Tudta-e Ön, hogy

Tudta-e Ön...

Tudta-e Ön, hogy…

…a gipszkarton története egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor is a rómaiak már használtak gipszet a falak és mennyezetek építésére?

…Augustine Sackett amerikai vállalkozó és feltaláló 1894-ben szerezte meg a szabadalmat egy olyan farost lemezre, amelynek belső burkolatát több réteg karton és gipsz alkotta?

 …egy 2021-es álláshirdetésben 800 ezer Ft-nak megfelelő fizetést ígérve kerestek 8 órás takarítót a Buckingham-palotába?

 …az USA-ban az Év Takarítója Program évente odaítél egy emlékérmet azoknak a takarítóknak, akik kiválóan teljesítettek a munkájuk során és pozitív hatással voltak a munkahelyük és az ügyfelek életére?

…a mop elődei a középkori Európában jelentek meg, ahol a padló tisztítására gyapjúdarabokat használtak, amelyeket vízbe áztattak, majd a padlón elhelyezett botok segítségével dörgöltek?

 …az első modern mopot az 1800-as években fejlesztették ki, amikor a gumiszalagot feltalálták? A gumiszalag lehetővé tette a mopok rugalmasságát és a víz felfogását.

 …a ResearchAndMarkets.com adatai szerint a robotporszívók globális piaca 2021-ben elérte az 5,55 milliárd USD-t?

 …az első biztonságos liftet 1853-ban fejlesztette ki a New York-i Elisha Otis, aki feltalálta a biztonsági féket?

 …az első elektromos hajtású felvonót Ernst Werner von Siemens építette 1880-ban Németországban?

 … a régészeti bizonyítékok azt sugallják, hogy az ókori Rómában és Görögországban is előfordultak már grafiti jellegű rajzok és feliratok a köztereken?

…a fejlett légtisztító rendszerek HEPA-szűrői képesek a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék felfogására, 99,99 százalékos fertőtlenítési hatékonysága? A 2,5 mikrométer körülbelül 3%-a az emberi hajszál átmérőjének.

…az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet előírja, az éttermi zsíros elszívó rendszereknél minimum félévente, míg a 14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente kötelező a szellőző járatok, szellőzőgépek szakszerű tisztítása?

…a Zippia.com 2022-es adatai szerint több mint 138.000 létesítménygazdálkodót foglalkoztatnak az Egyesült Államokban? Ezeknek 23%-a nő, ami 4%-os csökkenés 2015 óta.

…a világítástechnikai márkák egyike, a Tungsram a volfrám angol és a német nevének (tungsten + Wolfram) egyesítéséből jött létre?

…az Initial Washroom Hygiene 2023-as kutatása szerint a britek 92%-a tapasztalt már kellemetlen szagokat a nyilvános mosdókban, és 78%-uk számolt be arról, hogy ez csökkenti annak valószínűségét, hogy újra meglátogassa?

…ugyanennek a felmérésnek az eredménye szerint a válaszadók legjobb minőségűnek a szállodákat (47%), míg a legrosszabbnak bankokat és az ingatlanügynökségeket (9%) találták?

…az ISS űrállomáson a szombat a takarítási nap?

…Brad Pitt takarítóként is dolgozott, mielőtt elindult volna színészi pályája?

…Nigériában az épületekben csak helyben gyártott szőnyegeket használhatnak, mert tilos a szőnyegek bevitele az országba?

…az amszterdami Rijksmuseum takarítóit arra kérték, hogy a művészet nevében tegyék el porszívóikat és tollporolóikat? Ugyanis a művészetben és a tudományban a hátborzongató csúszómászókkal kapcsolatos korszakokon át változó felfogást feltáró kiállítás részeként a Holland Nemzeti Múzeum aktívan ösztönzi a pókok és rovarok jelenlétét.

…az American Society for Health Care Engineering (ASHE) Health Facilities Management magazinja által végzett 2022-es felmérés szerint az USA-beli kórházak 92%-a vonja be a karbantartó személyzetet a tervezési/építési folyamatokba?

…a P&S Intelligence kutatócég jelentése szerint a központi porszívórendszerek globális piacának eladásai 2021-ben közel 369 millió dollárt értek el?

…a KSH 2021-es adatai szerint az intézményi takarítók és kisegítők bruttó átlagbére 211.869, az egyéb takarítóké és kisegítőké 203.132 Ft volt?

…a liftek átlagosan 3 millió utazást tesznek meg mielőtt elérik élettartamuk végét, s mielőtt cserére lenne szükség? Természetesen az, hogy mennyi ideig tart ennek elérése, attól függ, hogy a lift milyen létesítményt szolgál ki.

…2022-ben tanúsították az első olyan kültéri LED-es lámpatesteket, amelyek segítenek korlátozni az éjszakai égbolt fényszennyezését?

…a MarketsandMarkets piackutatása szerint az UV fertőtlenítő berendezések piaca 2022-ben mintegy 5 milliárd dollárt tett ki?

…a GP PRO kutatása szerint öt olyan gyakori akadály létezik, amelyek mindegyike a kényelmetlenséggel kapcsolatos, s megakadályozza, hogy az egészségügyi dolgozók következetesen betartsák létesítményük kézhigiénés protokollját? Ezek a következők: azonnali ellátást igénylő vészhelyzetek (66%); elfoglaltság vagy teljes terhelés (66%); hibásan működő, törött vagy üres kézfertőtlenítő adagolók (51%); a kezek tele vannak, és ezért nem férnek hozzá az adagolóhoz (50%); és a kézfertőtlenítés nehézségei a kesztyű fel-/levétele során (50%).

…a világhírű író, Kurt Vonnegut a General Electric-nél éjszaka takarítóként dolgozott, hogy támogassa családját?

…a CloroxPro által végzett 2022-es kutatásban az amerikai professzionális takarítók 80%-a úgy nyilatkozott, hogy nagyobb nyomást érez a közterek tisztítása és fertőtlenítése terén, és az emberek kevesebb mint fele (48%) bízik abban, hogy az iparág képes megvédeni a lakosságot a kórokozókkal szemben?

…a Journal of Building and Environment tanulmánya szerint egy WELL minősítésű irodában 30%-kal nő a dolgozók elégedettsége, 10%-kal a mentális egészsége és 10%-kal a termelékenysége?

…az adenozin-trifoszfát (ATP) teszt a szerves anyagokat – nem a baktériumokat vagy a vírusokat – méri egy adott felületen, és általában a tisztítási technikák monitorozására/fejlesztésére használják? Az ATP-t elsősorban az élelmiszeriparban használják, de más ágazatokban is alkalmazzák a gyakorlatot, mivel képes kimutatni az egyébként láthatatlan részecskék jelenlétét a felületeken.

…a U.S. Centers for Disease Control and Prevention által közzétett 2022-es jelentés szerint az amerikai állami iskolák kevesebb mint 40%-a cserélte ki vagy korszerűsítette HVAC-rendszerét a járvány kezdete óta, és még kevesebb (28%) használ HEPA-szűrőket?

…az InsightAce Analytic piackutatási jelentése szerint a fertőtlenítő törlőkendők és spray-k globális piacának értéke 2021-ben 12,32 milliárd USD volt?

…a ResearchAndMarkets.com adatai szerint az Egyesült Államok törlőkendőpiacának értéke 2021-ben 5,58 milliárd USD volt?

…sokak szerint a graffiti modernkori története egy Taki nevű amerikai férfivel kezdődött, aki 1970-től mindenhova firkálni kezdte a „Taki 183” szöveget? Magyarországra 1992-93-ban érkezett az irányzat, az elsők közé a PNC (Pride Not Crime) csoport tartozott.

…a SkyQuest Technology Consulting Pvt. Ltd. tanulmánya szerint a takarítási szolgáltatások világpiacának mérete 2021-ben 168,34 milliárd USD-re volt becsülhető?

…a Savills kutatása szerint az európai rugalmas irodák iránti kereslet 2022 első félévében elérte a 193.000 négyzetmétert, ami megegyezik a 2020 és 2021 teljes években regisztrált adattal?

…az A Current Affair című ausztrál tévéműsor szerint az ottani takarítók éves fizetése elérheti a 90.000 ausztrál dollárt, ami több, mint amennyit a mérnöki, építészeti, egészségügyi és jogi végzettségűek kapnak?

…a tisztítószerekben gyakran használt fehér, kristályos, vízben oldódó trikarbonsav elsősorban lime-ból vagy citromból származik, ami rendkívül fenntartható erőforrássá teszi?

…a Research and Markets kutatásában a szerződéses takarítási szolgáltatások globális piacának értékét 2020-ban 251,3 milliárd dollárra becsülték?

…a U.S. Fish & Wildlife Service megkezdte USA-beli meglévő épületek ablakainak utólagos bevonását egy olyan speciális anyaggal, amelyet a madarak halálos ütközésének megakadályozására terveztek?

…a rosszul szellőző épületekkel összefüggő növekvő közegészségügyi válságra figyelmet felhívó Szellőztetési Világnapot első alkalommal 2022. november 8-án rendezték meg?

…az Egyesült Királyságban tízből több mint hatan szeretnék azt, hogy a cégek, köztük a takarítási vállalkozók is fenntarthatóbban járjanak el – ezért az újrahasznosítható csomagolás, a kevesebb műanyag és hulladék, valamint a megújuló energia mobilizálása került a kívánságlisták élére?

…a Zion Market Research tanulmánya szerint a globális intelligens WC-piac értéke 2021-ben körülbelül 3172,30 millió USD volt?

…az Egyesült Államokban legalább 45 millió épületben van egészségtelen mennyiségű penész, amely károsíthatja az épület szerkezetét, miközben szennyezi a levegőt?

…egy felmérés szerint az USA-beli tanárok túlnyomó többsége (74%) aggódik az iskoláik és a buszok beltéri levegőjének minősége miatt? A megkérdezett oktatók 87%-a aggasztja, hogy iskolájuk nem tett többet a levegőminőség javításáért, s csak 31%-uk mondta azt, hogy van valós idejű levegő-monitorozás az iskolájában.

…a lefolyó-dugulások 75%-át az okozza, hogy az emberek nedves törlőkendőket öblítenek le a WC-n? Ennek az az oka, hogy ezek túlnyomó többsége erős szálakat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a WC-papírral ellentétben nem bomlanak le a vízvezetékekben vagy a csatornákban.

…amikor az ecetet, amelyet gyakran padlók és üvegek tisztítására használnak a vegyi termékek természetes és biztonságos alternatívájaként, fehérítővel keverik, akkor a kombináció potenciálisan halálos klórgázt termel?

…a kereskedelmi takarítók spanyolországi szövetsége, az ASPEL adatai szerint 2021-ben az ágazat forgalma 10.577 millió euró volt?

…a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) jelentése szerint 2021-ben a professzionális takarítórobotok iránti kereslet 31%-kal nőtt, több mint 12.600 darab eladásáról számoltak be?

…az AkitaBox 2022-es, az USA számos iparágában dolgozó, létesítményekkel foglalkozó szakemberek megkérdezésével készített tanulmányában arról írtak, hogy a válaszadók 22%-a egyáltalán nem követi nyomon a karbantartási kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI-ket)? A megelőző karbantartási programmal rendelkező válaszadók 27%-a nem elemezte annak hatékonyságát.


A címlapkép forrása: Pixabay.com
Utolsó módosítás: 2023. május 16.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!