Facility/Property management blog

Oscar-díj, Akadémiai Díj

Baktériumokról az Oscar-díj árnyékában


2024-ben várhatóan 7,3 milliárd mozijegyet adnak el világszerte. Sokan alig várják, hogy megnézhessék a legújabb sikerfilmeket. De nem csak a filmekkel, a nézőkkel és a személyzettel találkozhatnak a termekben, hanem a szabad szemmel láthatatlan kórokozókkal, baktériumokkal is. Van (higiéniai) feladata a facility managementnek a filmszínházakban és az Oscar-díj átadón is.

Csak egy kevés idő telt el azóta, hogy a műsorvezető, Jimmy Kimmel elköszönt a 96. Akadémiai Díj, ismertebb nevén Oscar-díj magyar díjazottat is hozó (gratulálunk!) gáláját a helyszínen és a távolból figyelemmel kísérőktől. Bizonyára nem véletlen, hogy a Cmmonline.com éppen mostanra időzítette a Betway online szerencsejáték-szolgáltató cég azon felmérési eredményeinek bemutatását, amely során öt egyesült királyságbeli moziban vizsgálták meg és tesztelték az üléseket és pohártartókat, hogy kiderítsék, mennyire tiszták és biztonságosak a mozik.

A vizsgálat megállapította, hogy átlagosan 1864 baktérium kolónia található egyetlen moziülésen, 14-szer annyi baktérium, mint amennyi általában egy ottani wc ülőkén található. A legpiszkosabb moziülésen 3000 baktériumtelepet találtak. A mozik pohártartói még több baktériumot tartalmaztak, 3010 telepet, ami 22-szer több, mint az átlagos wc ülőkén találhatók száma.

A talált baktériumtípusok közé tartoztak a staphylococcus és micrococcus (az emberi bőrön és nyálkahártyán található) baktériumok, amelyek az összes vizsgált ülésen, s bacillus baktériumok, amelyek az összes pohártartóban megtalálhatóak voltak. Több ülésen és számos pohártartóban találtak pseudomonas baktériumokat is. Az egyik pohártartóban még penészre is bukkantak, amely bár nem baktérium, mégis gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, ha a szervezetbe jut.

A talált baktériumok többnyire ártalmatlanok az egészséges emberekre nézve, a bacillus egyes fajai azonban szennyezhetik az élelmiszereket és ételmérgezést okozhatnak, míg a pseudomonas egyik fajtája, pseudomonas aeruginosa fertőzéseket okozhat.

A Betway azt ajánlja a moziból hazatérőknek, hogy:
– alaposan mossanak kezet
– öltözzenek át
– vegyék le a cipőjüket.

Az eredmények részben összecsengenek egy 2019-es, az egyik portlandi (USA, Oregon) filmszínházban végzett vizsgálat eredményeivel, amely szerint a karfák baktériumszáma több mint négyszerese volt a biztonságos és elfogadható határértéknek. Ez azt mutatja, hogy azokat ritkán tisztítják, vagy ha igen, akkor nem eléggé ahhoz, hogy elpusztítsák a potenciálisan veszélyes kórokozókat.

Ebben a moziban több érintőképernyős kioszk volt található, amelyeket mozilátogatók a jegyek megvásárlására használtak. Itt a baktériumok száma több mint háromszorosa volt a biztonságossági határértéknek. A mosdók (ajtók, falak és berendezési tárgyak) itt is meglehetősen jól vizsgáztak, amíg a kutatók el nem végezték a szappanadagolók vizsgálatát. Ezek már a határérték kétszeresét mutatták. Némileg meglepő módon a padló bizonyult a biológiai anyagoktól leginkább mentes területnek. Higiéniai szempontból tehát mindenképpen jobb, ha a kora délelőtti előadásokat látogatjuk.

Milyen feladatokat kell ellátni a facility management cégeknek a mozikban?

A mozikban elvégzendő tevékenység nem sokban különböznek az általános létesítménygazdálkodási feladatoktól, azért akad néhány sajátosság:

  1. Ingatlankezelés és karbantartás

– Az épület vagy épületrész karbantartása és javítása, beleértve a villamos- és vízellátó rendszereket, a klímaberendezéseket, a világítást stb.

– Biztonsági rendszerek fenntartása és frissítése, beleértve a kamerarendszereket és a bejáratokat.

  1. Tisztítás és higiénia

– A mozi területének rendszeres takarítása és fertőtlenítése.

– Mosdók és közösségi területek tisztántartása.

  1. Üzemeltetési támogatás

– A mozi gépeinek, berendezéseinek és technikai eszközeinek működésének támogatása és karbantartása.

– Üzemanyag- és energiaellátás biztosítása.

  1. Vendégkapcsolatok és kényelem

– A vendégek kényelmének biztosítása, beleértve az ülőhelyeket, a megfelelő hőmérsékletet, a megfelelő világítást stb.

– A mozi infrastruktúrájának felügyelete, beleértve akár parkolást is.

  1. Rendezvények támogatása

– Speciális események, például premier filmvetítések technikai támogatása.

– A moziban tartott rendezvények előkészítése és támogatása.

  1. Környezetvédelem

– Hulladékkezelés és újrahasznosítás biztosítása a mozi területén.

– Energiahatékonysági intézkedések végrehajtása, például LED világítás alkalmazása.

  1. Általános felügyelet és adminisztráció

– A személyzet felügyelete és ütemezése.
– Számlázás és költségvetéskezelés.
– Bármilyen egyéb adminisztratív feladat, amely a mozi hatékony működését segíti.

Oscar-gála

Bár egy mozi és egy díjátadó facility managementje között párhuzamot vonni némileg erőltetett, most azért nézzük meg, hogyan működött ez a gálának helyt adó Dolby Theatre esetében! Amikor 1929. május 16-án kiosztották az első Oscar-díjakat, a filmek még csak akkor kezdtek el „beszélni”. Az első ünnepségre a hollywoodi Roosevelt Hotel Blossom Roomjában tartott bankett keretében került sor. A résztvevők száma nagyjából 270 fő volt, a jegyek pedig 10 dollárba kerültek. A mostani ceremóniákkal ellentétben a feszültség jóval kisebb volt. Akkoriban a győzteseket már a bankett előtt megismerték. Az eredményeket előre átadták az újságoknak, hogy a díjátadó estéjén, 23 órakor közzétegyék azokat. 1940-ben az ünnepségre érkező vendégek viszont megvásárolhatták a Los Angeles Times 20:45-ös számát, és már előre tudhatták a győzteseket. Ennek eredményeképpen a következő évben bevezették a lezárt borítékos rendszert, amelyet ma is használnak. Az első élőben közvetített (amúgy 25.) díjátadó műsorvezetője a későbbi elnök, Ronald Reagen volt (1953).

A Dolby, korábbi nevén The Kodak Theatre egy előadóterem a Hollywood Boulevard-on, Los Angeles-ben. A Hollywood and Highland Center nevű bevásárló- és szórakoztatóközpontban található hely 2001. november 9-i nyitása óta egyéb koncertek és színházi előadások mellett állandó otthona az évente megrendezésre kerülő Oscar-gáláknak.

Az ötszintes színházi előcsarnok (lobby) közepén egy cseresznyefából készült korlátokkal ellátott nagy csigalépcső áll, amelynek tetején egy ovális, felfelé emelkedő, ezüstös kupola áll. A terem éke egy ezüstleveles „tiara”, egy feltűnő, hurkolt ovális szerkezet, amely egyszerre hordozza és álcázza a hatalmas mennyezeti rácsot a világítás számára. A diadém fényvisszaverő bordái a színház páholyülései között húzódnak lefelé, folyamatos áramlást hozva létre a faltól a mennyezetig. A teret úgy tervezték, hogy a színpadi cselekményre irányítsa a figyelmet, valamint hogy a közönség és az előadók között a lehető legnagyobb intimitást érje el. Figyeltek a részletekre, olyan elemekkel látták el, amelyek melegséget kölcsönöznek a térnek, beleértve a cseresznyefából készült felületeket és a mély szilva kárpitokat, valamint a két árnyalatban irizáló szövetből készült függönyöket.

Színpadának szélessége 34, mélysége 18 méter, az Egyesült Államok egyik legnagyobbika, viszont a terem „csak” 3332 fő befogadására alkalmas, ami alig fele a Purdue Egyetem Elliott Hall of Music-jának. Található benne egy több mint 1500 férőhelyes sajtóterem is. Érdekesség, hogy erre az éjszakára 125 dollárért bérelnek fel olyan embereket, akik feltöltik az üléseket, valahányszor egy-egy híresség vagy kísérője elhagyja a helyét. A vendégek többsége ugyanis a zsúfolt bárban tölti a meglehetősen hosszú (a csúcstartó 2002, 4 óra 23 perccel) éjszakát, és siet vissza a helyére, amikor bejelentik a kategóriáját.

A filmszínházat nevéhez méltóan Dolby Atmos® eszközökkel szerelték fel, ami a mozikban elérhető legtermészetesebb, legélethűbb élményt nyújtja. A Dolby Theatre 215 külön-külön működtethető hangszóróval kiegészülve a világ egyik legkifinomultabb hangrendszerével rendelkezik. A helyszínt Dolby Vision® vetítési technológiával látták el, amely hihetetlen színeket, millió az egyhez kontrasztarányt és a hagyományos képernyőknél kétszer nagyobb fényerőt biztosít.

A rendező Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, AMPAS) elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy minden különleges esemény és találkozó mindenki számára megközelíthető legyen, és megteremtse az összetartozás érzését. Ezért az Oscar-gálán (valamint az úgynevezett Governors Awards-on és az Academy Museum Gala-n) az alábbi szolgáltatásokat nyújtják például:

– Helyszíni akadálymentesítési csapat a befogadó, akadálymentes vendég- és látogatói élmény támogatására
– Szoptatós szobák
– Kerekesszékek a vendégek számára
– Akadálymentesített ülőhelyek és parkolók
– Segédeszközök a színházban.
– Feliratos videó- és klipcsomagok.
– Amerikai jelnyelv tolmácsok a nyilvános rendezvényeken

A biztonságról a Los Angeles-i rendőrség 9000 rendőre mellett több szövetségi ügynökség is gondoskodott.

Fenntarthatóság

A rendezők elkötelezettek amellett, hogy környezetileg felelős szervezetként működjek, és végső soron szén-dioxid-semlegességet érjen el. Erőfeszítéseink célja, hogy a legjobb gyakorlatoknak megfelelően elszámoljanak a kibocsátásukkal, javítsák a hulladék feldolgozását, valamint új szervezeti programokat és technológiákat kísérleti jelleggel alkalmazzanak. Ezek az erőfeszítések a következőket foglalják magukban (például):

– A teljes szén-dioxid kibocsátás és a környezeti hatásuk nyomon követése és mérése.
– A rendezvények vendégeinek és személyzetének tájékoztatása a fenntartható divat előnyeiről.
– Az egyszer használatos műanyag vizes palackok megszüntetése és az újrahasználat ösztönzése
– A papír alapú jegykiadás megszüntetése és a digitális jegyek és parkolóbérletek használata.
– Együttműködés a fenntarthatóság iránt elkötelezett szállítókkal, beszállítókkal és partnerekkel.
– 50%-ban növényi alapú és vegetáriánus ételeket tartalmazó étlapok kínálása.
– Felelősen beszerzett, fenntartható módon tenyésztett vagy a Monterey Bay Aquarium Seafood Watch ajánlási listáján szereplő ételek felszolgálása.
– A felesleges élelmiszerek jótékonysági célú felajánlása.
– A nem eladományozott élelmiszerek komposztálása.
– Energiahatékony LED-es lámpák és elemmel működő LED-es gyertyák használata.
– Minden világító-, hang- és emelő berendezés és bútor bérlése vagy újrahasznosítása.
– Újratölthető elemek használatának és újrahasznosításának biztosítása minden fejhallgatóban, kommunikációs technológiákban, adóvevőben és mikrofonban.
– Újrahasznosítható műanyag, fém, üveg, papír és karton felhasználása.
– Annak biztosítása, hogy minden virágdísz újrafelhasználható üvegvázában készüljön, és hogy a felhasznált virághab biológiailag lebomló legyen.
– Az összes friss virág és zöld növény komposztálása.
– A gyártási és csomagolóanyagok legalább 50%-ának újrafelhasználása, újrahasznosítása vagy komposztálása.
– A vasalat és a rétegelt lemez aljzat újrafelhasználása.

Költségek és bevételek

A várható költségek? 2016-ban az Akadémia körülbelül 21 millió dollárt költött az eseményre. Ebből körülbelül 250.000 dollárt fordítottak a jelöltek ebédjére, 40.000-50.000-et az Oscar-szobrokra, 25.000-et a vörös szőnyegre, 250.000-t a biztonságra, 15.000-et a házigazdára és 2 millió dollárt az after partyra. A WalletHub által összeállított adatok szerint az idei ceremónia végszámlája 56,9 millió dolláros lesz.

Ezzel szemben például az ABC 2016-ban 10 évre szóló, több mint 1 milliárd dollár értékű szerződéshosszabbítást írt alá, hogy az Oscar-gála 2028-ig a csatornán maradjon. Az ABC 1,7 és 2,2 millió dollár közötti összeget kért egy 30 másodperces reklámért 2022-ben, és mind a 60 reklámhelyet eladta. Idén is hasonló áron biztosították a lehetőségeket, ami 73%-kal kevesebb, mint az a 7 millió dollár, amennyibe egy reklám a Super Bowl alatt kerül. Ugyanakkor a pároknak legalább 100.000 dollárt kell fizetniük a Vanity Fair Oscar Party-ra szóló jegyekért.

Nem csoda, hogy a Hollywood legrangosabb díjátadó ünnepségét szervező szervezet szilárd pénzügyi lábakon áll, az Akadémia és leányvállalatai konszolidált pénzügyi kimutatásai szerint egyre növekvő, 1 milliárd dollárt megközelítő vagyonnal rendelkezik. Az Academy Awards és a „kapcsolódó tevékenységek” bevétele a 2022-es 137,1 millió dollárról 2023-ban 143,5 millió dollárra emelkedett. Ha Önt bővebben érdeklik a gazdasági vonatkozások, olvassa el az Oscarnomics: Evaluating the Economic Worth of the Academy Awards című 28 oldalas, 2012-es tanulmányt!


A címlapkép forrása: Flickr.com
Közzététel: 2024. március 12.

Bacteria in the shadow of the Oscars

In 2024, 7.3 billion cinema tickets are expected to be sold worldwide. Many people are eager to see the latest blockbusters. But it’s not just the films, the audience and the staff that they may encounter in the theatres, but also the germs and bacteria that are invisible to the naked eye. There is a (hygiene) role for facility management in cinemas and at the Oscars.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás