Tudta-e Ön, hogy

Tudta-e Ön, hogy...

Tudta-e Ön, hogy…

…a magyarországi munkavállalók 9-11%-át foglalkoztatják és a GDP 7%-ához járulnak hozzá a létesítménygazdálkodási, épületüzemeltetési ágazatban tevékenykedő cégek?

…a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlása a 2023. évi takarítási óradíjra: betanított takarító alkalmazottként, heti 5 munkanap, állandó 1 műszak esetén, fizetett ünnepnapokkal, átlagos irodai környezetben: nettó 3.327 Ft/óra?

…az ISSA Cleaning Industry Management Standard (CIMS) szerint egy létesítmény működési költségvetésének 55%-a a munkaerő?

…az angol janitor, az épület gondnoka, a helyiségek tisztán és rendben tartásáért felelős alkalmazott, minden bemenet és kijárat, ajtó és kapu római istenéről Janus-ról (ajtó latinul janua) kapta a nevét?

…a MarketsandMarkets felmérése szerint az USA egészségügyi környezeti szolgáltatási (EVS, amerikai terminológia arra, hogy magasan képzett kisegítő szolgálati személyzet végzi az egészségügyi berendezések, a betegszobák és egyéb közös helyiségek tisztítását és fertőtlenítését az egészségügyi intézményekben) piaca a 2021. évi 6,6 milliárd USD-t tett ki?

…a modern tűzcsapot Frederick Gaff Sr. találta fel 1801-ben? Feltételezik, hogy ő birtokolta a tűzcsap feltalálásának szabadalmát, de ezt nem lehet megerősíteni, mivel az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala 1836-ban leégett, és sok irat megsemmisült.

…az amerikai Birdsill Holly Jr. egy olyan továbbfejlesztett tűzcsapot szabadalmaztatott, amely hasonló a jelenleg a tűzoltáshoz használtakhoz? Őt tartják a modern távhőszolgáltatás atyjának is.

…az Essity által az Egyesült Királyságban 2000 irodai dolgozó körében végzett felmérés szerint a munkahelyen a leggyakoribb panasz az élelmiszer-hulladék tárolására szolgáló különálló kukák hiánya volt?

…a PowerWash Simulator nevű konzol-játékban a hagyományosabb helyszínek mellett van olyan feladat is, amely során például egy marsjárót vagy egy gőzmozdonyt kell megtakarítani?

…a tisztítás gyökerei egészen i. e. 2800-ig vezethetők vissza? A régészek szerint az ókori babilóniaiak ekkoriban kezdtek el szappant készíteni?

…2008-ban Észtországban egy kampányt szerveztek abból a célból, hogy hogy felhívják a figyelmet a szemétproblémákra, és egy nap alatt minél több szemétet összegyűjtsenek világszerte? 2018 óta az ezt szervező Let’s Do It! csoport irányítja a minden év szeptember harmadik szombatján megrendezett takarítási világnap eseményeit.

…sok dohányos tévesen azt hiszi, hogy a cigarettacsikk biológiailag lebomlik? Pedig 14 évig is eltarthat, míg egy cigarettacsikk elbomlik, s eközben méreganyagai beszivárognak a földbe.

…az irodák kulcsfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozásban – a szén-dioxid-kibocsátás 39%-a a kereskedelmi épületekbe beépített (embedded vagy inkább embodied), illetve az azok működése során kibocsátott (operational) szénnek köszönhető?

…a MarketsandMarkets jelentése szerint az ipari tisztító vegyszerek piacának értéke 2021-ben 48,1 milliárd dollár volt?

…a JLL globális ingatlan- és professzionális szolgáltató cég kutatási jelentésében 112 város 127 irodapiacát és részpiacát áttekintve azt állapította meg, hogy a vizsgált prémium irodaházak nagy része – 84%-a – rendelkezik olyan környezeti fenntarthatósági tanúsítvánnyal, mint például a LEED vagy a BREEAM?

…az álmennyezeteket szerkezetük, illetve lapméretük alapján kazettás és monolit álmennyezetekre oszthatjuk?

…a fém álmennyezetek esetén megfelelő karbantartás mellett akár 20-30 év használattal is számíthatunk, szemben az egyéb álmennyezetek 5-15 éves várható élettartamával?

…a biztonsági zárat Joseph Bramah szabadalmaztatta 1784-ben?

…az amerikai egészségügyi intézményekben a fertőtlenítés egyes kórokozók esetében a 99,999%-uk, másokéban pedig a 99,9999%-ának az elpusztítását jelenti? A tisztítóiparban azonban az volt a hüvelykujjszabály, hogy előbbinek megfelelő fertőtlenítőszereket kell használni, mivel az utóbbira képes termék használata nem biztonságos otthoni vagy nem-kiürített nyilvános létesítményekben.

…2022 elején Németországban 27.545 cég végzett takarítási szolgáltatást, 665.000 alkalmazottal és több mint 19 milliárd eurós forgalommal?

…az Egyesült Királyság professzionális takarítási és higiéniai ágazatának ernyőszervezete, a British Cleaning Council 2022-es jelentése szerint 2021-ben az ágazati vállalkozások száma 69.005, a dolgozók száma pedig 1,47 millió volt az országban?

…egy 3 épülettípust vizsgáló grönlandi életciklus-értékelés rámutatott, hogy egy új építése helyett a meglévő, betonból készült épületek felújítása lehet a leginkább fenntartható megoldás?

…az IVL Svéd Környezetkutató Intézet (tanulmánya, amelynek célja az volt, hogy jobban megértsük a felújítás környezeti hatásait, összehasonlítva a keményfa vagy rugalmas (pl. linóleum, gumi, vinil, beton stb.) padlóburkolatok cseréjével, megállapította, hogy a felújítás a következőket kínálja: a szénlábnyom akár 92%-os csökkentése a cseréhez képest; 95%-os energia-megtakarítás, amit a szállításban, az elektromos áram felhasználásban, a fogyóeszközökben és az anyagokban mérnek?

…a U. S. Environmental Protection Agency szerint az amerikai kereskedelmi és ipari létesítmények évente körülbelül 7,6 millió tonna hulladékot termelnek?

…az Arval Mobility Observatory Barometer 2022-es, brit döntéshozók körében végzett kutatása szerint 33%-uk nyilatkozott úgy, hogy elektromos autóikhoz nincs töltőpontjuk a cég telephelyén?

…egy vizsgálat szerint a kórház páciensekhez közeli felületek általában alig négy órával a tisztítás után újra szennyezettek Candida auris-szal, ideértve a betegágy asztalt (24%), az ágykorlátot (24%) és a távirányító/hívó gombot (19%)? A betegszobákon kívül, például a nővérek tartózkodási helyén és a műszerkocsikon vett mintákból azonban ritkán mutatták ki a C. auris-t.

…amikor arra kérték, hogy „válasszon a legproblémásabb területek/felületek” listájából, amelyet meg kell tisztítani és karban kell tartani, a 2022-es CMM In-House/Facility Management Benchmarking felmérés válaszadóinak 44%-a a mellékhelyiségeket sorolta az élre? Ezeket a szőnyegpadlós felületek (15%), a bejáratok/előterek (11%), a többfelületű területek (11%), a keménypadló felületek (10%) és az élelmiszer-szolgáltatási területek (8%) követték.

…becslések szerint az USA-ban használt fénycsövek 75%-át nem hasznosítják újra vagy nem megfelelően ártalmatlanítják? A hulladéklerakókból kimosódott higany végül eléri a folyókat, tavakat és óceánokat, ahol biológiailag felhalmozódik a halakban és a kagylókban.

…a Bradley Corp. 2021-es felmérése szerint az amerikaiak több mint fele kényelmesebben érzi magát az olyan nyilvános mellékhelyiségekben, ahol érintésmentes technológiát használhatnak?

…a GP PRO 2022-es felmérése szerint az ingatlanszakértők több mint 90%-a gondolja úgy, hogy prémium, alapszinten felüli bérleti díjat garantál egy olyan intelligens technológia, amely segít a mosdók állandó tisztaságában és jól felszereltségében? A property menedzserek kétharmada és a kereskedelmi ingatlanközvetítők 57%-a véli úgy, hogy 3%-os vagy azt meghaladó felár kérhető az intelligens technológiával felszerelt létesítményekért.

…a brit kormány 2022-ben egy olyan átfogó létesítménygazdálkodási stratégiát készített, amely nyolcéves tervet határoz meg a közel 140.000 épülete teljesítményének javítására, s amelyek több mint 13 milliárd GBP éves FM-számlát generálnak? Ez az Egyesült Királyság teljes piacának 18%-a.

…a falfestékek a nemnewtoni (hígan folyó, más néven pszeudoplasztikus) folyadékok közé tartoznak? A festéknek le kellene folynia az ecsetről, amikor a felületre kenik, ehelyett csak csöpög.

…a modern falfestékek kialakulása az ipari forradalommal kezdődött a XIX. században? Először olaj alapú, majd az 1900-as évek elejétől vízbázisú festékeket kezdtek használni.

…a Dublini Trinity College tudósainak kutatása szerint a kézfertőtlenítő használata jobb a környezetnek, mint a szappannal és vízzel történő kézmosás? Az eredmények azt mutatták, hogy a 16 kategória közül 14-ben az izopropanol alapú fertőtlenítő gélnek volt a legalacsonyabb a hatása.

…a ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a globális kézfertőtlenítő-piac 2021-ben körülbelül 2,9 milliárd USD-t tett ki?

…csak a fotó kedvéért ültek ki egy hosszú gerendára a világ egyik leghíresebb és legismertebb fényképén, az Ebéd a felhőkarcoló tetején szereplő építőmunkások?

…az 1931-ben átadott Empire State Building 1476 lépcsőfokkal rendelkezett?

…egy 2022-es jelentés szerint a vegytisztítási és mosodai szolgáltatások globális piaca 2021-ben 104,23 milliárd dolláros volt?

…a CMM 2022-es Building Service Contractor Benchmarking című felmérésben résztvevők 35%-a a mellékhelyiséget jelölte meg azon területként, amivel kapcsolatban a legtöbb ügyfélpanasz érkezik? A második leggyakoribb válasz 27%-kal a keménypadló felület volt, ezt követik 15%-kal a közös/megosztott terek.

…a kereskedelmi intelligens épületekben végzett műveletek értékelése szerint a csatlakoztatott IoT eszközök száma 2020-ban 1,7 milliárd volt?

…villámhárítót épületre először 1752-ben telepítettek, amikor Benjamin Franklin egy szélmalomra szerelt villámhárítót tesztelt?

…az Eiffel-tornyot 1889-es átadása óta több mint 300 villámcsapás érte?

…egy hazai kórház egy havi takarítása mérettől függően 3-15 millió forintba kerül, ha szakszerűen végzik? A kórházi takarítás és fertőtlenítés szabályait egy 400 oldalas kötet taglalja, amit csak sárga könyvként szokás emlegetni.

…a 40-60%-os relatív páratartalom fenntartása az épületekben fontos szerepet játszik a levegőben terjedő esteleges kórokozók terjedésének lassításában?

…a Harris Poll 2022 februári felmérése szerint a megkérdezett több mint 2000 amerikai felnőtt csaknem a fele (45%) gondolta úgy, hogy a vállalkozásoknak naponta legalább egyszer meg kell tisztítaniuk a szőnyegeiket?

…a WHO 1984-es becslése szerint az épületek akár 30%-ánál járulhat hozzá a rossz beltéri levegőminőség a beteg épület szindróma (sick building syndrome – SBS) kialakulásához?

…a legionárius betegség elnevezése 1976-ból származik, amikor is egy Philadelphiában tartott Amerikai Légió nevű veteránszervezet gyűlése után tömeges tüdőgyulladás tört ki, mely több mint 30 halálos áldozatot követelt? A baktérium a szálloda légkondicionáló rendszeréhez kapcsolódó hűtőtoronyból tenyészett ki.

…a róla elnevezett géppuska feltalálója, Richard Gatling egyik találmánya egy olyan csatornahálózat-tisztításra szolgáló eszköz volt, amelynek segítségével a vízvezetékekben felgyülemlő szennyeződéseket lehetett eltávolítani?

…egy másik géppuska-feltaláló Hiram Maxim egyebek mellett világítógáz gyártására szolgáló szerkezetet és önmagától záródó egérfogót is kifejlesztett?


A címlapkép forrása: Pixabay.com
Utolsó módosítás: 2023. május 16.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egy szürke irodaházban sem annyira nyomasztó és ordító a magány, mint amilyen egyeseknek egy vidám nyaralóhelyen lehet.” (Kordos Szabolcs)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás