Facility/Property management blog

Személy- és vagyonvédelem

Nemzetközi trendek a személy- és vagyonvédelemben


Folyamatosan változó világunk, amelyet az innovációk és a globalizáció hajt, átalakítja a biztonsági igényeket valamint a személy- és vagyonvédelmi stratégiákat. Ezeknek a változásoknak való megfelelés kulcsfontosságú a hatékony szolgáltatás biztosítása érdekében. Egy olyan korban, amikor a biztonsági fenyegetések is egyre kifinomultabbá válnak, a fejlett és integrált biztonsági megoldások iránti igény is megnő. 2024-ben több kulcsfontosságú trend is alakítani fogja a fizikai biztonság és a beléptetés területét. 

A „sikeres munkahelyek gondos gazdájaként” cégünk, a BIG-HAUSE Kft. nemrég zárt le egy tranzakciót, amely során 100%-os tulajdonába került egy 2022-ben több mint 1,3 milliárd forint nettó árbevételű, főként személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalat. Bár döntés született arról, hogy portfóliónkat mindenképpen bővítjük a facility management ezen részterületével, gondos átvilágítást hajtottunk végre, s ezzel párhuzamosan áttekintettük az iparág helyzetét, várható (nemzetközi) trendjeit is. Ennek a munkának az eredményeit tárjuk most Ön elé. Ebben három tanulmány lesz a segítségünkre.

Az első a Newmark Security Plc blogbejegyzése 2024 iparági trendjeiről. Két nagy területet különböztetnek meg: a fizikai biztonságot és a belépés-ellenőrzést.

 1. Fizikai biztonság

A.) Rendszer-integrációk

2024-ben az egyik kiemelkedő biztonsági trend a biztonsági rendszerek integrálása a szélesebb körű üzleti és telephely-irányítási megoldásokkal. Hagyományosan a biztonsági rendszerek elszigetelten működtek, ami kihívást jelentett a fenyegetések valós idejű észlelése és az azonnali válaszadás terén. Az integrált biztonsági platformok összekapcsolt alternatívát kínálnak, lehetővé téve a vállalkozások számára a biztonsági- és üzleti műveletek hatékony egyesítését. Az integráció lehetővé teszi a biztonság holisztikusabb és proaktívabb megközelítését, javítva a fenyegetések észlelésének és elhárításának sebességét és hatékonyságát. Például, ha egy megfigyelő kamera gyanús tevékenységet észlel, a beléptető rendszer automatikusan korlátozhatja a belépést az adott területre.

B.) Megnövelt kiskereskedelmi biztonság

A 2021-22-es pénzügyi évben a kiskereskedelmi dolgozókkal szembeni erőszak és bántalmazás csaknem megduplázódott a világjárvány előtti időszakhoz képest. A brit üzletekben elkövetett bolti lopások egyre több alkalommal kerültek a címlapokra, és aggodalomra ad okot, hogy a lopások nagyrészt büntetlenül maradnak. Az erőszak, a visszaélések és a lopások jelentős növekedése miatt soha nem volt még ilyen nyilvánvaló a fizikai fenyegetések elleni védekezés szükségessége a kiskereskedelemben. A fizikai biztonsági termékek a legfőbb védelmi vonalként jelennek meg, és félelmetes akadályként védik mind az egyént, mind az értékes vagyontárgyakat. A fizikai támadásnak ellenálló akadályok, a ballisztikus és robbanásálló biztonsági képernyők, ajtók, falazatok és üvegezések kulcsfontosságú szerepet játszanak a robusztus biztonsági infrastruktúra kialakításában.

C.) Emelkedik az országok fizikai biztonsági költségvetése

D.) A fizikai biztonság automatizálása

Az automatizálás egyszerűsíti a rutinszerű biztonsági feladatokat, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy a stratégiai fenyegetés-menedzsmentre összpontosítsanak. Az automatizált megfigyeléstől kezdve a reszponzív belépés-ellenőrzésig ezek a megoldások a jövő biztonsági rendszereinek kulcsfontosságú elemei. Az automatizálás a fizikai biztonságban azt jelenti, hogy a rutinszerű és ismétlődő feladatok emberi beavatkozás nélkül elvégezhetők. Az intelligens algoritmusokkal felszerelt biztonsági kamerák képesek azonosítani és nyomon követni a behatolókat, és automatikus válaszokat váltanak ki, például riasztják a biztonsági személyzetet, vagy akár önállóan ellenőrzik a belépési pontokat. Ez nemcsak a reakcióidőt javítja, hanem csökkenti a hibák kockázatát is.

2. Belépés-ellenőrzés

A.) Adatszolgáltatás

A belépés-ellenőrzés túlmutat a belépés engedélyezésén vagy megtagadásán; a megalapozott döntések meghozataláról szól. A beléptető rendszerekben kulcsfontosságú az adatszolgáltatásra helyezni a hangsúlyt. Ez a belépési- és kilépési mintákra, a felhasználói viselkedésre és a rendszertevékenységekre vonatkozó adatok gyűjtését és elemzését foglalja magában. Ez az adatvezérelt megközelítés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy betekintést nyerjenek a potenciális sebezhetőségekbe, alkalmazkodjanak a változó fenyegetésekhez, és kezeljék a biztonsági hiányosságokat. Például a belépési kísérletek szokatlan megugrása a munkaidőn kívüli időszakban olyan biztonsági fenyegetést jelezhet, amely azonnali figyelmet igényel.

B.) IoT integráció

A dolgok internete (IoT) átalakította a beléptetést, intelligenciát és alkalmazkodóképességet hozva létre. A csatlakoztatott eszközök népszerűsége 2024-ben tovább nő, hozzájárulva azon dinamikus beléptető rendszerekhez, amelyek egy lépéssel a biztonsági kihívások előtt járnak. Az IoT integrációja a belépés-ellenőrzésbe túlmutat a hagyományos kártyákon és PIN-kódokon. Az intelligens eszközök, például a biometrikus szkennerek és a mobil belépő alkalmazások kommunikálnak a beléptető rendszerekkel, hogy biztonságos és kényelmes belépést biztosítsanak. Ez az összekapcsolt ökoszisztéma fokozza a biztonságot és a felhasználói élményt, zökkenőmentesebb és rugalmasabb beléptető környezetet teremtve.

C.) Érintésmentes belépés

Az érintés nélküli belépés a 2024-es év egyik fontos beléptetési technológiai trendje, amely a biztonság és a kényelem érdekében egyre népszerűbbé válik a nyilvános és kereskedelmi helyiségekben. Az érintés nélküli beléptető megoldások a biztonságot és a védelmet érintés nélküli beléptetéssel kombinálják, kiküszöbölve a fizikai érintkezést vagy a belépési igazolványok szükségességét az ajtónál. Ez a trend magában foglalja a továbbfejlesztett fizikai jelkonfigurációt és mozgásérzékelő technológiát valamint a biometrikus technológia széles körű elterjedését. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a biztonságos és felhasználóbarát beléptető környezethez, támogatják a nagy forgalmú területek változó igényeit, és biztosítják a kompatibilitást a legújabb beléptető trendekkel.

D.) Távoli irányítás

A távoli biztonság- és belépés-menedzsment az elmúlt években átalakította a biztonsági képességeket, és várhatóan 2024-ben is kiemelkedő trend lesz. A távmenedzsment megváltoztathatja a dolgok menetét a vállalkozások tulajdonosai számára, mivel lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy a biztonsági rendszereket a helyszínen való jelenlét nélkül irányítsák és adaptálják. A beléptető rendszerek távolról történő kezelése rugalmasságot és agilitást biztosít a dinamikus biztonsági kihívásokra való reagálásban. A rendszergazdák egy központosított és távoli felületről figyelhetik a belépési naplókat, frissíthetik a felhasználói jogosultságokat, és valós időben reagálhatnak a biztonsági eseményekre. Ez a képesség különösen értékes a több telephellyel rendelkező vagy rugalmas munkarendben dolgozó szervezetek számára.

A második témánkba vágó dokumentum a HID Global Corporation „2024 State of the Security Industry Report” („A biztonsági iparág helyzete 2024”) című jelentése, amely feltárja a bevezetés előtt álló innovációkat és az azokat megalapozó technológiákat mozgató alapvető problémákat, segítve a biztonsági vezetőket abban, hogy proaktívan alkalmazkodjanak a változó kihívásokhoz. A 2023 őszén végzett kutatáshoz világszerte 2600 partnertől, végfelhasználótól, valamint biztonsági és informatikai munkatárstól érkeztek válaszok, a legkülönbözőbb munkakörökben és szervezeti méretekben, több mint 11 iparágat képviselve.

A jelentés által feltárt 6 fő témakör:

 1. A mobil személyazonosság várhatóan mindenütt jelen lesz a következő öt évben

A mobileszközök széles körű elterjedtsége miatt egyre nagyobb lendületet kap az azonosítás támogatására való felhasználásuk. A megkérdezett végfelhasználók szerint a következő öt évben a szervezetek közel 80%-a fog mobil azonosítást alkalmazni. Az iparági partnerek még optimistábbak a kilátások tekintetében, és azt állítják, hogy ügyfeleik 94%-a fog ilyeneket bevezetni.

 1. A többfaktoros azonosítás széles körben elterjed, a zéró bizalom lassú, de növekvő bevezetése ellenére is

A megkérdezett végfelhasználók több mint 83%-a mondta, hogy a szervezetük jelenleg többfaktoros hitelesítést (MFA) használ, elsősorban a jelszavak sebezhetősége miatt. Sokak számára ez jelenti az első lépést a Zero Trust felé vezető hosszabb úton, egy olyan biztonsági megközelítés felé, amely a szervezeteket szigorú belépés-ellenőrzések fenntartására szólítja fel, és arra, hogy alapértelmezés szerint soha ne bízzanak meg senkiben, mindig ellenőrizzenek bárkit – akár belső, akár külső személyről van szó. A felmérés szerint a Zero Trustot a 100.000-nél több alkalmazottat foglalkoztató szervezetek 16%-ában, a legfeljebb 10.000 alkalmazottat foglalkoztató szervezetek 14%-ában vezették már be eddig.

Az MFA széles körű elterjedésével a jelszavak végső soron véget érnek. Az olyan új szabványok létrehozása, mint a FIDO (Fast Identity Online), amely „szabványos nyilvános kulcsú kriptográfiai technikákat használ az adathalászat-ellenálló hitelesítés biztosítására””, megnyitja az utat az olyan új és biztonságosabb hitelesítési lehetőségek előtt, amelyek egy robusztusabb Zero Trust architektúra részét képezik majd.

 1. A fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap az üzleti döntésekben

A felmérés válaszadói körében a fenntarthatóság továbbra is kiemelt üzleti prioritásként szerepel, a végfelhasználók és a partnerek egyaránt „4”-re értékelték fontosságát egy 1-től 5-ig terjedő skálán. A végfelhasználók 74%-a jelezte, hogy a fenntarthatóság fontossága nőtt az elmúlt évben, a partnerek 80%-a pedig arról számolt be, hogy ügyfeleik körében ez a tendencia egyre fontosabbá válik.

Valószínűleg továbbra is nagy hangsúlyt kapnak majd tehát az olyan megoldások, amelyek minimalizálják az energiafelhasználást, csökkentik a hulladék mennyiségét és optimalizálják az erőforrás-felhasználást. A felhőalapú megoldásokra való áttérés és a mobileszközök fokozott használata két egyértelmű stratégia e fenntarthatósági célok elérésére.

 1. A biometria továbbra is lendületben van

Az idei felmérésben a telepítők és integrátorok 39%-a nyilatkozott úgy, hogy ügyfeleik ujj- vagy tenyérlenyomatot használnak, 30% pedig azt, hogy arcfelismerést. A lendület tovább erősödik, mivel 8% tervezi a biometria valamilyen formájának tesztelését vagy bevezetését a következő egy évben, 12% pedig a következő három-öt évben.

 1. A személyazonosság kezelése a felhőbe költözik

A végfelhasználók közel fele tér át a felhőalapú személyazonosság-kezelésre, 24%-uk már használja, további 24%-nál pedig folyamatban van az ilyen rendszerek bevezetése. Az iparági partnerek szerint ügyfeleik számos akadállyal szembesülnek, többek között azzal, hogy a régi berendezésekre támaszkodnak (28%), nincs meg rá a fedezet (24%), illetve a felhőalapú identitás egyszerűen nem üzleti prioritás (21%).

 1. A mesterséges intelligencia felemelkedése az analitikai felhasználási esetekben

A mesterséges intelligenciáról (MI) szóló beszélgetések egyre inkább uralják az üzleti életet, és sok biztonsági szakember az MI analitikai képességeit tekinti a személyazonosság-kezelés javítása „alacsonyan függő gyümölcsének”. Ahelyett, hogy az MI-t a biztonsági rendszer egészének informálására várnánk, az adatelemzést inkább az MI operacionalizálásának módjaként lehet kihasználni az azonnali eredmények támogatására. Itt a végfelhasználók 35%-a jelezte, hogy a következő 3-5 évben tesztelni vagy bevezetni fog valamilyen MI-képességet, 15% pedig már most is használ mesterséges intelligencia-alapú biometriát.

A technológiai háttérrel kapcsolatos harmadik forrásunk, a Securitas Technology hatodik, éves globális technológiai kilátásokról szóló jelentése, amely betekintést, trendeket és adatokat tartalmaz a különböző biztonsági témákról az összes vertikális területen, valamint útmutatást nyújt a változások némelyikében való eligazodáshoz. Az idei év újdonsága a több mint 900 biztonsági döntéshozótól származó exkluzív felmérés adatai a világ minden tájáról, amelyek információkat nyújtanak a biztonsági iparág új technológiáiról, lehetőségeiről és kihívásairól. A jelentés megosztja a végfelhasználók, a technológiai partnerek és a vállalat saját biztonsági szakértőinek kollektív meglátásait, hogy segítsen az ügyfeleknek eligazodni az egyre dinamikusabb és összetettebb üzleti környezetben a folyamatosan fejlődő technológiával.

A biztonsági iparágat 2024-ben alakító négy trend:

 1. Adatokkal alátámasztott meglátások a szervezeteken átívelő növekedésért
 2. A felhőmigráció és a hardvermentes architektúra térhódítása
 3. Intelligensebb, gyorsabb és átfogóbb biztonsági technológia
 4. Az ellenőrzés korszaka

A felmérés legfontosabb eredményei:

 1. A szervezetek 41%-a használja ki elektronikus biztonsági rendszereit a működési hatékonyság és a költségmegtakarítások növelésére.
 2. A megkérdezettek 85% használja a biztonsági technológiát a fenyegetések előrejelzésére és megelőzésére.
 3. 86% előfizetéses elektronikus biztonsági szolgáltatásokat (pl. terveket, felügyeletet és karbantartást) vesz igénybe.

Ahogy láttuk, napjainkban az üzleti siker most minden eddiginél jobban múlik azon, hogy a szervezet képes-e alkalmazkodni a változásokhoz, és lépést tartani a fejlődő trendekkel – beleértve a személy- és vagyonbiztonság területét is. 2024-ben számos kulcsfontosságú trend alakítja az őrzés-védelem jövőjét, és hatással lesz arra, ahogyan a szervezetek megvédik embereiket, vagyonukat és eszközeiket. Ha Önt, Önöket is foglalkoztatják ezek a kérdések, kérje, kérjék a BIG-HAUSE Kft-hez tartozó kollégák segítségét, ajánlatát is!


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. április 2.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

International security trends in the protection of persons and property

Our ever-changing world, driven by innovation and globalisation, is transforming security needs and strategies for the protection of people and property. Responding to these changes is key to providing an effective service. In an era where security threats are also becoming more sophisticated, the demand for advanced and integrated security solutions is also increasing. In 2024, several key trends will shape the field of physical security and access control.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!