Tudta-e Ön, hogy

Tudta-e Ön...

Tudta-e Ön, hogy…

…az első modern légkondicionáló rendszert 1902-ben Willis Carrier amerikai feltaláló alkotta meg? Az eredeti célja az volt, hogy szabályozza a papír nedvességtartalmát, de hamar felismerték a rendszer más potenciáljait is, például a hőmérséklet szabályozását épületekben.

…az első közösségi légkondicionáló rendszer 1924-ben került üzembe a J. L. Hudson Áruházban Detroitban? Az üzlet tulajdonosa, Joseph L. Hudson úgy tervezte meg az épületet, hogy az első három emeletet teljes egészében a vásárlóknak szentelte, a negyedik emelet pedig kizárólag a légkondicionáló rendszernek volt fenntartva.

 …J. K. Rowling a Harry Potter könyvek szerzője takarítóként dolgozott, mielőtt világszerte híressé vált?

 …a volt válogatott labdarúgó, David Beckham saját bevallása szerint kényszeres takarító?

 …az USA-beli kereskedelmi épületek összes villamosenergia-fogyasztásának 17%-át a világítás teszi ki?

 …az első dokumentált tűzvédelmi rendszer az ókori Rómában jelent meg, ahol vízzel teli medencéket és csatornákat használtak a tűz terjedésének megakadályozására?

 …az első modern tűzelfojtó rendszert Alaric de Sigogne francia feltaláló fejlesztette ki 1723-ban, amikor egy kézi tűzoltó készülék és víznyomásos tűzoltó rendszer kombinációjából álló rendszert hozott létre?

 …az első dolog, amire az „ablaküveg” kifejezést alkalmazták, a XIII. században, Angliában jelent meg? Az angol nyelvben a „window” szó eredeti jelentése „szélszem”. Kezdetben egy beüvegezetlen lyuk volt a tetőn.

 …az USA-beli Cornell University kutatói szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10%-os hibaaránnyal dolgoztak? Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25%-ra emelkedett.

 …a modern termosztátot Warren S. Johnson találta fel 1883-ban? Wisconsini tanár volt, aki fűtő- és hűtőrendszereket tervezett az iskolák és irodák számára.

…az első elektromos termosztátot Albert Butz találta fel 1885-ben? Az eszköz egy mechanikus hőmérséklet-érzékelőt és egy elektromos áramkört tartalmazott, amely lehetővé tette a fűtési és hűtési rendszerek automatikus szabályozását.

 …1 olf erősségű szag egyenlő egy átlagos felnőtt személy szagkibocsátásával, aki irodai vagy más egyéb nem fizikai ülő munkát végez megfelelő munkahelyi hőmérséklet mellett, szabványnak megfelelő higiéniai átlaggal és 1,8 m² bőrfelülettel rendelkezik, és heti 5 napon fürdik? Sportoló – 30 olf.

 …a Kaliforniai Ergonómiai Intézet egy gépgyár dolgozóinak munkakörülményeit és az egyes intézkedések hatékonyságát vizsgálva a szürke falakat zöldre festette, mire a termelékenység a következő negyedévben 3-4%-kal nőtt? Ezután a zöld falakat átmázolták világoskékre, ami újabb 6-8% növekedést eredményezett.

 …egy irodai dolgozó a karrierje során közel 50 ezer órát ül a munkahelyén?

 …az USA-ban az 500 vagy annál több fős munkahelyen dolgozó irodai munkatársak heti 60 percet töltenek el munkaidejükből igénybe vehető asztalok, tárgyalók és kollégák keresésével.?

 …a fan coil rendszer egyik korai változatát a Carrier Corporation fejlesztette ki 1930-ban?

 …az első mechanikus tűzjelző rendszereket az 1700-as években fejlesztették ki, működésük azon alapult, hogy a tűz füstje felmelegíti a levegőt, és ez az áramlás kinyitja a tűzjelző berendezés szelepeit?

 …a modern tűzelfojtó rendszerek az 1800-as években jelentek meg, amikor Henry Parmelee kifejlesztette a vízpermetező rendszert, amelyet a textilgyártók használtak?

 …a tűzoltás az 1900-as párizsi nyári olimpián még sportág volt?

 …az első tűzoltási kísérletek egészen a 2. századra vezethetők vissza? Ekkor egy Ctesibus nevű alexandriai egyiptomi épített egy olyan kézi szivattyút, amely vízsugarat tudott kifújni, de az ötlet elveszett, amíg a tűzoltó szivattyút újra feltalálták i. sz. 1500 körül.

…az első hűtőrendszerek az ókori Kínában jelentek meg, ahol a mesteremberek jégből és hóval töltött pincéket használtak élelmiszer tárolására?

 …az ókori rómaiak már használtak füstelvezető csöveket?

 …az alumíniumkémények az 1950-es években terjedtek el széles körben, mivel ezek az anyagok ellenállnak a korróziónak és könnyen hajlíthatóak?

 …a XVIII. században fedezték fel azt a fordulatos zárat, amely a mai napig egyes zárszerkezetek és a zárszerelés alapja?

 …a „felfelé emelhető garázskaput” az amerikai Overhead Door Corporation cég fejlesztette ki 1921-ben? 1926-ban ők hozták létre az első elektromos garázskapu nyitót is.

 …a modern napkollektorok kialakítójaként és feltalálójaként a magyar származású amerikai fizikust, Neumann Jánost tartják számon? Az általa 1955-ben tervezett napkollektor hatékonyabbá tette a berendezéseket, és ezáltal népszerűbbé vált a napenergia felhasználására törekvők körében.

 …egy amerikai tanulmány szerint az áramkimaradások több mint 80%-át az időjárás okozza?

 …egy 2023-as amerikai felmérés szerint a vendégek körülbelül 62%-a használ papírtörlőt arra, hogy ne érintse meg a WC-öblítőket, a csaptelepet és az ajtókilincseket? 31%-uk rá sem ül a WC-ülőkére, 27%-uk pedig a hátával nyitja vagy zárja az ajtókat az érintkezés elkerülése érdekében.

 …2019 végén a hazai takarítói statisztikai létszám 47.266 fő volt?

 …Vatikán állam karbantartói csapata 80 főből áll? Márványszakértők, szőnyegesek, takarítók, dolgozók, akik a padlóra tapadt rágógumikat távolítják el vagy éppen izzókat cserélnek. A takarító csapat napi 25 főből áll, az állások gyakran apáról fiúra, generációról generációra szállnak.

 …Charles Bronson színészi pályafutása előtt kazánfűtő és takarító is volt?

 …Sztálin „rendes” munkahellyel és havi fizetéssel csak három hónapig rendelkezett? 1899 decemberétől 1900 márciusáig a tifliszi (ma Tbiliszi) Fizikai Intézet obszervatóriumának időjárásmérő eszközeit ellenőrizte, néha pedig takarított és havat lapátolt az intézet udvarán.

 …a new yorki Radio City Music Hall 6200 ülésének aljáról minden nap 10 kilogramm rágógumit takarítanak le?

 …egy nigériai babona szerint az éjszakai sepregetés balszerencsét hoz a ház lakóinak?

 …Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint takarítással álmodni irigységet, istállót vagy hideg időt jelent?

 …a Harvard Egyetem épületeiben Yale márkájú zárak találhatók? A Yale Egyetem pedig Best márkájúakat használ?

 …Yale és fia találmánya az a kilincsnyelv, amelyet már nem a kulcs, hanem kilincs mozgatott (1860)?

…az első cserélhető kulcsos kombinációs zárat James Sargent találta fel? Az időzáras mechanizmusú, úgynevezett időretesz zárat is neki köszönhetjük (1873).

…a kontinentális Európában a Ringtheater 1881-es leégésének (legalább 384 halott) példája miatt terjedt el, hogy a nagy tömegeket vonzó épületek ajtói kötelezően kifelé nyíljanak?

…a legelsőként kifejlesztett környezettudatos épület-tanúsítási rendszer, amely kereskedelmi, iroda- és ipari épületekre vonatkozik a BREEAM volt?

…egy Tork-felmérés szerint a megkérdezett magyarok 80%-ával fordult már elő, hogy inkább kihagyta a koszosnak tűnő nyilvános mosdót? A nők négyötöde kézfertőtlenítőt is tart magánál, és nem ülnek a fedetlen WC-ülőkére – mindössze 7%-uk tenne ilyet –, míg szinte minden harmadik megkérdezett magyar férfi ülőketakaró és -tisztító hiányában is gond nélkül ráül a nyilvános WC-re. A kézmosást a legtöbben nem hagyják ki: a megkérdezett magyar hölgyek naponta átlagosan kilencszer, a férfiak pedig nyolcszor mosnak kezet.

…az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) először 1992-ben hirdette meg a takarítási világnapot, amely időpont minden év szeptember harmadik hetének szombatjára esik?

 …évente kétszer, Peszách illetve az Őszi ünnepek előtt nagytakarítást rendeznek a Siratófalnál? Ilyenkor az összes cédulát kiszedik a fal rései közül. A cédulákat elviszik az Olajfák Hegyén lévő zsidó temetőbe, és ott eltemetik.

…a japán iskolákban nincs takarító személyzet, a folyosót és a vécét is a gyerekek takarítják?

 …Sylvester Stallone fiatal korábban takarított egy állatkertben, és biztonsági őr is volt egy áruházban?

 …egy 2023-as amerikai felmérés szerint az ügyfelek 52%-a azt állítja, hogy a rossz mosdó-élmény miatt megfogadja, hogy a jövőben nem tér vissza az adott vállalkozáshoz vagy üzletbe, illetve kétszer is meggondolja, hogy megteszi-e? További 32% vagy elmondja egy barátjának, vagy megjegyzést tesz közzé a közösségi médiában a negatív élményről.

 …kutatások szerint a kereskedelmi épületek évente 57 milliárd dollárnyi energiát pazarolnak el az USA-ban?

…az ultrahangos tisztítás tulajdonképpen 1894-ig nyúlik vissza, amikor a brit „Daring” torpedócsónak-romboló személyzete úgy találta, hogy sebességük alulteljesítménye annak tudható be, hogy a propeller a víz ellen dolgozik, ahelyett, hogy vele együtt végezné a munkát? Ez a megállapítás vezetett a „kavitáció” elméletéhez.

…a ramadán idején a mekkai nagymecsetet több mint 4 ezer alkalmazott mossa le naponta tízszer, a szemét begyűjtéséről pedig 70 takarító brigád gondoskodik napi 24 órában?

… hazánkban Zsigmond király budai palotájába vezették be először a Duna szűrt vizét? 1416-ban Nürnberg város évi adójából Hartmann Steinpeck csőkovács mesternek ezer rajnai forintot utaltatott ki a budai Várhegyre kiépített vízvezeték munkálataiért.


A címlapkép forrása: Pixabay.com
Utolsó módosítás: 2023. május 5.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás