prediktív karbantartással a létesítmények nemcsak hatékonyabbá válnak, hanem jobban reagálnak a felhasználók igényeire is, ami harmonikus és jól gondozott munkaterületet eredményez, ami pozitívan befolyásolja az épületben tartózkodók általános közérzetét.

3. Adatvezérelt döntéshozatal

A beérkező adatok által nyújtott betekintés segítségével a menedzserekhez képesek lesznek okosabb és gyorsabb döntéseket hozni, amelyek javítják a létesítmény működését. Ahhoz, hogy ebben a dinamikus iparágban az élen maradjanak, kulcsfontosságú lesz ezen adatok felhasználása a látogatók kezelésétől kezdve a proaktív karbantartásig.

Amikor a rendelkezésre álló helyiségek hatékony kezeléséről van szó, a megbízható használati adatok felbecsülhetetlen értéket képviselnek. A helyhasználati trendek megértésével a vezetők jobban ki tudják osztani az erőforrásokat, növelhetik az alkalmazottak termelékenységét és csökkenthetik a költségeket, mindezt a hatékonyság és a fenntarthatósági erőfeszítések javítása mellett. Az adatvezérelt döntéshozatal nem csak a műveletek racionalizálásáról fog szólni. Ez fogja meghatározni a létesítménygazdálkodás jövőjét.

4. Alkalmazkodás az agilis, rugalmas munkaerőhöz

A hibrid munkavégzés továbbra is átalakítja a munkahelyeket, és a létesítményekért felelős szakembereknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell ehhez a folyamatosan változó környezethez. Mivel nincs két egyforma ügyfél, mindegyikük személyre szabott megközelítést igényel. A technológia kreatív használata kulcsfontosságú lesz az új évben szükséges rugalmasság eléréséhez.

Ahogy a munkaerő-minták változnak, a property és a facility managereknek is rugalmasnak kell lenniük. Képesnek kell lennünk arra, hogy létesítményeiket a különböző igényekhez és váratlan helyzetekhez igazítsuk. Ez az alkalmazkodóképesség alapvető fontosságú lesz a munkahelyek jövőjében való eligazodásban.

5. Költséghatékonynak maradni

2024-ben a facility managerek nagy hangsúlyt fektetnek majd a költséghatékonyságra. A fenntarthatóság és a költséghatékonyság felé vezető úton való eligazodás összetett lehet, de a technológia segítséget nyújt. A fejlett technológiai megoldások alkalmazásával a managerek leegyszerűsíthetik az energiaszámlák csökkentésének és a helyiséghasználat optimalizálásának folyamatát.

A kulcs az, hogy a technológiát ne csak eszközként, hanem stratégiai szövetségesként használjuk. Például az erőforrás-foglalási szoftver kulcsfontosságúvá válik ebben a forgatókönyvben. Ez nem csupán a költségek csökkentésében segít, hanem lehetővé teszi azt, hogy felfedezzék és maximalizálják a kihasználatlan erőforrásokat. Ez a szoftver az erőforrás-gazdálkodás ijesztő feladatát hatékony folyamattá alakítja át, biztosítva a fakultációt.

A HubStar is öt trendet azonosított:

 1. A munkahelyi élmény az FM felelőssége lesz
 2. A munkahelyi folyamatok dekarbonizálása prioritássá válik
 3. Az FM-csapatok új mérőszámokat fognak használni az irodai portfóliók optimalizálására
 4. A munkahelyi élmény technológia segíteni fogja a munkavállalókat abban, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az irodából, és csökkenti az FM-csapatokra nehezedő terhelést
 5. A szervezetek jobb adatokat fognak felhasználni, hogy kevesebb térrel jobb élményt nyújtsanak

A TalbotForce.com tippje:

 1. Szoftver és IoT technológia
 2. ESG-jelentések és fenntarthatóság
 3. Megelőző és prediktív karbantartás
 4. Zöld technológia
 5. Egészségügyi és wellness kezdeményezések

Meglehetősen hasonlóak, ugye? Már meg sem lepődünk, hogy a Jones Lang LaSalle szakértői is 5 pontban foglalták össze a főbb trendeket:

 1. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás növeli a hatékonyságot a létesítménygazdálkodásban
 2. A prediktív karbantartás nagyobb eszközüzemidőt és hatékonyságot fog eredményezni
 3. A létesítménygazdák elvárják a CMMS integrációját más technológiákkal
 4. A CMMS-ek egyre kritikusabb környezetek kezelését várják
 5. A létesítménygazdálkodási munkakörök továbbra is keresett lesz

Tehát a hazánkban is működő kereskedelmi ingatlan-tanácsadó cég szakemberei is az előzőekhez hasonlóan (és 5 pontban) gondolkodnak. Vizsgáljuk meg a kérdést a számok nyelvén!

A Research and Markets piackutató cég 2023 decemberi jelentése szerint a létesítménygazdálkodás 2022-ben 1,7 billió USD-re becsült globális piaca az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 3,5 billió USD-t, és 2022-2030 között 9,9%-os átlagos éves növekedési ütemmel (CAGR) bővül. A jelentésben elemzett egyik szegmens, a felhő az előrejelzések szerint 10,7%-os CAGR-értéket fog elérni, és az elemzési időszak végére eléri a 2,5 billió USD-t.

