Facility/Property management blog

Super Bowl - Allegiant Stadium

Super Bowl és létesítménygazdálkodás


A Super Bowl nem csupán egy izgalmas sporteseményről szól, hanem a mögötte álló összetett létesítménygazdálkodási folyamatokról is. A fő amerikai futball-bajnokság döntőjének facility management feladatainak biztosítása egy rendkívül összetett és technológiai szempontból kihívást jelentő munka, amelynek sikere elengedhetetlen az esemény sikeréhez. Az FM-csapatnak minden részletre oda kell figyelnie, hogy biztosítsa az esemény zökkenőmentes lebonyolítását.

A San Francisco 49ers 41:33 arányban múlta felül a Detroit Lions amerikai futball csapatát, így az NFC bajnokaként jutott be a Super Bowl LVIII-ba, ahol a címvédő, a Kansas City Chiefs ellenében küzdhet meg a Vince Lombardi-trófeáért. A felmérések szerint a mérkőzésnek csak az USA-ban több mint 121 millió nézője lesz. Hogy miért foglalkozunk ezzel a Property/Facility Management Blogban? Mert az ilyen méretű sportrendezvények kihívások elé állítanak bennünket, létesítménygazdálkodással foglalkozókat is.

Az amerikai futball a lacrosse után a második legrégebbi szervezett amerikai sport. Bő fél évszázaddal ezelőtt az első Super Bowl-t Los Angelesben rendezték, és a nézőtér nem telt meg teljesen. A döntő előtt indián fejdíszt viselő nők táncoltak a pályán, a félidőben pedig a Grambling State és az Arizona egyetemek rezesbandái adtak minikoncertet. Napjainkban a Super Bowl megszervezése egy hatalmas szintű élménymarketing-kampány is, gondoljunk csak például azokra a technológiai elemekre, amelyeket az eseményen használnak: repülő kamerák, lenyűgöző fény- és pirotechnikai bemutatók, hatalmas képernyők, hangkeverők, színpadok, mikrofonok, video- és audio-berendezések stb. stb. A Super Bowl nem csupán sportesemény, hanem egy olyan komplex rendezvény, amely számos logisztikai és infrastrukturális kihívást jelent a házigazda városnak és a Super Bowl facility management csapatának.

A National Football League (NFL) minden év novemberében 200-300 oldalas pályázati könyvet ad ki azon városok számára, amelyek valamelyik jövőbeni mérkőzés megrendezésére pályáznak. Az ajánlatok tervezetét áprilisban kell benyújtani, és az NFL tulajdonosai valamikor ezután szavaznak a helyszínről. Az alapkövetelmények közé olyanok tartoznak például mint:

– 70.000 férőhelyes vagy legalább ekkora méretűre bővíthető stadion
– legalább 19.000, legalább három- vagy négyéjszakás tartózkodásra igénybe vehető szállodai szoba, beleértve a csapatok és az NFL személyzetének szobáit is
– számos közeli létesítmény vagy helyiség a média és az akkreditációs központ számára
– legalább 10 °C-os napi átlaghőmérséklet a mérkőzés hetében, vagy egy klimatizált beltéri létesítmény

Ugyanakkor a jogtulajdonos liga a rendezési jog elnyerésének feltételeként szab még olyan dolgokat is, mint például, hogy kizárólagos hozzáférést kell biztosítani (ingyenesen) három kiváló minőségű, 18 lyukú golfpályához, hogy a Super Bowl hétvégéjén tornát rendezhessen. (Két „kiváló minőségű” bowlingpálya ingyenes használatát is kérik a Super Bowl előtti szerdán és/vagy csütörtökön megrendezésre kerülő versenyhez. Emellett például azt is előírják, hogy a mérkőzés napján az NFL-nek 35.000 parkolóhelyet kell kapnia ingyenesen a stadion közelében.)

Az idei Super Bowl helyszíne, az Allegiant Stadium egy tízszintes, kupolás, többcélú stadion a nevadai Paradise városában, a szomszédos Las Vegastól délnyugatra. A 2020-ban megnyílt hely ETFE (etilén-tetrafluoretilén) tetővel, ezüst és fekete külsővel, a YESCO által telepített világító csíkokkal, egy 84 méteres video-képernyővel, valamint nagy, behúzható függönyszerű oldalablakokkal rendelkezik. A behúzható ablakok előtti északi végzóna területén egy 26 méteres fáklya található, amely az akár 71.835 fős befogadóképességűre is bővíthető épület átadásakor a világ legnagyobb 3D nyomtatott tárgya volt. A LEED Gold minősítésű stadionban egy természetes bermuda füves pálya található, amelyet elsősorban NFL-meccsekre használnak. Az ilyen konfiguráció fő előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a játékfelületet természetes napfény érje, s amikor nincs használatban a létesítményben más rendezvényeket is tarthatnak anélkül, hogy a fű károsodásának kockázata fennállna. Az Allegiant Stadiumnak van egy műfüves pályája is, amelyet főként egyetemi futball mérkőzésekre használnak.

A sportlétesítmények facility managementjével korábban már foglalkoztunk általánosságban.

Főbb területei:

– Biztonsági intézkedések
– Tisztaság és higiénia
– Karbantartás
– Pénzügyi menedzsment
– Látogatók fogadása és ügyfélszolgálat
– Programok szervezése
– Marketing és promóció
– Személyzet menedzsment
– Válságkezelés
– Fejlesztések és innováció

A Super Bowl sikere nagymértékben függ a létesítménykezelés hatékonyságától és a technológiai infrastruktúra megfelelő működésétől. A rendezvény kiemelkedő mérete és jelentősége miatt a létesítménygazdálkodás annyira összetett, hogy alig van még a világon olyan egynapos esemény, amely hozzá mérhető.

Az elsődleges kihívás a helyszín előkészítése. A Super Bowl-t olyan stadionokban rendezik, amelyeknek meg kell felelniük a legmagasabb elvárásoknak. A létesítményeket megfelelően kell kialakítani és fel kell szerelni, ahhoz, hogy a nézők és a csapatok számára kényelmes és biztonságos környezetet biztosítsanak. Ez magában foglalja a korszerű technológiák alkalmazását, például a kivetítők és a hangrendszer fejlesztését, valamint az infrastruktúra kapacitásának növelését.

A biztonság kiemelt fontosságú a Super Bowl eseményén, mivel ez egy magas rizikófaktorral rendelkező esemény. A helyszín biztonságát kamerák, ellenőrzőpontok és rendőri jelenlét biztosítja. A facility management feladata a biztonsági tervek kidolgozása és végrehajtása, valamint az esetleges váratlan események kezelése. A 2016-os, 50. Super Bowl kapcsán írt egyik cikk szerint akkor több mint 60 kormányzati ügynökség játszott szerepet a terület biztosításában. A biztonsági intézkedések között szerepelt többek között:

– az FBI kommandós SWAT-csapatokat, bombaszakértőket és bizonyítékgyűjtő technikusokat vetett be
– az FBI helikopterek és repülőgépek repültek a stadion fölött, és megerősítették a mérkőzéssel kapcsolatos helyszínek biztonságát
– a belbiztonsági minisztérium minden, a stadionba érkező szállítmányt átvilágított
– a stadion felett repüléstilalmi zónát rendeltek el.

A közlekedés és a parkolás is kulcsfontosságú szerepet játszik az esemény sikerében. A rendezők feladata a megfelelő közlekedési terv kidolgozása, a parkolóhelyek optimalizálása és a tömegközlekedés kényelmes elérhetőségének biztosítása. Ezek a lépések segítik a résztvevők és a nézők zavartalan mozgását a rendezvény helyszínén. Egy „flottakezelési” érdekesség: a Super Bowl mindkét csapatának minden játékosa kap egy kölcsönautót, amellyel egész héten rendelkezhet.

A vendéglátás is fontos játszik a Super Bowl-on. A facility management feladata az élelmiszer- és italellátás biztosítása, a kényelmes ülőhelyek és pihenőhelyek rendszerezése, valamint az általános vendégélmény optimalizálása. Csak az Allegiant Stadium-ban rendezvényenként átlagosan 11.000 font (kb. 5 tonna) a konyhai előkészítés során, illetve az esemény végén megmaradó ételmaradékot gyűjtenek össze. Ezt a hulladékot egy helyi Las Vegas-i állattartó telepre szállítják, és haszonállatok takarmányozására használják fel. Egyébként a döntő és az azt követő ünneplés miatt a Super Bowl a második legnagyobb „élelmiszer-fogyasztási nap” a hálaadás után az USA-ban. Ezen a napon minden hetedik amerikai rendel ételt elvitelre, és ezeknek a rendeléseknek a 60%-a pizza. (Csak guacamole-ból körülbelül 8 millió fontnyit – 3,6 millió kg-t – fogyasztanak el a döntő vasárnapján.) Két éve a Super Bowl hétvégéjén az amerikai futballrajongók mintegy 50 millió láda sört fogyasztottak el, ami annyi folyadékot jelent, hogy egy olimpiai méretű medencét majdnem 2000-szer lehetne megtölteni vele. Az emberek 2,37 millió dollárt költöttek üdítőre. 

A környezetvédelem egyre fontosabb szempont a nagyszabású eseményeknél. A Super Bowl-ok facility management csapatai felelősek azért, hogy minimalizálják a környezeti terhelést, például csökkentsék a hulladék mennyiségét, fenntartható energiaforrásokat és közlekedési megoldásokat alkalmazzanak. Az Allegiant Stadium a legmodernebb hűtőrendszerrel, nagy hatékonyságú légkezelő egységekkel, energiaoptimalizáló világítással és energiahatékony világításvezérlő rendszerrel rendelkezik. A mérnöki csapat nyomon követi és valós időben vizsgálja felül az energiaoptimalizálási adatokat, hogy hatékonyan tudjon döntéseket hozni az objektum napi és eseményvezérelt energiaközpontú működésével kapcsolatban. A komplexum 100%-ban nevadai megújuló energiával működik.

Egy naptári évben átlagosan 535 millió gallon (mintegy 2 milliárd liter) vizet takarítanak meg a nagy hatékonyságú berendezéseknek köszönhetően.

A stadionnak van egy külön csapata, amely szelektálja a szemetet, hogy a keletkező hulladékból az összes újrahasznosítható anyagot kiválasszák. Ez az első olyan stadion az Egyesült Államokban, amely a cigarettahulladékot kivonja a hulladéklerakóból, és energiává alakítja. 63.000 wattnyi energiát termeltek ezzel a programmal – ez elegendő energia 12.458 mobiltelefon 1 órás feltöltéséhez.

Emellett a létesítmény egy Las Vegas-i beszállítóval és a pályaszemélyzettel együttműködve minden fűnyesedéket kezel. Az új biomasszagép installálásával a tervek szerint az összes fűnyesedéket a helyszínen dolgozzák fel. Egyébként a Super Bowl mérkőzések után a házigazda városnak saját költségén el kell távolítania a játékteret, és ha a liga kéri, a zöld színű darabokat oda kell adnia az NFL-nek, hogy az „licencelt termékként” értékesíthesse azokat.

A facility management munka kulisszatitkaiba a Cleanlink.com egyik 2021-es cikkében a minnesotai székhelyű, az akkor ötödik Super Bowl-jára készülő Marsden Services vezérigazgatója, Guy Mingo enged betekintést.

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a 2020-as, az ő győzelmükkel végződő döntőre a Kansas City Chiefs csapat tulajdonosai mintegy 2000 embert, köztük a franchise takarítóit, biztonsági őreit, recepciósait és azok családtagjait meghívták Miami-be, abba a Hard Rock Stadium-ba, amely hatszor is helyet adott a döntőnek. Egy másik, takarítással kapcsolatos „fun fact”: a legtöbb Super Bowl-győzelmet (hetet) elérő játékos Trom Brady 1997-ben, 19 évesen a Michigani Egyetem hallgatója volt, s nyári munkásként egy helyi építőipari cégnél takarított. Úgy véljük, ezek elegendő apropót szolgáltatnak ahhoz, hogy a BIG-HAUSE Kft. következő blogbejegyzésében a nagy rendezvények utáni takarítással foglalkozzunk.


A címlapkép forrása: Allegiant Stadium
Közzététel: 2024. február 6.

Super Bowl and facility management

The Super Bowl is not just about an exciting sporting event, but also about the complex facility management processes behind it. Providing facilities management for the premier American football championship is a highly complex and technologically challenging task, and its success is critical to the success of the event. The FM team must pay attention to every detail to ensure the event runs smoothly.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!