Facility/Property management blog

Labdarúgás  

A labdarúgó-Európa-bajnokság facility managementje


A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság facility managementje számos kihívással néz szembe, de a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel biztosítható a torna sikeres lebonyolítása. A létesítmények előkészítése, a logisztika és szállítás megszervezése, a biztonsági és egészségügyi intézkedések, valamint a fenntarthatóság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az EURO 2024 emlékezetes és sikeres esemény legyen.

Javában tart a 2024. évi labdarúgó-Európa-bajnokság. Jelen blogbejegyzésünk megjelenésekor még nem dőlt el, hogy a magyar válogatott továbbjut-e az egyenes kiesési szakaszba. Jóllehet korábban nagy sikert arattak a nagy sportesemények facility managementjével foglalkozó írásaink (Super BowlSuper Bowl után és Roland Garros), ezúttal eredetileg nem terveztük, hogy a Németország 10 különböző városában megrendezésre kerülő EURO 2024-nek külön cikket szentelünk. 

Ugyanakkor a 25 éves European Cleaning Journal honlapján június 20-án megjelent egy cikk, amelyből megtudhatjuk, hogy a különböző helyszíneken gender-semleges mosdók állnak a nézők rendelkezésére. Ez az első olyan nagy torna, amely mindenki számára uniszex WC-ket kínál. Azt is olvashatjuk, hogy ez az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) diszkriminációellenes stratégiájának részét képezik, s hogy a szurkolóknak lehetőségük van arra, hogy a stadionokba való bejutáshoz gender-semleges sorokba álljanak be, ahol a testi motozást férfi és női alkalmazottak vegyesen végzik. 

Ez persze csak egy kiragadott részlet azon számos kihívás közül, amellyel az esemény facility managereinek szembe kell nézniük. Tekintsük át akkor átfogóan is, hogyan néz ki a labdarúgó torna létesítménygazdálkodása! 

Az ilyen méretű sportesemény mérkőzéseinek megtervezése mindig izgalmas feladat. Az EURO 2024 helyszínei, stadionjai, valamint a kapcsolódó infrastruktúra hatékony és biztonságos működtetése kulcsfontosságú a sikeres lebonyolítás érdekében. Az operatív tervezésért és lebonyolításért az UEFA Events SA és a DFB EURO GmbH közös vállalkozása, az EURO 2024 GmbH felel.

A facility management feladatai

Az EURO 2024 mérkőzéseit több helyszínen rendezik meg, amelyek közül mindegyik rendelkezik sajátos igényekkel és kihívásokkal. A stadionok karbantartása, tisztasága, biztonsága és működőképessége elsődleges fontosságú. A legapróbb részletekre is odafigyelnek. Például a csapatok edzőpályáin a kapuhálók és a sarokzászlók pontos másolatai a mérkőzések stadionjaiban találhatóknak. 

1. Karbantartás és üzemeltetés

Ez jelen esetben főként a stadionokban található rendszerek, mint például a világítás, szellőztetés, fűtés, és vízellátás karbantartását és üzemeltetését jelenti. A berendezések meghibásodásának elkerülése érdekében rendszeres ellenőrzések és megelőző karbantartások szükségesek. 

Az EURO 2024-re nem épültek teljesen új stadionok, hanem a meglévő létesítményeket modernizálták és újították fel. A helyszínek kihasználták az alkalmat az infrastruktúra fejlesztésére és a modern szabványoknak való megfeleltetésére. Például a Stuttgart egy teljesen új főtribünt épített. Magát a lelátót már használták, de most megnyitottak vendéglátóhelyeket, építettek egy új alagútklubot. Hamburgban kicserélték a teljes tetőmembránt és korszerűsítették a hangrendszert. A BVB Dortmund új LED-falakat szerelt fel a létesítményük külső homlokzatára. Az RB Leipzig egy új közvetítési komplexumot épített, hogy megfeleljen minden követelménynek. Mindenütt felújították az öltözőket és a mosdókat, új kerekesszékes helyeket is kialakítottak, hogy megfeleljenek a verseny színvonalának. Van olyan stadion, amelyik kicserélte a VIP-üléseket. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a legnagyobb befogadóképességű stadion a Olympiastadion Berlin 74.474 fővel, míg a legkisebb a Düsseldorfban található (46.264).

2. Biztonság és védelem

Nancy Faeser német belügyminiszter tíz nappal a torna hivatalos kezdete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országa „minden elképzelhető veszélyre” felkészült. Olyan fenyegetéseket említett, mint a terrorizmus, a huliganizmus és a kibertámadások, s kijelentette, hogy az együttműködés „nagyon jól halad” szövetségi és tartományi szinten egyaránt. 

Az események felügyelete és a lakosság védelme érdekében Németország 600 szakértőt hívott össze szerte Európából, akik a Németország nyugati részén, Neussban található új Nemzetközi Rendőrségi Együttműködési Központban (IPCC) dolgoznak. Az IPCC-termet 129 számítógéppel és egy 40 négyzetméteres képernyővel szerelték fel. Minden egyes mérkőzésen 800 és 1300 közötti számú rendőr lesz szolgálatban a stadionokban és azok környékén

A létesítmények környékén és belsejében a biztonsági rendszerek, beleértve a tűzvédelmet, CCTV kamerákat, és beléptető rendszereket, megfelelő működtetése és felügyelete a facility management feladata. A stadionokban a tömegek biztonsága érdekében szigorú biztonsági protokollokat kell alkalmazni, beleértve a sürgősségi helyzetek kezelését is. 

A helyszínek többsége a német Dallmeier cég megoldásait használja. A vállalat nem csak innovatív rögzítő- és kamerarendszereket kínál, mint például a szabadalmaztatott Panomera multifokális érzékelőrendszert, amellyel néhány monitoron a legnagyobb felbontással lehet ábrázolni akár összetett összefüggéseket is az egész területen. Ezen túlmenően a gyártó ezeket a rendszereket egy szoftverplatformban egyesíti, amely több biztonsági és adatkezelési modullal rendelkezik.

3. Környezetvédelem és fenntarthatóság

Az EURO 2024 szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát megoldásokra. A rendezők és a mintegy 16.000 önkéntes elkötelezettek a torna karbon-lábnyomának csökkentése mellett, amihez a mérkőzésekhez igazított menetrendek, intelligens mobilitási megoldások (beleértve a vonatozásra való ösztönzést) és a karbon-lábnyom mérése révén járulnak hozzá. Emellett felelősséget vállalnak az egyelőre (?) elkerülhetetlen karbon-kibocsátásért, egy klímaalapot hoztak létre, amely a németországi amatőr futballklubok által működtetett környezetvédelmi projekteket finanszírozza. 

A rendezők feltett szándéka volt, hogy a tervezéstől a végrehajtásig az EURO 2024 Environmental, Social and Governance Strategy (környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási stratégia, ESG) stratégiáján alapuló célzott befektetéseket és intézkedéseket katalizálják, teljes összhangban az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival. 

A ESG-stratégia három pilléren nyugszik, amelyek 11 olyan cselekvési területhez kapcsolódnak, amelyeket 28 téma, 48 cél és 83 kulcsfontosságú teljesítménymutató támogat. Középpontjában egyebek mellett az alábbi létesítménygazdálkodással is összefüggő célkitűzések állnak: 

– A környezetre gyakorolt hatások csökkentése, többek között az éghajlatvédelem és a hulladékgazdálkodás területén.

– A fizikai aktivitás népszerűsítése, valamint egészséges étel- és italkínálat biztosítása a stadionokban és a verseny helyszínein.

– Átlátható, felelős és elszámoltatható magatartásformák elfogadása az esemény lebonyolítása során.

Fenntarthatósági koncepciójában a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is vállalta, hogy a reflektorok kímélésével és a médiaközpontok energiafogyasztásának korlátozásával csökkenti a karbon-kibocsátást. A stadionokban és a főhadiszállásokon megújuló energiát fog használni, és ahol generátorokat alkalmaz, ott azok „a legkorszerűbb, környezetbarát” eszközök lesznek. 

A rendezők a körforgásos gazdasági modellt követik, és mind a 10 stadionban a „4R elv” alapján kezelik a hulladékot: újrafelhasználás, csökkentés, újrafeldolgozás és hulladékhasznosítás.

Kényelmi szolgáltatások a csapatoknak

Mindenekelőtt a rendezőknek minden csapatot egyformán kell kezelni, és ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen hónap alatt 24 csapat tíz stadionban 51 mérkőzést játszik, akkor képet kapunk a feladatról. Ha ehhez még hozzávesszük az utazást, az edzéseket és a pihenőnapokat, akkor máris világossá válik a feladat nagyságrendje. 

A franciaországi EURO 2016-on – amely a torna mérete és az ország infrastruktúrája szempontjából is hasonló volt a mostanihoz – a csapatok csoportmérkőzésekre történő transzferének több mint 75%-a repülővel történt. Németországban ez az arány 25%-ra csökken, és a vonaton történő vagy a buszos szállítás a preferált közlekedési mód. 

Nyolc évvel ezelőtt egyetlen csapat sem játszott többször egyetlen helyszínen sem a csoportkör során. Idén nyáron összesen hét csapat játszott és játszik több mérkőzést ugyanabban a stadionban. Ezek a kritériumok a házigazda Németországra is vonatkoznak, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem mindig a legnagyobb stadionokban lépnek pályára. 

Minden csapat hét járművet kap. A logisztikai támogatás kiterjed a labdákra (csapatonként 50), a mezekre (csapatonként 100), az orvosi táskákra (csapatonként 2), a spinning kerékpárokra (öltözőnként és stadiononként 5), az italokra (csapatonként és naponta 300) és az olyan edzőeszközökre, mint a kúpok, akadályok, szlalomrudak és szabadrúgásfalak. Az alaptáborok és a mérkőzések helyszínei közötti anyagszállítást a verseny szponzora, a FedEx végzi. A mérkőzés előtti napon a találkozó helyszínére utazó csapatok számára 10 transzfer edzőközpont és 20 -szálloda, valamint további járművek állnak készenlétben. A felszerelések szállításához szükséges eszközöket a Zarges cég biztosítja.

Szurkolói élmény és kényelmi szolgáltatások

A nézők számára nyújtott élmény és kényelem kulcsfontosságú az EURO 2024 sikeres lebonyolítása szempontjából. A facility management team-eknek gondoskodniuk kell a következőkről:

1. Tisztaság és higiénia

A stadionok és környező területek tisztasága és higiéniája elsődleges szempont. A mosdók, étkezőhelyek és közösségi terek rendszeres takarítása és fertőtlenítése elengedhetetlen a szurkolók kényelmének biztosítása érdekében. 

2. Kényelmi szolgáltatások

Az étel- és italkínálat, ülőhelyek, és egyéb szolgáltatások magas színvonalú biztosítása. Az intelligens technológiai megoldások, mint például a mobilalkalmazások segítségével nyújtott információk és szolgáltatások, növelhetik a szurkolói elégedettséget. Az esemény hivatalos vendéglátóipari szolgáltatója az Európa legnagyobb sportmarketing vállalata, a SPORTFIVE és a FORTIUS digitális sportélmény platform által létrehozott 2024 Hospitality Experience AG. A vendéglátóhelyiségeket légkondicionálóval látták el, mivel a mérkőzések az eddigi holtszezonban, nyáron kerülnek megrendezésre. A szolgáltatóknak garantálniuk kell egy bizonyos hőmérsékletet a skyboxokban és a vendéglátóhelyiségekben. 

Mind a 10 helyszínen repoharakat alkalmaznak. Tehát a biztonsági szempontok miatt az embereknek vissza kell vinniük a poharakat, elkerülve ezzel a földön heverő poharak által esetlegesen okozott veszélyeket (és a fenntarthatóság érdekében is tesznek általa egy lépést). A hagyományos bratwurst (német kolbász) mellett vegetáriánus alternatívákat is kínálnak, minimális, újrahasznosítható csomagolással. 

3. Közlekedési és logisztikai megoldások

A stadionok megközelíthetőségének és a közlekedés megszervezése szintén a facility management feladatai közé tartozik. Ez magában foglalja a parkolási lehetőségek biztosítását, a tömegközlekedés koordinálását, és a szurkolók zavartalan be- és kijutását a stadionokból. Transzfer szolgáltatást biztosítanak ott, ahol az utolsó közlekedési csomópont és a stadion közötti távolság túl nagy. Vannak segítő kutyás lehetőségek is, amelyek lehetővé teszik a nézők számára, hogy ilyen kutyáikkal együtt lépjenek be a stadionba. A parkolóhelyeket előre le kell foglalni, enélkül nem lehet igénybe venni a szolgáltatást. A parkolásért kért 24 euróból 5 az UEFA által erre az eseményre létrehozott klímaalapba kerül. 

4. IT-megoldások

Az EURO 2024 hivatalos információtechnológiai partnere az Atos, amely felelős a támogató és üzemeltetési szolgáltatásokért. Ez magában foglalja az olyan rendezvényszervezési rendszereket, mint az akkreditáció, a beléptető rendszer, a versenymegoldások, a helyszíni parkolás, a szállítás, az étkeztetés, a vendégkezelés és a helyszínek közötti informatikai menedzsment. Olyan terjesztési rendszerekért is felelős, mint a futballszolgáltatási platform, a mobilalkalmazás és a weboldal, beleértve néhány beágyazott játékfunkciót, például a meccsjóslást és a kvízjátékokat. Emellett tárolja és megosztja az UEFA múltbeli és jelenlegi futball-adatait. Ezek közé tartoznak például a mérkőzések, eredmények, felállások, élő mérkőzések, tabellák, statisztikák, játékosok státusza, ranglisták stb. 

A szervezők bevezettek egy úgynevezett sűrűségi területi térképet; láthatják, hogy hol is tartózkodnak a nézők csoportjai. Egyénileg nem tudják, hogy pontosan ki van ott, de kiválaszthatnak egy zónát, ahová hasznos információkat tartalmazó ún. push-értesítést szeretnének küldeni, és az adott zónában a Fan App elnevezésű szurkolói alkalmazást használó összes ember megkapja azt. A rendezők ilyen üzenetekkel bármilyen témában tudják tájékoztatni a nézőket, például a tömegközlekedési hálózattal kapcsolatos információkat juttathatnak el hozzájuk. 

Arra az esetre, ha a fentebb felsorolt kényelmi és egyéb intézkedések valamint nem váltották volna ki a kívánt hatást, a szervezők létrehoztak egy „panaszmechanizmust”, valamint biztonságos teret, amelyet például Dortmundban Panama-koncepcióként is ismernek. Bárki, aki a stadionban tartózkodik, és nem érzi jól magát, egyszerűen odamehet egy rendezőhöz (stewardhoz), és mondhatja, hogy „kérem, vigyenek Panamába”, és elkísérik egy biztonságos helyre.

Mint láthattuk, a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság facility managementje is komplex és sokrétű feladat, amely megköveteli a különböző szakterületek összehangolt munkáját. A stadionok és létesítmények karbantartása, a szurkolói élmény biztosítása, valamint a modern technológiai megoldások alkalmazása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az esemény sikeres és emlékezetes legyen.


A címlapkép forrása: Freepik.com
Közzététel: 2024. április 25.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

Facility management for the European Football Championship

Facility management for the 2024 European Football Championship faces a number of challenges, but with the right planning and design, the tournament can be a success. Facility preparation, logistics and transport organisation, safety and health measures, and sustainability all contribute to making EURO 2024 a memorable and successful event.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!