Ezen belül egy másik tanulmányukban az otthoni takarítási szolgáltatások globális piacát 2022-ben 7,5 milliárd USD-re becsülték, és az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 14,6 milliárd USD-t, ami a 2022-2030-as elemzési időszakban 8,7%-os CAGR-értékkel bővül.

Az európai létesítménygazdálkodási piaccal 2023 októberében foglalkoztak. Úgy vélték, hogy a piac az előrejelzési időszakban (2024-2028) egyenletes ütemben fog növekedni. A felhőalapú megoldások növekvő elterjedése, valamint a változó szervezeti kultúra és munkamódszerek felgyorsítják az európai létesítménygazdálkodási piacot. Ennek köszönhetően a piac várhatóan magas CAGR-értékkel fog bővülni.

Az európai építőipari ágazat növekedése valószínűleg támogatja az európai létesítménygazdálkodási piacot a következő években. Emellett az EU építőipari ágazatának bruttó hozzáadott értéke: a GDP 5,5%-a. Az Európai Bizottság célja, hogy segítse az ágazat versenyképesebbé, erőforrás-hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válását. Az egészségügyi infrastruktúrába történő növekvő beruházások és az FM-szolgáltatóknak az építési ciklusba történő bevonása szintén a piaci növekedés ösztönző tényezői. Az eszközgazdálkodási FM-szereplők már az infrastruktúra-fejlesztés korai szakaszában részt vesznek, és FM-tanácsadást nyújtanak a megelőző karbantartás, a hosszabb élettartamú eszközök és a hosszabb távú szerződések tekintetében.

Az egészségügyi infrastruktúrába történő növekvő beruházások és az egészségügyi létesítmények építése növeli az FM-szolgáltatások iránti keresletet. Az utóbbi időben az infrastruktúra fontos részévé vált a lakossági egészségügyi szolgáltatások nyújtásának. Ennek eredményeképpen világszerte több beruházás történt az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésébe. Az egészségügyi szervezetek jelentős összegeket fektetnek be a létesítményekbe, hogy jobb egészségügyi szolgáltatásokat nyújthassanak. Az adatlopások és a biztonsági fenyegetések növekedése miatt azonban nehéz a megfelelő szakértelmet biztosítani.

Megjegyzendő, hogy szintén még szeptemberben azt állapították meg, hogy a létesítménygazdálkodási eszközök széles választéka egyetlen, egységes szoftverplatformon maximalizálják a hatékonyságot. A létesítménygazdálkodási piac becsült értéke 2023-ban 49,6 milliárd USD, és 2028-ra 94,8 milliárd USD lesz, 13,8%-os CAGR mellett. A technológiai fejlődés a létesítménygazdálkodást átalakító fő katalizátor. Az olyan innovációk, mint az épületinformációs modellezés (BIM) digitálisan rögzítik a létesítmény részleteit, optimalizálva a tervezést, az üzemeltetést és a karbantartást. A számítógéppel támogatott létesítménygazdálkodás (CAFM) központosítja a funkciókat a helyiségtervezéstől a karbantartásig, növelve a hatékonyságot. A mesterséges intelligencia által vezérelt analitika az adatokat a megelőző karbantartás, az energiaoptimalizálás és az erőforrás-elosztás érdekében betekintéssé alakítja át. Az energiagazdálkodási megoldások intelligens vezérléssel optimalizálják a fogyasztást. A távfelügyelet javítja a valós idejű rendszerirányítást, az IoT-integráció pedig adatvezérelt betekintést nyújt. A mobilalkalmazások lehetővé teszik a távmenedzsmentet, az AR/VR pedig kiváló vizualizációt biztosít. Ezek a fejlesztések együttesen elősegítik a hatékony, adatvezérelt létesítménygazdálkodást, racionalizálják a folyamatokat és fokozzák a fenntarthatóságot.

Az elmúlt évek során a facility managerek működési környezete jelentősen átalakult. A mai létesítménygazdálkodók olyan szerepet töltenek be, amely túlmutat a napi működés felügyeletének hagyományos feladatain. Napjainkban már az innovatív technológiák zökkenőmentes integrációjának irányítása és a növekvő megfelelési kihívásoknak való megfelelés a feladatuk, miközben még mindig küzdenek az emelkedő ellátási költségekkel és az elhúzódó inflációval.

E rövid áttekintést zárjuk a KBS-nek a talán már nem is meglepő módon 5 pontba foglalt, bár az előzőektől némileg más pontokra (is) fókuszáló előrejelzésével:

 1. A kereskedelmi takarítórobotok iránt megújul az érdeklődés
 2. Az integrált érzékelő megoldások használata növekedni fog, ahogy az épületek „okosabbá” válnak
 3. A többcélú berendezések segítenek a működési hatékonyság növelésében
 4. A vezetők olyan programokat keresnek majd, amelyek az egyéni piaci igényeket tükrözik, miközben költségmegtakarítást eredményeznek
 5. Az irodába való gyorsított visszatérés stratégiái új létesítményi kihívásokat jelentenek majd


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. január 2.

International trends in property- and facility management

The operating environment for property- and facility managers has changed significantly over the past period. 2024 and beyond are likely to be a year of innovation and change to meet the demands of a dynamic working environment. What international trends will property and facility managers need to follow and embrace in order to focus their efforts on creating efficient, responsive spaces capable of promoting increased productivity, employee well-being and sustainable practices – questions like these are addressed in our first blog post of the year.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás