Facility/Property management blog

Mosoda

Mosás és mosatás kicsiben és nagyban


A nagyszámú mosodai szolgáltató cég jelenléte sokféle mosási és mosatási lehetőséget kínál a fogyasztók számára megfizethető áron a világban. A vállalkozások a gyors kiszolgálás mellett további előnyöket is biztosítanak az ügyfeleknek, mint például az egynapos határidő, az online fizetés vagy a hűségjutalmak. Mindez vonzóvá, de nem feltétlenül érdemessé vagy szükségessé teszi ezen feladatok kiszervezését.

Még február 16-án számolt be a Cleanlink.com a Technavio cég által végzett piackutatás eredményeiről, amely szerint az iparági trendnek tekinthető online on-demand mosodai szolgáltatások piacának mérete az előrejelzések szerint 2021 és 2026 között 36,4-es éves összetett növekedési ütem (CAGR) mellett 98,6 milliárd dollárral fog növekedni. A piac növekedését olyan tényezők mozgatják, mint a rohanó életmód, amely nagyon kevés időt enged a mosásra, a mosógépek használatához kapcsolódó növekvő költségek, valamint a logisztikai szolgáltatásokon keresztül nyújtott kényelem. Az online mosodai szolgáltatásokat választó fogyasztók növekvő száma a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelmének valamint az internetezők számának növekedésével magyarázható. A mosodai üzletág magas kockázat-megtérülési aránya és alacsony árrése azonban akadályozni fogja a piac növekedését. 

Az életstílus napjainkra jellemző átalakulásában, ahol a „luxus” életmód minden lépésben megköveteli a kényelmet, az online mosodai szolgáltatások piaca tehát figyelemre méltóan növekedett. Ezt a hullámot különösen a munkásosztály és a városiasodott területeken élő dolgozó nők hajtják. Az iparág ezen demográfiai csoportok elfoglalt időbeosztását szolgálja ki, kényelmes megoldást kínálva mosási igényeikre. 

A Technavio oldalán megtalálható adatok szerint a lakossági szegmens 2017-ben 5,65 milliárd USD értékű volt, s részesedésének jelentős növekedése várható. A lakossági felhasználók sokkal aktívabbá váltak az igény szerinti mosási feladatok kezelésének elfogadásában. Ruháik begyűjtését vagy kiszállítását egyszerűen a telefonjuk megérintésével ütemezhetik, amivel értékes időt spórolhatnak meg. 

A piac összességében is hatalmas, ResearchAndMarkets.com adatai szerint a vegytisztítási és mosodai szolgáltatások globális piaca 2026-ra várhatóan eléri a 141,50 milliárd dollárt (6,0%-os CAGR-érték mellett). Ez az elemzés a piac bővülésének egyik fő okát egyébként abban látja, hogy a vendéglátáson belül fokozatos elmozdulás történik a turizmus irányába, mert a szállodák a működési optimalizálása és a minőségi szolgáltatások fenntartása érdekében inkább professzionális mosodát vesznek igénybe. A Technavio 2023 és 2028 között 20,44 milliárd USD-s bővülést (5,52%-os CAGR) jelez előre.

Hogyan jön képbe a létesítménygazdálkodás?

Szakértők szerint az éttermekben a házon belüli mosodai programok száma egyre nő, mivel egyre több étterem kezd kisebb mosógépeket telepíteni a kötények, terítők, szalvéták stb. tisztítására. Egyre több iskola és sportlétesítmény teszi ugyanezt, és tisztítja a helyszínen az egyenruhákat, az uszodai- és edzőtörülközőket (stb.). A házon belüli mosodai programok az egészségügyi intézményekben is fellendülőben vannak, mivel egyre több létesítmény kezdi felismerni, hogy az ő esetükben a kiszervezés költségesebb lehet, mint az insourcing.

A házon belüli mosoda előnyei:

 1. Gyors ciklusidő, ami azt jelentik, hogy a felmosórongyok és a ruhák gyorsan visszakerülnek a szolgálatba.
 2. Csökkenti a készletigényt
 3. A helyszíni megoldások nagyobb áteresztőképességet biztosítanak, a tételek mosása a nap 24 órájában, a hét 7 napján elvégezhető.
 4. A különböző méretű és kapacitású berendezések azt jelentik, hogy bármilyen méretű létesítményhez van megfelelő megoldás.
 5. A folyamat jobb ellenőrzése a tisztítóeszközök lehető legjobb fertőtlenítésének biztosítása érdekében. 

Ugyanakkor a Cleanlink.com másik, szintén e témakörrel foglalkozó cikke szerint a mosási feladatok házon belüli ellátása, egy mosoda működtetése olyan, mintha az ingatlanon belül egy saját vállalkozást üzemeltetnénk. Sok ilyen mosoda ráadásul a fő ingatlantól elkülönülten működik. A munkaerő mind a költségvetést, mind a tulajdonos vagy a property manager idejét felemésztheti, így a hatékony és megbízható mosodai csapat kialakítása elengedhetetlen. 

Egy ilyen tevékenység bevezetése sem egyszerű: létesítmény-felméréseket kell végezni a helyigény, a vízigény (nyomás, hőmérséklet és vízlágyító, ha szükséges), az elektromos követelmények, valamint abban a tekintetben, hogy mi áll már jelenleg is rendelkezésre. Egy másik szempont a készletraktározás. Elegendő mennyiségre van szükség a zökkenőmentes működéshez, ugyanakkor sok termék veszélyes minősítésű, így foglalkoznia kell azzal, hogyan szállítjuk a terméket, és figyelembe kell venni az ilyen anyagok szállítására vonatkozó jogszabályokat is. 

Maguknak a (mosó-csavaró-, szárító-, présvasaló- és hajtogató-) gépeknek a beszerzése is problémás lehet, hiszen a kereskedelmi használatra alkalmas berendezések vételára vagy lízingdíja nagyon magas, s egy-egy eszköz nem is feltétlenül képes minden fajta igényt kielégíteni. A legtöbb kereskedelmi mosógépet és szárítógépet 10-15 éves élettartamra – körülbelül 5000-8000 ciklusra – tervezték, feltéve, hogy folyamatosan gondoskodnak az összes kritikus alkatrész ellenőrzéséről, de ennek és a javítás(ok)nak a költségével is számolni kell. 

A Nemzeticegtar.hu oldaláról kinyerhető (valószínűleg fenntartásokkal kezelendő) adatok szerint Magyarországon 2022-ben 368 cég végzett 9601-es „textil, szőrme mosása, tisztítása” TEÁOR-szám alatti tevékenységet. Éves nettó árbevételük 45.124 millió Ft volt. A Telex.hu két évvel ezelőtti hazai körképe szerint három nagy, egymás között igazi átjárással nem rendelkező ágazat különül el:

– egészségügyi mosás (kórházak),
– szálláshelyi mosás (panziók, hotelek, gyógyfürdők, éttermek, idősotthonok, kollégiumok),
– ipari mosás (munkaruha-, géprongymosás). 

Miért lehet érdemes kiszervezni a mosodai feladatokat?

A feladok házon belüli elvégzésének megfelelő alternatívája lehet az outsourcing, amelynek átfogó kérdéseivel már foglalkoztunk egy korábbi blogbejegyzésünkben . Számos ok lehet, ami miatt napjainkban a menedzsment inkább a külső szolgáltatók igénybevétele mellett dönthet. Ezek közül néhány: 

 1. Szakértelem és hatékonyság

Külső mosodai szolgáltatók rendelkeznek a szükséges szakértelemmel és felszereléssel a hatékony és minőségi mosási szolgáltatások nyújtásához. Ez lehetővé teszi a facility menedzserek számára, hogy időt és erőforrásokat takarítsanak meg más fontos feladatokra. 

 1. Költséghatékonyság

Külső szolgáltatók sok esetben jobb áron nyújtanak mosási szolgáltatásokat, mivel nagyobb mennyiségű ilyen feladatot végeznek és lehetőségük van az eszközök és tisztítószerek nagyobb tételű beszerzésére, ami kedvezőbb árakat eredményezhet. 

 1. Rugalmasabb munkaerő- és időgazdálkodás

A bérmosatás lehetővé teszi a facility managerek számára, hogy rugalmasabban kezeljék a munkaerő és az idő felhasználását. Például, ha növekszik a mosási igény, könnyen lehet növelni a külső szolgáltatókkal kötött szerződések által biztosított mosási kapacitást. 

 1. Minőség és felelősség

Külső szolgáltatók általában magasabb minőségi színvonalat biztosítanak, mivel a szolgáltatás minőségéért és az esetleges hibákért felelősséget vállalnak a szerződésben meghatározott módon. Ez megkönnyíti a facility managerek dolgát, mivel nem kell aggódniuk a mosási feladatok minőségéért és a hibákért.

Milyen mosatási feladatok vannak egy irodaház esetében?

 1. Függönyök és sötétítők tisztítása

Az irodák ablakain függönyök vagy sötétítők is találhatóak, amelyeket időnként ki kell mosni vagy megtisztítani, hogy eltávolítsák a por- és egyéb szennyeződéseket. 

 1. Asztalterítők, textilburkolatok

Az asztalterítők, futók és egyéb textilburkolatok az irodaház étkezőiben vagy tárgyalóiban szintén tisztítást igényelhetnek. 

 1. Munkaruházat

Azokban az irodákban, ahol a dolgozóknak munkaruházatot kell viselniük (például takarítók vagy biztonsági őrök), a munkaruházatok rendszeres tisztítása és karbantartása is fontos. 

 1. Konyhai textíliák

Az irodaházak konyháiban használt textíliák, mint például konyharuhák vagy textil szalvéták is rendszeres tisztítást igényelnek. 

 1. Szőnyegek és padlószőnyegek tisztítása

Igényelhetnek speciális, helyben nem elvégezhető tisztítást. A Cleanfax folyóirat 2023 július-augusztusi számában például az optikai fehérítők alkalmazhatóságával foglalkoztak.

Miben térnek el ezek a feladatok ipari környezetben?

 1. Munkaruha kezelése

Ipari környezetben gyakran használnak speciális munkaruházatot vagy védőruházatot, amelynek mosása és karbantartása más specifikációkat igényelhet, például speciális mosószereket vagy fertőtlenítőket. 

 1. Szennyeződések típusa

Ipari környezetben gyakran előfordulnak olyan erőteljes szennyeződések, mint például olajfoltok vagy vegyszerek, amelyek eltávolítása speciális mosási technikákat igényelhet. 

 1. Gyakoriság

Az ipari környezetekben azonban gyakran napi vagy heti rendszerességgel kell mosni a textíliákat, hogy a munkaterület tisztán és biztonságosan maradjon. 

 1. Speciális igények

Az ipari környezetekben olyan speciális igények is lehetnek, mint például az antibakteriális vagy antiallergén mosás, vagy a nagy teljesítményű ipari mosógépek használata. 

 1. Méret és mennyiség

Az ipari környezetekben általában nagyobb méretű textilfelületekkel kell foglalkozni, például ipari szőnyegek, gépek burkolatai, vagy nagy mennyiségű munkaruha mosása, ami speciális berendezéseket és logisztikát igényel. 

 1. Biztonsági előírások

Az ipari környezetekben fontos lehet a speciális biztonsági előírások betartása a mosás során, például a vegyi anyagok kezelése vagy a tűzveszély elkerülése érdekében. 

A mosodai termékek és szolgáltatások kínálása a létesítmények ügyfeleinek természetesen előnyökkel járhat az ilyen termékeket és szolgáltatásokat kínálók számára. Az előrejelzések szerint a 2021 és 2026 közötti időszakban csak a mosodai hajtogatógépek piaca 8,51%-kal, 2,39 milliárd dollárral fog növekedni, az organikus mosószereké pedig 2022 és 2027 között 3,99 millió dollárral (+9,9%). 

A mosodai szolgáltatások története egészen az ókorig nyúlik vissza. Az ókori Rómában például már léteztek közösségi fürdőházak, ahol az emberek nemcsak mosakodtak, hanem ruháikat is kimosatták. A legelső modern mosodai szolgáltatást C. A. Tannahill indította el a texasi Fort Worthben 1934-ben. A cége elektromos mosógépekkel rendelkezett, ezért úgy döntöttek, hogy bérbe adják a berendezéseik használatát másoknak. Az ügyfelek óránként bérelhették ki a négy mosógép egyikét, hogy ruháikat tisztára moshassák. Azóta nagyot változott a világ, s a különböző textíliák mosatása a facility management szerves, bár talán kissé háttérbe szorult részét képezi.

A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. március 5.

Washing and laundry in large and small

The presence of a large number of laundry service companies offers consumers a wide range of laundry and washing options at affordable prices around the world. In addition to fast service, companies also offer customers additional benefits such as same-day delivery, online payment and loyalty rewards. This makes outsourcing these tasks attractive, but not necessarily worthwhile or necessary.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Láss a munkához, mihelyt a nap felkelt, nehogy a nap a földre tekintve azt mondhassa, itt van egy lusta, ki még alszik.” (Benjamin Franklin)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!

Kérjük, hogy fogadja el a jobb felhasználói élmény érdekében alkalmazott sütik használatát! További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás