Facility/Property management blog

Ipari takarítás

 

A takarítási ágazat nemzetközi trendjei 2024-ben


Ahogy beköszöntött az új év, a professzionális takarítási iparág munkatársai újult erővel veszik fel a munkát. Ebben sokat segítheti őket a terület nemzetközi trendjeinek megismerése. Az üzletek, irodák és intézmények tulajdonosai és property managerei egyre magasabb elvárásokat támasztanak az iránt, hogy a tisztítási szolgáltatások ne csak tisztaságot biztosítsanak, hanem az innováció és hatékonyság jegyében is működjenek. Ebben a blogbejegyzésben röviden, így óhatatlanul egy kicsit leegyszerűsítve megnézzük, hogyan formálják a technológia, a munkaerővel kapcsolatos problémák és a fenntarthatósági követelmények az idei év professzionális takarítási trendjeit, és milyen új kihívások és lehetőségek várják az iparág szereplőit.

Az elmúlt év utolsó blogbejegyzésében áttekintettük, hogy mi történt a világban a property- és a facility management területén az elmúlt évben. Az ezévi első posztban a terület nemzetközi trendjeivel foglalkoztunk. Megállapítottuk, hogy az elmúlt időszak során a létesítménygazdák működési környezete jelentősen átalakult. 2024 és az azt követő évek valószínűleg az innováció és a változás jegyében telnek ezen a területen, annak érdekében, hogy megfeleljenek a dinamikus munkahelyi környezet által támasztott követelményeknek.

Most a tisztítási ágazatra koncentrálunk. Még 2023. február 27-én jelent meg egy cikk a Cmmonline.com-on, amely bemutatta a Kline & Company nevű tanácsadó és piackutató cégnek azt az elemzését, amely öt olyan területet nevesített, amely valószínűleg 2023-ban alakítani fogja az ipari és intézményi (I&I) tisztítóipart:

 1. Az infláció megváltoztatja a fogyasztók vásárlási szokásait
 2. A munkamegtakarítást eredményező termékek és eszközök egyre népszerűbbek
 3. A létesítmények a tisztítás hatékonyságának javítása érdekében az automatizált megoldások felé fordulnak
 4. A környezetbarát tisztítás továbbra is a középpontban marad a professzionális szegmensben
 5. A padlóburkolatok változása megváltoztatja a tisztítószerek iránti keresletet

Mik az ezérvi várakozások? Az ausztrál JBN Cleaning december 20-án tette közzé 2024-re vonatkozó előrejelzéseit:

 1. A rutinok változása

A világjárvány így vagy úgy, de legalábbis valamilyen mértékben minden iparágat érintett. Számos iparág, gyártóhelyiség és iroda, amelyek korábban csak a házon belüli gondnokokra és takarítókra támaszkodtak, már kiszervezték a feladatot vagy most tervezik azt. Ennek oka az általuk kínált nagyobb megbízhatóság. A fertőtlenítés és más speciális tevékenységek szakértő cégei olyan biztonságos helyiséget hagy(hat)nak maguk után, amely teljesen mentes a fertőző baktériumoktól.

 1. Környezettudatos takarítás

Szinte minden (komolyabb) takarítócég sorra magáévá teszi ezt a normát. A tisztítószerek a múltban messze a valaha gyártott legkárosabb vegyi anyagok közé tartoztak, napjainkban előtérbe kerül a minőségi, organikus, zöld tisztítószerek használata. A megbízók, a bérlők és más ingatlanban tartózkodók kevésbé lesznek kitéve légzőszervi problémáknak vagy az allergiának. Egyre inkább elterjednek azok a protokollok, amelyeket alapvetően olyan globális szervezetek határoznak meg, mint az OSHA és a CDC.

 1. Folyamatos kommunikáció és nyomonkövetés

Az ügyfelek manapság fokozott tudatossággal működnek. A világjárvány mindannyiukat sokkolta, és nem akarnak több váratlan meglepetést. Sokkal többet szeretnének tudni a megbízandó/megbízott cég hátteréről, portfóliójáról, teljesítményéről és a területen eltöltött éveiről, hogy még biztosabbak legyenek döntésükben. Tehát minél jobban informálja ügyfelét, annál magasabb lesz a megtartási arány.

 1. Ingyenes árajánlat

Úgy tűnik, hogy a „végfogyasztók” napjainkban már előzetesen is nagyon szeretnék tudni, hogy mire szerződnek. Az elvárásokban is elmozdulás tapasztalható, mivel a változatos iparági gyakorlat miatt az ügyfelek olyan cégeket választanak, amelyek a keresett tényleges takarítás mellett külön kiegészítő, ingyenes szolgáltatásokat is nyújtanak. Követelménnyé válik az olyan ingyenes árajánlat megküldése, amely nem csak becsült, hanem pontos is azáltal, hogy helyiségekre lebontott és elemzi a potenciális megrendelő átfogó követelményeit is.

 1. Fokozott munkavállalói képzés a jobb tudatosság érdekében

A munkatársak széles körű képzése elengedhetetlen, ha minőségi eredményeket szeretnének felmutatni ügyfeleinek. Ez nyereséges helyzetbe hozhat egy kereskedelmi tisztítócéget. Még akkor is, ha több éves iparági tapasztalattal rendelkezik, egy rossz lépéssel bármelyik alkalmazottja hosszú időre tönkreteheti a hírnevét!

 1. Dedikált hiánypótló szolgáltatások

Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek kivétel nélkül megfelel. Manapság a takarítócégek által kínált szolgáltatások változatos skálája létezik. Vannak, akik képesek speciális szolgáltatásokat nyújtani olyan különböző területeken, mint például a kereskedelmi ablakmosás, az ipari vagy a templomi tisztítás. A piac szűkítése mellett ez egyben megkülönböztetheti a céget a versenytársaktól.

 1. Modern eszközök

Az automatizálás és a munka megkönnyítése széles körben előtérbe került. Napról napra egyre fejlettebb tisztítási termékeket hoznak forgalomba. A kereskedelmi takarítók keresik ezeket, hogy felülmúlják versenytársaikat. Ez a folyamatot egyszerűbbé, könnyebbé és hatékonyabbá teszi, mint valaha.

 1. A marketing szemlélet

Elmúltak azok a napok, amikor a gerilla marketing hatékonyan segítette az ügyfelek elérését. A digitális marketing az, amely hozzájárul ahhoz, hogy a cégek láthatóvá váljanak a tömegek számára. Az optimalizált webhelyek, a kidolgozott digitális hirdetési stratégiák és az informatív közösségi média kialakítása és működtetése révén törhetnek át a takarító vállalatok a reklámzajon.

A MaidProfit szakértői az alábbi trendeket térképezték fel:

 1. Növekvő kereslet a környezetbarát és fenntartható tisztítószerek iránt
 2. Technológiai fejlődés a tisztítóiparban
 3. A takarítási szolgáltatások kiszervezésének növekedése
 4. A sokszínűség és a befogadás elfogadása a munkaerőnél
 5. A professzionális szervezési szolgáltatások felemelkedése

Megállapításaikat úgy összegzik, hogy a tisztítóipar 2024-es tendenciáinak megismerése, s a szükséges lépések megtétele kulcsfontosságú lesz a sikerhez ebben a fejlődő környezetben. Az öko-tudatos kezdeményezések, a fenntartható áruk adoptálása és az innovációk kihasználása révén a jövőben megnyílik a tér a fokozott termelékenység, a pénzügyi előnyök és a jobb környezetvédelem előtt. A takarítási szolgáltatások kiszervezése és a sokféleség előmozdítása szintén hozzájárul a tisztább, befogadóbb iparághoz.

Mit jelent ez a számok nyelvén? A The Business Research Company Contract Cleaning Services Global Market Report 2023 (Szerződéses takarítási szolgáltatások globális piaci jelentése 2023) című tavalyi elemzése szerint a szerződéses takarítási szolgáltatások globális piacán jelentős növekedés várható: a piac a 2022-es 345,85 milliárd dollárról 2023-ra 368,94 milliárd dollárra nő, ami 6,7%-os éves növekedési ütemet (CAGR) jelent. A piac várhatóan tovább bővül, 2027-re 479,51 milliárd dollárra, 6,8%-os CAGR mellett. Úgy vélik, hogy a piacot a világszerte növekvő építőipari tevékenység hajtja, amely során gyakran keletkezik törmelék, por és veszélyes anyag. A szerződéses takarítási szolgáltatások döntő szerepet játszanak ezen anyagok eltávolításának biztosításában, hozzájárulva a biztonságos és egészséges munkakörnyezethez. Emellett a zöld takarítás jelenik meg kulcsfontosságú trendként, a nagyvállalatok környezetbarát gyakorlatokat alkalmaznak a konkrét igények kielégítése és piaci pozícióik fenntartása érdekében.

2023 augusztusának végén a Research & Market cég piackutatási jelentése ugyancsak a szerződéses takarítási szolgáltatásokglobális piacára vonatkozóan 2023 és 2030 között 6,3%-os CAGR-t és 2030-ra 555,44 milliárd USD értéket mutatott ki.

Ezen belül az ipari tisztítási szolgáltatások szegmensének mérete várhatóan 16,45 milliárd dollárral nő 2022-2027 között, 5,78%-os CAGR-érték mellett, legalábbis a Technavio meglátásai szerint. Az ipari tisztításban használt kevésbé mérgező anyagok iránti növekvő kereslet jelentősen ösztönzi a piac növekedését. Az ilyen munkák során jelentkező környezeti veszélyek, például a talaj és a víz szennyezéséhez vezető vegyi anyagok kiömlése miatt egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Ez a szennyezés nemcsak víz- és levegő útján terjedő betegségeket eredményezett az ipari dolgozók körében, hanem a berendezésekre is hatással volt. Következésképpen számos piaci szereplő a kevésbé mérgező anyagok ipari tisztításhoz való felhasználása felé mozdul el.

A cég szakértői a kiterjesztett valóságnak (AR) az ipari tisztításban való megjelenését jelölték meg a piac növekedését alakító feltörekvő trendnek. Az ilyen szolgáltatások egyre inkább kihasználják a számítógépes szimuláció és a kiterjesztett valóság erejét, hogy a végfelhasználóknak jobb betekintést nyújtsanak a létesítményeikbe. Az AR különösen a műveletek optimalizálásában, a hibák megelőzésében és a képzés megkönnyítésében lehet ígéretes. Például a berendezések tisztítása során a kiterjesztett valóság segíti a takarítókat abban, hogy gyorsan felismerjék a folyamatoktól való eltéréseket. Az AR emellett olyan élvonalbeli technológiákat használ, mint a tárgyak internete (IoT), az intelligens érzékelők és a felhőalapú számítástechnika, hogy lehetővé tegye a takarítási műveleteket a távoli és kihívásokkal teli ipari területeken. Emellett az AR integrálása a raktári és más folyamatokba lehetővé teszi a takarítási szolgáltatás minőségi adatainak hatékony kezelését.

Még korábban, 2023 októberében jelent meg az Aspire Software leányvállalata, a ServiceTitan jelentése, a több mint 1000 USA-beli vállalkozó megkeresésével készült 2024 Commercial Cleaning Insights Report, amely megvizsgálta a kereskedelmi takarítási ágazatban dolgozó szakemberek előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. Ebben a megkérdezett vállalkozók 70%-a fontosnak tartotta, hogy a jövőbeni siker szempontjából az innováció és a digitális átalakulás élvonalában maradjon.

A fejlődő technológiákkal való lépéstartás fontossága mellett a válaszadók mintegy fele (46%) azt mondta, hogy a robotika forradalmasítani fogja az iparágat az elkövetkező években. A vállalkozók által említett egyéb újonnan megjelenő technológiák közé tartozik az üzleti információs modellezés (27%), a viselhető eszközök (16%), az adatelemzés (9%) és a mesterséges intelligencia (7%).

A megkérdezett vállalkozók többsége (92%) jelenleg üzleti alkalmazásokat használ, és 28% tervezi, hogy 2024-ben új szoftverbe vagy technológiába fektet be. Több mint a fele (62%) élvezte a hatékonyságot és a megnövekedett képességeket az üzletviteli szoftverek használata során. A megkérdezettek arról számoltak be, hogy különböző üzleti funkciókhoz használnak szoftvereket, többek között számlázáshoz (59%), ütemezéshez (55%), könyveléshez (54%) és vállalatirányításhoz (40%).

A jelentés más kulcsfontosságú megállapításokat is tartalmazott:

– A válaszadók 54%-a a munkaerő-felvételt és a munkavállalók megtartását jelölte meg elsődleges célként, 24% pedig kulcsfontosságú befektetési területnek tekintette ezt. A munkaerő-felvételt a vállalkozók 61%-a jelölte meg a 2023-as növekedési célok elérésének jelentős kockázataként, és a megkérdezett vállalkozások 86%-a tervezett béremelést

– A megkérdezettek több mint a fele (56%) az ügyfélmegtartást tekintette az idei célok elérésének potenciális kihívásának. 37% szerint az ismétlődő ügyletek jelentik a legjelentősebb bevételi forrást, míg 55%-uk szerint a legtöbb munkát az ismétlődő karbantartási szolgáltatások jelentik. Az ügyfélszerzés a megkérdezettek 49%-a számára továbbra is alapvető célkitűzés

– A vállalkozók küzdenek a járművek (63%) és a berendezések (54%) beszerzésével. A válaszadók több mint fele 5% feletti áremelkedésről számolt be az anyagok és berendezések esetében, és körülbelül egyharmaduk szerint ez több mint 10%-os volt

Tavaly, december 17-én az INCLEAN Magazine ausztrál iparági vezetőket kérdezett meg 2024. évi várakozásaikról. Lauren Micallef, az ISSA Oceániáért felelős vezetője így vélekedett:

„A 2024-es év a teljes piac egyensúlyozását jelenti majd, mivel az iparág olyan egyidejű kihívásokra összpontosít, mint a munkaerő-problémák, a munkaerőhiány, a megnövekedett tisztítási követelmények, a technológiai fejlődés és az ESG-kezdeményezésekre való összpontosítás. A létesítmények és a szerződéses takarítók egyre nagyobb nyomást és az egészséggel és higiéniával kapcsolatos aggodalmakat tapasztalnak, továbbá alkalmazkodniuk kell a volumen épületeken belüli eltérő áramlásaihoz, ami hatással van a takarítási ütemtervekre. Ezzel párhuzamosan javítaniuk kell a munkaerő fenntarthatóságát, kezelniük kell a munkaerőhiányt és figyelemmel kell kísérniük a költségeket.”

Mi, a BIG-HAUSE Kft-nél ennek tudatában vágunk neki az új évnek.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. január 9.

International trends in the cleaning sector in 2024

As the new year dawns, the professional cleaning industry is re-energised. They will be helped by an understanding of international trends in the field. Owners and property managers of shops, offices and institutions are increasingly demanding that cleaning services not only deliver cleanliness, but also innovation and efficiency. In this blog post, we take a brief and, inevitably, somewhat simplistic look at how technology, workforce issues and sustainability requirements are shaping professional cleaning trends this year, and what new challenges and opportunities await those in the industry.

Your Website Title

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás