Tudta-e Ön, hogy

Tudta-e Ön...

Tudta-e Ön, hogy…

…a pornak alapvetően két fajtáját különböztetik meg a szakemberek: van szálló és van leülepedő por? A leülepedő jellemzően 10 mikrométernél, azaz 0,01 milliméternél nagyobb méretű, a szálló por sokkal kisebb. 

…létezik egy Highlights nevű színező technológia, amely tisztítószerekkel keverve a lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ténylegesen lássák, megfelelően tisztítják és fertőtlenítik-e a felületeket? 2015-ben, a nyugat-afrikai ebola járványra válaszul fejlesztették ki. 

…egy az Egyesült Királyság kormánya által finanszírozott 2021-es kísérlet során robotokat használtak a padlók tisztítására 25 gondozó otthonban, és az eredmények azt mutatták, hogy a kórokozók szintje mindössze három nap alatt 41%-kal csökkent? 

…a korszerűsített ANSI/PGMA G300-2018 Safety and Performance of Portable Generators Standard előírja, hogy a hordozható generátoroknak tartalmazniuk kell az automatikus szén-monoxid kikapcsolási technológiát? A megfelelő generátor automatikusan érzékeli a veszélyes szintet megközelítő CO-szintet, és leállítja a hordozható generátor motorját, mielőtt a szén-monoxid-koncentráció meghaladja a 800 ppm-et. 

…a Fellowes Brands egyik felmérése szerint az amerikai munkavállalók 91%-a egyetért azzal, hogy a tiszta beltéri levegő segít abban, hogy a lehető legjobban teljesítsenek a munkahelyükön, míg 88%-uk úgy véli, hogy a tiszta beltéri levegő minden munkavállalót megillet? 

…a Cintas Corp. 2022-es felmérése szerint a válaszadók 74%-a negatívan ítélne meg egy céget, ha annak piszkosak lennének a mellékhelyiségei? A megkérdezett 2036 amerikai felnőtt 68%-a nyilatkozott úgy, hogy rossz véleménnyel lenne egy vállalkozásról, ha a mellékhelyiségében üresek lennének a szappan-, a WC-papír- vagy a papírtörlő-adagolók. 

…a WHO és az UNICEF adatai szerint a világ egészségügyi intézményeinek valamivel több mint felében hiányoznak a rendkívül alapvető higiéniai szolgáltatások – különösen a szappan és víz vagy az alkohol alapú kézfertőtlenítő? Körülbelül 3,85 milliárd ember használja ezeket a létesítményeket, köztük 688 millióan olyan intézményekben részesülnek ellátásban, ahol egyáltalán nincs higiéniai szolgáltatás. 

…bruttó 4,2 millió bruttó négyzetláb (390 ezer négyzetméter) alapterületével a Vornado Realty Trust tulajdonában és üzemeltetésében lévő THE MART az USA legnagyobb magánkézben lévő kereskedelmi épülete? 

…a Belfasti Queen’s University kutatói úttörő műanyag fóliát fejlesztettek ki, amely szobafénnyel képes elpusztítani a felszínére kerülő vírusokat? A fólia lebomlik, ami azt jelenti, hogy sokkal környezetbarátabb, mint a jelenleg használt eldobható műanyag fóliák. 

…az Essity megbízásából 7 európai országban, 12.000 dolgozó bevonásával végzett Tork Eco Office Survey szerint az alkalmazottak 84%-a szeretne környezetbarátabb irodában dolgozni? 

…az Allied Market Research jelentése szerint az Egyesült Államok tisztítószer-piaca 2020-ban 1,95 milliárd dollár árbevételt ért el? 

… az USA-ban integrált szolgáltatásokat nyújtó CCS Facility Services lett az első olyan vállalkozás a világon, amely elnyerte a GBAC Star Service akkreditációt? A program azon épületekkel kapcsolatos szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak és más kiszervezett takarítási szolgáltatóknak indult, akik tisztító, fertőtlenítő és fertőzésmegelőző programjaik harmadik fél általi validálását kérik. 

…az Oscar-díjas színész, Morgan Freeman gondnokként kezdte a karrierjét, amikor New York-ba költözött? Freeman az egyik színházban kapott állást, ahol színházi darabokban játszott, s ezek előtt és után gondnokként dolgozott. 

…az Ambius 2022-es felmérése szerint az észak-amerikaiak 70% gondolja úgy, hogy munkahelyük levegőminőségét javítani kell, 39%-uk pedig átlagosnak vagy rossznak írja le munkahelye IAQ-jának akkori állapotát? 

…egy irodaház üzemeltetése akár 350 kWh/négyzetméter/év működési energiát is igényelhet? Egy négyzetméternyi hasznos irodaterület megépítéséhez pedig akár 3 500 kWh beágyazott energiára is szükség lehet. 

…a felhőkarcolóinak súlya miatt évente átlagosan egy-két millimétert süllyed New York? 

…egy az American Journal of Infection Control folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az aeroszolizált hidrogén-peroxid (aHP) hozzáadása a kórházi fertőzések megelőzésére szolgáló protokollokhoz csökkentheti azoknak a C. difficile fertőzéseknek az előfordulását, amelyek az egyik leggyakoribb kórházi fertőzésnek számítanak? 

…az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala jelentése szerint a takarítómunkások évente körülbelül 50.000 sérülést szenvednek el, így ez a 16. legveszélyesebb szakma az országban? 

…az Upkeep cégnek egy a karbantartás állapotáról szóló 2021-es jelentése szerint a megkérdezett amerikai karbantartási vezetők 66%-a használt CMMS-t azért, hogy nyomon tudja követni a megrendelések állapotát? 

…a Continental Automated Buildings Association (Kontinentális Automatizált Épületek Szövetsége, CABA) 2021-es kutatása szerint az épületekben felhasznált energia körülbelül 25-30%-a elpazarlódik? 

…a nyilvános mellékhelyiségekben gyakran előforduló nagy sebességű légszárítók szennyeződéseket hagyhatnak a rosszul mosott kézen, amelyek aztán a ruházatra és más felületekre terjednek tovább? A felületeken talált szennyezettség átlagosan 10-szer magasabb volt, ha az önkéntesek levegős szárítóval szárították a kezüket, mint papírtörlő használata után. 

…az Emergen Research elemzése szerint a kórházi fertőzések elleni védekezés piacának mérete 2021-ben 29,13 milliárd USD volt? 

…a Valuates Reports iparági adatai szerint a WC-ülőkék globális piacának értéke 2020-ban 4,59 milliárd dollár volt? 

…Európában a takarítási ágazat több mint 4,2 millió alkalmazottat foglalkoztat? 

…az ENSZ 2022-es állapotjelentése szerint a városi épített környezet – az épületek és az infrastruktúra együtt – felelnek a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 75%-áért, míg az épületek önmagukban a 37%-ért? 

…az 1950-es években jelentek meg azok a műanyag vagy nylon szálakból készült mopok, amelyek sokkal tartósabbak voltak és nagyobb felületeket tudtak letakarítani? 

…a világon az első villámhárítóval ellátott épület az ausztriai Rauchenwarth kastély volt, amelyet 1755-ben szereltek fel azzal? 

…a Grammy-díjas énekesnő, Sheryl Crow takarítóként kezdte a karrierjét? 

…az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek 2021-es kongresszusán (ECCMID) bemutatott egyik kutatásból kiderült, hogy a gyakran megérintett kórházi felületek bevonása ezüsttel impregnált fóliával csökkentheti a baktériumok által okozott szennyeződések szintjét? 

…a Furniture At Work tanulmánya szerint az irodák legpiszkosabb és legkárosabb területeinek 2023-as listáját azok ajtókilincsek vezetik, amelyek 30-szor több baktériumot tartalmaznak, mint egy WC-ülőke? A második helyen az irodai mosogatók következtek, 23-szor több baktériummal; a mikrohullámú sütőajtók a harmadikak, 19-szer; a mobiltelefonok a negyedikek, 16-szor; a vízforralók pedig az ötödikek, 13-szor több baktériummal. 

…a beltéri levegő kétszer, de akár ötször is szennyezettebb lehet, mint a kültéri? Ebben nagy szerepe lehet a takarításból származó vegyi anyagoknak, de a porszívóból kiáramló levegő is nagy mértékben ronthatja az általános levegőminőséget. 

…az első tűzcsapok fából készültek? 

…az Excel Dryer UK 2021-es, az ötcsillagos mosdó felhasználói élményt nyújtó összetevőkről végzett felmérése megállapította, hogy a megkérdezettek 70%-a több technológiai megoldást szeretne látni a mosdókban? Több mint harmaduk szerint a mosdók zaja irritáló; a felhasználók alapvetőnek tartják a mosdóban töltött idő minimalizálását;  s elegáns, egységes élményeket keresnek, amelyek kellemes érzéssel töltik el őket. 

…a mobil HEPA légtisztítók hozzájárulhatnak a levegőben lévő szennyeződések csökkentéséhez azáltal, hogy 0,3 mikronos és még kisebb részecskéket is befognak? 

…a felvonók ajtajának biztonságos nyitását és zárását biztosító szerkezetet J. W. Meaker szabadalmaztatta 1874-ben? 

…Alexander Miles amerikai feltaláló 1887-ben szabadalmaztatott egy olyan önműködő ajtókkal rendelkező felvonót, amely működés közben a felvonó összes emeleten lévő ajtaját zárva tartja? 

…a Zippia cég felmérése szerint az USA-beli létesítményvezetői pozíciókban a férfiak dominálnak, a nők csupán 24,5%-át töltik be ezeknek a szerepeknek? 

…a 2021-es FM Training Outlook Survey zárójelentés szerint az amerikai FM-vezetők 91%-a nyilatkozott úgy, hogy szakadék van aközött a tudás és készség között, amellyel a csapatuk rendelkezik és aközött, amelyre szükség lenne a munkavégzés során? 

…a The Harris Poll által végzett 2021-es felmérésében az amerikai válaszadók 55%-a jelezte, hogy a tiszta szőnyeg alapján jobban megbízik egy szálloda tisztaságában? Éttermek 53, egészségügy 44, kiskereskedelem 42, irodaépületek 40%. 

…az ÖTE Önképző Takarítói Egyesület 2021. június 1-én alakult meg? 

…Magyarországon mintegy 32 ezren dolgoznak hivatásszerűen takarítással, többségük ötven feletti nő? 

…az USA-ban a létesítménygazdálkodásban dolgozók mindössze 19%-a volt 40 év alatti 2021-ben? 

…2020-ban a Tennant és a Nilfisk cégek nettó árbevételük körülbelül 3, illetve 2,8%-át fordították kutatás-fejlesztésre? 

…a padlófelújítás 50%-kal olcsóbb, mint egy padlócsere, és 50%-kal kevesebb állásidőt igényel, miközben ugyanazt a kiváló minőségű végeredmény biztosítja? 

…a Climate Central 2023-as tanulmánya kimutatta, hogy a 2010-es években 64%-kal nőtt az áramszünetek száma a 2000-es évekhez képest? A tanulmány szerint az áramkimaradások több mint 80%-át az időjárás okozza. 

…a Semmelweis és az Óbudai egyetemek 2023-as kutatása szerint nem elegendő a tipikusan használt másfél milliliternyi fertőtlenítő a teljes kézfelület lefedéséhez? 

…az Initial, az egyesült királyságbeli székhelyű higiéniai szolgáltató cég felmérése szerint a brit vendéglátóhelyek rossz mosdó-értékelései átlagosan egy teljes csillagba kerülnek a Tripadvisor utazási webhelyen? 

…a nyílt láng használata során keletkező égéstermékek és az ételmaradékok is lerakódnak a háztartási porban? 

…az ókori görög otthonokról azt tarjuk, hogy kifejezetten porosak voltak? A régészek nem találták fertőtlenítési vagy mélytisztítási módszerek nyomát. 

…a Research & Markets piaci jelentése 720,45 millió dollárra becsülte a konténermosási piac 2019-es árbevételét?

 

A címlapkép forrása: Pixabay.com
Utolsó módosítás: 2023. május 23.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás