Facility/Property management blog

Roland Garros

A Roland Garros facility managementje


A Roland Garros facility managementje egy komplex és jól szervezett rendszer, amely számos különböző területet ölel fel. A létesítmények karbantartása és fejlesztése, a logisztikai szervezés, a biztonság és egészségvédelem, a technológiai innovációk alkalmazása és a fenntarthatósági intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a teniszverseny zökkenőmentesen és sikeresen lebonyolítható legyen. A létesítménygazdálkodási csapat munkája nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Roland Garros továbbra is a világ egyik legkiemelkedőbb sporteseménye maradjon.

Februárban nagy sikert arattak a Super Bowl és létesítménygazdálkodás valamint a Super Bowl után, avagy takarítás nagy rendezvényeket követően című blogbejegyzéseink, amelyben egy nagy sportrendezvény facility management-hátterét mutattuk be az esemény előtt, alatt és után. Jelenleg is zajlik a már 1891 óta (akkor homokon) megrendezésre kerülő (1968 óta nyílt) francia teniszbajnokság, a Roland Garros (hivatalos nevén Tournoi de Roland-Garros), amely a világ egyik legjelentősebb teniszversenye, a Grand Slam tornák egyike. A salakosnak mondott pályákon lebonyolított, 2024-ben 53,5 millió euró összdíjazású verseny (amely a Földközi-tenger felett először egyedül átrepülő, 1918-ban hősi halált halt francia pilótáról, Eugène Adrien Roland Georges Garrosról kapta a nevét) rendezője a Francia Teniszszövetség (Fédération Française de Tennis, FFT). Érdekesség, hogy a férfi egyes verseny győztesének díja a Coupe des Mousquetaires (Muskétások Kupája) a stadionban marad, az első helyezett egy kisebb másolatot kap, amelyet hazavihet. A trófea olyan értékes, hogy saját, különleges ládával rendelkezik, amelyet a Louis Vuitton készített.

A 2023-ban 633.22 helyszínen szurkolót és a világ több mint 200 országában mintegy 1 milliárd nézőt vonzó esemény hivatalos helyszíne az 1928-ban átadott Stade Roland Garros, amely egy impozáns, 13,5 hektáros sportlétesítmény a francia főváros szívében (ezzel együtt is a legkisebb a Grand Slam pályák közül). Húsz pályát tartalmaz, köztük három nagy befogadóképességű stadiont; a Les Jardins de Roland Garros-t, egy nagy étterem- és bárkomplexumot; a Le Village-t, a sajtó- és VIP-részleget; a francia Nemzeti Edzőközpontot (CNE); és egy kétnyelvű, multimédiás tenisz történeti múzeumot, a Tenniseum-ot foglalja magában. A Court Philippe Chatrier-t 1928-ban építették a Stade Roland Garros központjaként, és ma is ez a fő helyszín. Az éjszakai játékhoz szükséges világítóberendezéssel kiegészített, 15 perc alatt behúzható tetővel rendelkező épület a 2019-es felújítás óta 15.225 néző befogadására alkalmas. A tető 11 darab, egyenként 330 tonnás gerendából áll, amelyek gyártása két évet, összeszerelése pedig nyolc hónapot vett igénybe. A Court Suzanne Lenglen 10.068, a Court Simonne Mathieu 5000 nézőt tud fogadni.

Az ilyen méretű verseny megrendezése mögött egy komplex és jól szervezett facility management működik, amely biztosítja, hogy minden zökkenőmentesen menjen a verseny során és az azt megelőző időszakban. Hogyan működik a létesítménygazdálkodás a Roland Garros-nál, és milyen kihívásokkal néz szembe?

Létesítményfejlesztés és karbantartás

A Stade Roland Garros egy kiterjedt létesítménykomplexum, amely számos pályát, edzőtermet, öltözőt, vendéglátóegységeket és más kiszolgáló létesítményeket foglal magában. A facility management egyik legfontosabb feladata a létesítmények folyamatos karbantartása és fejlesztése. Ez magában foglalja az épületek és pályák szerkezeti állapotának ellenőrzését, a pályák borításának rendszeres cseréjét és karbantartását, valamint az infrastruktúra fejlesztését.

2011 óta az ENGIE Solutions biztosítja a terület technikai létesítményeinek üzemeltetését és karbantartását. Az ENGIE helyszíni csapata a verseny ideje alatt megduplázódik, és napi 24 órában vannak jelen, hogy biztosítsák a versenyzők és a nézők kényelmét. Az általuk nyújtott szolgáltatások közé tartozik a légkondicionáló-, a szellőztető- és az automatikus hűtőrendszerek üzemeltetése.

A pályák különösen fontosak, mivel a salakborítás rendszeres gondozást igényel. A „salakos” felület valójában nem salak, a pályák vörös téglapor (1-2 mm), zúzott fehér mészkő (6-7 cm), klinker (egyfajta vulkáni üledék, 7-8 cm), zúzott kavics (30 cm) és vízelvezető rétegekből állnak. Ez az egyetlen Grand Slam-verseny, amelyet okker színű felületen játszanak. A vonalakat madzaggal jelölik ki, és 6 cm szélesen, egészen a mészkő rétegig marják ki. A jobb tapadás érdekében először egy vékony réteg lenolajat, majd két réteg fehér festéket visznek fel.

Az ilyen pályák karbantartása speciális szakértelmet igényel, mivel a felületnek mindig egyenletesnek kell lennie, hogy biztosítsa a játékosok számára a legjobb teljesítmény lehetőségét. Az először 2020-ban használt Wilson teniszlabdákat is kifejezetten salakpályákra tervezték. A facility management csapat felelős azért is, hogy a pályák megfelelően előkészítettek legyenek minden mérkőzés előtt, és hogy az időjárási körülmények ellenére is megfelelő állapotban maradjanak.

A pályák karbantartásához a következő technikákat alkalmazzák:

1. Napi simítás és söprés

Minden nap a pályákat súlyozott hengerrel vagy söprőszőnyeggel simítják. Ez kiegyenlíti a felületet és megtartja a salakot. A pályákat az első játék előtt minden nap felsöprik, hogy eltávolítsák a leveleket, a szennyeződéseket és a laza salakot.

2. Reggeli öntözés és kalcium-klorid hozzáadása

Minden versenynap reggel 6:30-kor bőségesen meglocsolják a pályákat. Ezután egy kis salakot szórnak a pályára, majd végül kalcium-kloridot adnak a salakhoz, hogy megőrizzék a megfelelő színt.

Az egy-egy pálya előkészítéséhez szükséges emberek száma 8, a pályák karbantartását a selejtezők és a verseny ideje alatt 100 fő végzi.

Logisztika és szervezés

A selejtezők és a verseny ideje alatt naponta több tízezer látogató érkezik a helyszínre, és biztosítani kell, hogy mindenki megfelelő kiszolgálásban részesüljön. Ez magában foglalja a parkolási lehetőségek biztosítását, a beléptető rendszerek hatékony működtetését, valamint a helyszínen található szolgáltatások zökkenőmentes működését.

Ezen kívül a facility management felelős a versenyhez kapcsolódó különböző anyagok és eszközök szállításáért és tárolásáért is. A teniszpályákhoz szükséges felszerelések, a játékosok és a személyzet számára biztosított eszközök, valamint a vendéglátóegységek számára szükséges áruk mind-mind logisztikai szervezést igényelnek. Mindezeket úgy kell megtervezni és lebonyolítani, hogy azok ne zavarják a verseny lebonyolítását.

Maguknak a játékosoknak a kényelméről egy 160 fős csapat gondoskodik. Napjainkban a Players Support and Relations Manager, Kildine Chevalier vezeti ezt a csapatot, és felelős a játékosok „útjának” minden részletéért a Roland Garros és a Rolex Paris Masters versenyeken.

Biztonság és egészségvédelem

A létesítményekben tartózkodó játékosok, személyzet és nézők biztonsága mindennél fontosabb. Ennek érdekében számos biztonsági intézkedést hoznak, beleértve a beléptető rendszerek szigorú ellenőrzését, a létesítmények folyamatos felügyeletét, valamint a rendkívüli események kezelésére vonatkozó terveket. A komplexumot biztonsági kerítés védi. A látogatóknak három kötelező ellenőrzőponton (PPO Auteuil, PPO Molitor, PPO Boulogne) kell áthaladniuk a belépéshez.

Az egészségvédelem különösen fontos szerepet játszik, különösen a COVID-19 óta. (2020-ban a torna a járvány miatt a rendezvény történetében először szeptemberben került megrendezésre.) Az egészségügyi előírások betartása érdekében a facility management szorosan együttműködik az egészségügyi hatóságokkal, hogy biztosítsák a megfelelő higiéniai feltételeket és az esetleges fertőzések megelőzését. Ez magában foglalja a rendszeres fertőtlenítést, a közösségi terek szellőztetését, valamint a szükséges egészségügyi felszerelések biztosítását.

Technológia és innováció

Az okos létesítménykezelési rendszerek lehetővé teszik a hatékonyabb működést és a költségek csökkentését. Például az energiahatékonysági intézkedések révén csökkenteni lehet az energiafelhasználást és a környezeti terhelést. 2016 óta az ENGIE látja el 100%-ban megújuló, zöld energiával a stadion létesítményeket. 2024-ben a vállalat folytatja ipari partnerének HeliaFilm® márkanevű rugalmas fotovoltaikus fóliáinak alkalmazását, amelyek a komplexum különböző területeit alacsony karbon-kibocsátású villamos energiával látják el.

Az intelligens épületmenedzsment rendszerek lehetővé teszik az épületek állapotának folyamatos monitorozását és a szükséges karbantartási munkálatok előrejelzését.

Megjegyzendő, hogy a tornára az egyik szponzor egy egyedi elektromos autót, a Renault 5 E-Tech electric Roland-Garros különkiadását biztosítja. A cég flottája a verseny ideje alatt 180 járműből áll, amelyek közül 88% elektromos meghajtású. Ha már a szponzoroknál tartunk: a torna egyik hivatalos partnere az elsősorban intelligens háztartási készülékek, például hűtőszekrények/fagyasztók, mosógépek, légkondicionálók, vízmelegítők kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozó kínai Haier Smart Home vállalat, s annak európai márkája, a Candy.

Az innovációk közé tartozik a közönség számára nyújtott szolgáltatások fejlesztése is. A digitális jegyvásárlás, a mobilalkalmazások, amelyek információkat nyújtanak a versenyekről és a helyszíni szolgáltatásokról, valamint az interaktív térképek mind hozzájárulnak a látogatói élmény javításához. Az Infosys (a Roland Garros technológiai partnere) a mesterséges intelligencia és generatív technológiák segítségével olyan új élményeket hozott létre, amelyek továbbfejlesztik az esemény digitális élményét. Az AI Assisted Journalism, az AI Videos és a Match Centre mellett az alábbi új élmények is ide tartoznak:

1. RG Gen AI Plakát Kihívás

A Roland-Garros digitális felületein megjelenő RG Gen AI Plakát Kihívás lehetővé teszi a szurkolók számára, hogy generatív MI (vagy AI) segítségével saját művészi ábrázolásokat készítsenek az ikonikus RG plakátokról. A szavazás során a kedvenc plakátot támogatók jegyeket nyerhetnek a 2025-ös Roland Garros-ra.

2. AI Bracket Kihívás

Ez a játékosoknak és szurkolóknak szóló játék a mérkőzések kimenetelének előrejelzésére ösztönöz. Az MI által támogatott automatikus előrejelzés funkcióval a szurkolók könnyebben kitölthetik a saját „bracket”-jüket. A győztesek szintén 2025-ös mérkőzésjegyekhez jutnak.

3. Új Szimbólum Terem az Infosys 3D Művészeti Múzeumban

A Roland Garros történelmének ikonikus szimbólumait és pillanatait bemutató új Szimbólum Terem a virtuális látogatói élményt gazdagítja. A weboldalon elérhető helyiség magas felbontású 3D szkenneléseket, interaktív kiállításokat és részletes narratívákat kínál, amelyek életre keltik a torna híres múltját.

4. Split Screen Analízis a Játékosok Portáljában

Az új Split Screen Analízis eszköz a játékosok és edzők számára készült. A videók oldalról oldalra történő összehasonlítása és a valós idejű teljesítményelemzés segít a játékosoknak megérteni a játék finomságait. Az MI által generált értékelések alapján a játékosok stratégiai tervezést és edzést végezhetnek.

Fenntarthatóság

A létesítmények fejlesztése és üzemeltetése során figyelembe veszik a környezeti hatásokat, és törekednek azok minimalizálására. Ez magában foglalja az energiahatékony épületek kialakítását, a megújuló energiaforrások használatát, valamint a hulladékcsökkentési intézkedéseket.

A hulladékgyűjtéshez a SmartPack Automatic Trash Compactors rendszert telepítették, amely a Harmony Enterprises exkluzív „Insite” vezeték nélküli értesítési rendszerével van felszerelve. Az „Insite” automatikusan figyelmezteti a létesítmény hulladékkezelőjét, amikor a szemetes tartály már majdnem megtelik, így a szeméttel kapcsolatos feladatok igény szerint végezhetők el, így alkalmazása munkaerőköltséget takarít meg. A kukák már nem telnek meg teljesen, a környékük is tisztább lett. A Smart Packs tömörítők használata előtt a Roland Garrosnak 250 embere volt, akik a stadion takarítását végezték, most már csak 180 emberre van szükség. Korábban naponta 25-ször ürítették a kukákat, most 2-3 alkalommal, és soha nem az ebédidőben. Egy másik előnye, hogy a SmartPack-ek segítettek abban, hogy a létesítmények hozzáférhetőbbé és felhasználóbarátabbá váljanak a fogyatékkal élők számára. Az eszközök ajtaja automatikusan nyílik, így a fogyatékkal élők egy kézzel is megszabadulhatnak a szemetüktől.

Talán ennél a pontnál érdemes megemlíteni, hogy a public relations célokat szolgáló Village-t, amelynek összesen több mint 2320 négyzetméterét szabadtéri terek (fából készült teraszok és növényekkel beültetett helyek) egészítik ki. Az egészet egy 880 m²-es „falusi tér” köré tervezték, amelyet három csodálatos fenyővel ültettek be. A teljes terület BREEAM® „Tailored Criteria Development” tanúsítvánnyal („Nagyon jó szint”) rendelkezik.

A fenntarthatósági intézkedések részeként a Roland Garros facility managementje aktívan részt vesz a helyi közösségek támogatásában is. Ez magában foglalja a helyi beszállítók és szolgáltatók előnyben részesítését, valamint a társadalmi felelősségvállalási programokban való részvételt.

2014-ben a Roland Garros lett az első nemzetközi francia sportesemény, amely megkapta az ISO 20121 tanúsítványt. Ez a szabvány az eseményipar szervezeteinek segít fenntarthatóbbá tenni a rendezvényekhez kapcsolódó tevékenységeket, termékeket és szolgáltatásokat. 15 környezeti vállalást tettek, amelyek közé tartozik például az, hogy

– a beszerzések 80%-a CSR (társadalmi felelősségvállalás) kiválasztási kritériumok alapján történik (ezeket a kritériumokat a szponzornak kell meghatározni, és jelentős hatással kell lenniük a beszállítók vagy vállalkozók kiválasztására)

– a hulladék mennyiségének 25%-os csökkentése és a hulladék 60%-os újrafelhasználása, újrahasznosítása vagy hasznosítása (a referenciaeseményhez képest).

– az energia- és vízfogyasztás 100%-ának ellenőrzése és optimalizálása. Ez a kötelezettségvállalás célzott célkitűzések formájában valósulhat meg: nem szabad pazarolni a vizet, a világítás 100%-át ki kell kapcsolni, ha nincs tényleges szükség a fényre, az öntözés 100%-át ivásra alkalmatlan vízzel kell végezni, a zöldterületek kezelése során nulla növényvédőszert kell használni stb.

– legalább 50%-ban fenntartható élelmiszereket szereznek be. A szállított élelmiszerek felének meg kell felelnie a WWF ajánlásainak, azaz 100%-ban minősített, szezonális étkezési lehetőségeknek kell rendelkezésre állniuk, előnyben részesítve a helyi és regionális beszállítókat, majd ezt kiterjesztve a közeli területek beszállítóira. (2023-ban csak a versenyzőknek 23.000 adag ételt szolgáltak fel.)

– 100%-os akadálymentesítés a fogyatékkal élők számára a nagyközönség számára nyitva álló helyszíneken.

A torna árbevétele várhatóan 78.478.000 euró körül alakul majd, amelyből a jegyértékesítés 35, a szponzoráció és a reklám 12, a médiajogdíjak 15, a kereskedelmi területek (éttermek, ajándékboltok stb.) pedig 6,478 millió eurót tesznek ki. Ez a bevételek teszik lehetővé a verseny kiemelkedő összdíjazását és a világ legjobb játékosainak vonzását. A verseny összedíjazása 2024-ben 53.478.000 euró, ami az eddigi legmagasabb összeg.

A francia nyílt teniszbajnokság gazdag történelmével és egyedi jellegzetességeivel a játékosokat és a nézőket egyaránt magával ragadja. Mi, a BIG-HAUSE Kft. munkatársai reméljük, hogy property- és facility management hátterének rövid bemutatásával sikerült Önhöz is még közelebb hozni e rangos sporteseményt, a tenisznaptár egyik csúcspontját.


A címlapkép forrása: Rolandgarros.com
Közzététel: 2024. június 4.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

Facility management of the Roland Garros

The facility management of the Roland Garros is a complex and well-organised system covering many different areas. Facilities maintenance and development, logistical organisation, health and safety, the use of technological innovations and sustainability measures all contribute to the smooth and successful running of the tennis tournament. The work of the Facilities Management team is essential to ensure that Roland Garros remains one of the world’s premier sporting events.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!