Facility/Property management blog

Dinamikus takarítás - IoT érzékelő

 


„Dinamikus takarítás”


A dinamikus tisztítás azon ritka jelenségek egyike, amely minden érintett számára előnyös. Alkalmazásával a létesítménygazdálkodási vállalatok és a takarítócégek csökkenthetik a költségeket és javíthatják a szolgáltatás minőségét, az ügyfelek magasabb színvonalat élvezhetnek, maguk a takarítók pedig kisebb nyomás alatt vannak, A dinamikus takarítás egy olyan folyamat, amely a tisztítási feladatokat rugalmasan és hatékonyan kezeli, a feladatokat a szükségletekhez igazítja, és nem követi a hagyományos, merev takarítási rutinokat. 

A létesítménygazdálkodás az ágazatot digitalizáló munkafolyamatok és folyamatok automatizálására szolgáló szoftverek, valamint a dolgok internetének (IoT) érzékelői és kamerái terén bevezetett újítások révén fejlődik tovább. Ezek a technológiák jelentős hatást gyakorolnak a létesítménygazdálkodókra, akik intelligensebb, dinamikusabb tisztítási munkafolyamatokat valósíthatnak meg. Ennek következtében sokan gyorsabban, jobban – valamint kevesebb költséggel és erőforrással – tisztíthatják az épületeket és azok helyiségeit. Ha a dinamikus takarítást a facility management egészében vizsgáljuk, ezek az innovációk a digitalizált takarítási munkafolyamatok forradalmát viszik végbe – írta április 11-i hírlevelében a Thecleanzine.com.

 

Mi is ez a dinamikus tisztítás?

 

2024-ben a világ vezető létesítménygazdálkodási szolgáltatói jelentős erőforrásokat fektetnek be a takarítás innovatív, új megközelítéseinek kifejlesztésébe. A dinamikus takarítás valós idejű adatokat és intelligens automatizálást használ, és hatékonyabbá teszi a takarítási műveleteket. Alkalmazásával a cégek csökkenthetik a költségeket, és jobb értéket és magasabb színvonalat tudnak nyújtani. Ezen túlmenően a takarítók kevésbé vannak megterhelve, mivel egyértelmű utasításokat kapnak arra vonatkozóan, hogy mire összpontosítsanak, ily módon maximalizálva a termelékenységet. A valós idejű adatokat a takarítók okostelefonjain lévő alkalmazásokról vagy az internetre csatlakoztatott olyan kamerákról és érzékelőkről gyűjtik, amelyeket bármely épület rendszeres takarítást igénylő pontjain helyeznek el. 

A dinamikus takarítás teljes körű elterjedéséhez a szervezeteknek olyan folyamatirányítási alkalmazásra is szükségük van, amelyet úgy terveztek, hogy segítse a takarítást és javítsa a szolgáltatási szintet, miközben csökkenti a költségeket. Létfontosságú, hogy ez az alkalmazás felhasználóbarát legyen, és a takarítóknak, illetve a munkájukat ellenőrzőknek egyértelmű és megvalósítható utasításokat adjon. 

A JLL szerint a dinamikus takarítási technológiát alkalmazása többek között a következő előnyökkel jár:

– A takarítási költségek csökkentése
– Növekvő működési hatékonyság
– A munkavállalók jóllétének javulása
– A munkahelyi fenntarthatóság javulása

IoT-szenzorok által vezérelt tisztítási munkafolyamatok

Egyre több létesítménykezelő és épülettulajdonos igyekszik okosabbá és tisztábbá tenni épületeit az IoT eszközök előnyeinek segítségével. A kereskedelmi intelligens épületekben végzett műveletek közelmúltbeli értékelése szerint a csatlakoztatott eszközök száma a 2020-as 1,7 milliárdról 2025-re közel 3 milliárdra

Az IoT kamerák és érzékelők kombinálása egy bevált folyamatirányítási alkalmazással lehetővé teszi a takarító teamek számára, hogy „igény szerint” (on demand) dolgozzanak, akkor és úgy takarítsanak szobákat és tereket, amikor és ahogyan szükség van rá, szemben a merev takarítási ütemtervekhez való ragaszkodással. Az ilyen technológia telepítése lehetővé teszi a reaktív takarítást, amelynek során a takarítási műveleteket minden olyan alkalommal elindítják, amikor egy adott helyiséget, zónát vagy előkészítő állomást többször használnak. Ez lehetővé teszi a takarítók számára, hogy a használatnak és az igényeknek megfelelően dolgozzanak, így a hatékonyság növelése mellett magas szolgáltatási szintet biztosítanak. 

Forradalmi változás előtt áll a munka ellenőrzése is. Például az Itbusiness.hu április 11-én arról számolt be, hogy egy okostelefon és a megfelelő porszívó segítségével a háztartásokban minden eddiginél könnyebb lesz ellenőrizni, hogy egy adott helyiség padlójának minden zegét-zugát megtisztítottuk-e. A júniusban érkező CleanTrace a Dyson cég tavaly nyáron bemutatott Gen5detect csúcskategóriás porszívójához lesz illeszthető.

A folyamatirányítási alkalmazások használata

A korábbi években a folyamatirányítási alkalmazások rugalmatlan struktúrái nem feleltek meg a takarítási vagy létesítménygazdálkodási team-ek igényeinek, amelyek egyedi munkafolyamatokat, speciális (úgynevezett „tech stack”) integrációkat és különálló felhasználói felületeket, adatmegjelenítéseket, valamint nagyfokú testreszabhatóságot és rugalmasságot igényelnek. A mai legjobb folyamatirányítási alkalmazások már kínálják ezeket az előnyöket, és könnyen integrálhatók IoT-kamerákkal vagy érzékelőkkel, lehetővé téve a takarítási feladatok automatikus indítását. 

A dinamikus tisztítás elérhető a megfelelő folyamatirányítási alkalmazással és a jól elhelyezett IoT-érzékelők hálózatával kombinálva, amely képes alapjaiban megváltoztatni a tisztítás egész megközelítését. A tipikus IoT-érzékelők közé tartoznak a PIR- („személy a szobában”), a lépészaj- (footfall), az ajtónyitás- vagy a zónafoglaltság-érzékelők, amelyek azonosítják az erősen igénybe vett területeket, és előidézik, hogy a folyamatirányítási alkalmazás a szükséges helyre irányítsa a takarítókat. Emellett az IoT hívógombok lehetővé teszik a személyzet vagy az épület bérlői, használói számára, hogy azonnal hívják a takarítókat, amikor észreveszik, hogy (gyors) tisztításra van szükség.

Mesterséges takarítóintelligencia

A létesítménygazdálkodási ágazatban az MI, az automatizálás és az IoT integrálása fontosabb, mint valaha. Az újonnan kifejlesztett technológiák növelhetik a működési hatékonyságot, biztosíthatják a megfelelőséget, elősegíthetik a skálázhatóságot és pontos adatelemzést biztosíthatnak mindezek méréséhez. Fontos az adatok gyűjtése és felhasználása a műveletek dinamikus optimalizálásának biztosítása érdekében. Ez magában foglalhatja az egyes helyszínek és a tisztításukhoz szükséges idő ellenőrzését ugyanazon területeken. Emellett a folyamatmenedzsment-alkalmazás segítségével értelmet adunk az összegyűjtött adatoknak azáltal, hogy hasznos információhoz jutunk a távoli IoT-érzékelők vagy az alkalmazást a mindennapi munkájuk során használó alkalmazottak nyers adataiból. 

Az MI-alapú folyamatirányítási alkalmazások végigvezetik a takarító személyzetet az alapvető feladatokon, és szükség szerint ad hoc feladatokra irányítják őket. Az alkalmazások emellett egy összehangolt központként is működnek, amely gyűjti a munkafolyamatok, az ellenőrzések és a szenzorok adatait, és jelentéseket tud készíteni.

Folyamatirányítási alkalmazások és az intelligens takarítás jövője

A folyamatirányítási alkalmazások és platformok jelentéstételi funkciókat tartalmaznak, így tökéletes megoldást jelentenek a létesítménygazdák számára. A szoftver idővel strukturálja az összes adatot, értékes üzleti információkat szolgáltatva, amelyek segítségével az FM-menedzserek alkalmazkodni és javítani tudják a kínált szolgáltatási szinteket, új hatékonysági szintet érhetnek el, és ellenőrzés alatt tarthatják a költségeket. 

A dinamikus takarítás számos szempontot mutat be, de a magas színvonalú szolgáltatást nyújtó, hatékony takarítócsapatok létrehozásához az FM-vállalkozásoknak olyan digitális platformba kell befektetniük, amely segít automatizálni és valós idejű visszajelzést adni a csapatoknak, valamint összegyűjteni azokat az információkat, amelyek lehetővé teszik a működésük megértését és javítását. Mindez persze kiberbiztonsági kérdéseket is felvet. 

Összességében a tisztább épületek kulcsfontosságú tényezőt jelentenek az ügyfelek számára, akik eldöntik, hogy vissza akarnak-e térni, vagy ajánlják-e az Ön vállalkozását másoknak. 

A Facilities Management Journal 2024. január végén tudósított arról, hogy a British Institute of Cleaning Science (BICSc) és a Cleaning and Support Services Association (CSSA) szakértői összefogtak, hogy partnerként együtt dolgozzanak egy innovatív, úttörő projektben, a The Future of Cleaning kezdeményezésben. Ez az iparágban elsőként indított, úttörő jellegű együttműködés a két szervezet között a Surrey Egyetemmel közösen indult, és célja az innováció feltárása a tisztítóiparban. A tanulmány az iparág egy izgalmas új korszakának élvonalába tartozik, és azt vizsgálja, hogy a gépek, az IoT-érzékelők, a robotika és az adatgyűjtők milyen hatással lehetnek a takarítás tényleges folyamatára. Mi, a BIG-HAUSE Kft-nél folyamatosan figyelemmel kísérjük az újabb és újabb innovációkat, s érdeklődéssel várjuk, mit hoz a jövő ezen a területen.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. április 16.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

“Dynamic cleaning”

Dynamic cleaning is one of the rare phenomena that benefits all concerned. By applying it, facilities management companies and cleaning companies can reduce costs and improve service quality, customers can enjoy higher standards and the cleaners themselves are under less pressure, Dynamic cleaning is a process that manages cleaning tasks flexibly and efficiently, adapting tasks to needs rather than following traditional, rigid cleaning routines.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás