Facility/Property management blog

Wimbledoni teniszpálya karbantartása

A wimbledoni tenisztorna facility managementje


A wimbledoni tenisztorna facility managementje kiváló példa arra, hogyan lehet egy történelmileg is jelentős sporteseményt modern és fenntartható módon lebonyolítani. A létesítmények fenntartása, a pályák gondozása, a nézők kiszolgálása és a fenntarthatósági intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Wimbledon továbbra is a világ egyik legelismertebb és legkedveltebb teniszversenye maradjon. A létesítménygazdálkodási szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy a verseny minden egyes résztvevő számára felejthetetlen élményt nyújtson, miközben megőrzik és tiszteletben tartják a torna hagyományait és értékeit is.

Némileg a labdarúgó-Európa-bajnokság árnyékában július 1-én megkezdődtek az idei wimbledoni teniszbajnokság küzdelmei. Lassan már kezd szokássá válni, hogy egy-egy nagy sportesemény kapcsán megmutatjuk annak létesítménygazdálkodási hátterét is. Így tettünk a Super Bowl, a Super Bowl utáni helyreállítás, a Roland Garros és múlt héten az EURO 2024 esetében. Miért tennék kivételt az év harmadik, egyetlenként füvön rendezett Grand Slam-tornájával, amely idén 137. alkalommal kerül megrendezésre?!

A facility management feladatai közé tartozik a pályák karbantartása, a nézőtéri infrastruktúra biztosítása, a biztonsági intézkedések végrehajtása, valamint a vendéglátó egységek és egyéb szolgáltatások működtetése. A verseny, hivatalos nevén a The Championships, Wimbledon különlegessége, hogy füves pályán játsszák, s ez különleges gondozást igényel. A pályák karbantartása egész évben folyamatos munkát jelent, de a verseny előtti hetekben és a torna alatt különösen nagy figyelmet kap.

Létesítmények fenntartása

Wimbledon infrastruktúrája világszínvonalú, és a facility management központi szerepet játszik annak biztosításában, hogy minden létesítmény kiváló állapotban legyen a verseny során. A helyszínen modern és tradicionális épületek egyaránt találhatók, karbantartásuk és fejlesztésük folyamatos kihívást jelent. A menedzsment folyamatosan dolgozik az épületek és létesítmények korszerűsítésén, miközben megőrzi azok történelmi jellegét és hagyományait.

A torna a londoni All England Lawn Tennis and Croquet Club területén kerül megrendezésre. A pályák a Church Road-on található fő helyszínből és a Raynes Parkban található All England Community Sports Groundból (AECSG) áll. A főpálya összesen 18 bajnoki füves pályát (beleértve a jelenleg 15 ezer ülőhelyes, 2009 óta egy húsz perc alatt nyitható-csukható tetőszerkezettel ellátott Centre Court-ot és a 12.345 fő befogadóképességű, szintén zárható tetős 1. számú pályát) és 14 füves gyakorlópályát foglal magában. 2017-ben korszerűsítették a centerpálya világítását, a nagy energia-fogyasztású HID világítást hatékony LED-es lámpatestekre cserélték le, és Lutron Quantum Total Light Management rendszerre álltak át, amelyet a Quantum Vue létesítménygazdálkodási szoftver üzemeltet. Javultak a fényviszonyok, a világítás sokkal érzékenyebben reagál, késedelem nélkül be- és kikapcsolható. bemelegedési idő nélkül, és biztosítja a villódzásmentes teljesítményt valós időben, valamint a lassított visszajátszás közben.

2013-ban az AELTC többmillió fontos felújítást indított az 1. számú pályán. Megvalósult a már említett tető, a nézők befogadóképességének növelése, a vendéglátó helyek (suite-k) felújítása, egy kétszintes nyilvános tér kialakítása, valamint két élő fal telepítése, a Big Screen mindkét oldalán, az Aorangi Terrace-ra, közismert nevén a „Hill-re” néző nagy képernyő mindkét oldalán. E tájképi elképzelés megvalósításával a Biotecture-t bízták meg.

A bajnokság ideje alatt további hat füves gyakorlópálya áll rendelkezésre, amelyek ideiglenesen a helyszín északi végén található három krokettpályán találhatók. Jelenleg hat amerikai salakpálya és két akrilpálya is található a pálya déli csúcsában. A Somerset Road projekt 2022-ben fejeződött be, és további hat fedett akrilpályát és hat szabadtéri amerikai salakos pályát nyitottak meg. A teljes terület, beleértve a klub parkolóit is, több mint 42 hektárt tesz ki, és egyszerre akár 42.000 néző befogadására is alkalmas.

Ezenkívül az AECSG (a 20 hektáros területet az AELTC 1990-ben szerezte meg) további lehetőséget biztosít a füves pályás gyakorlásra, itt 16 füves pálya áll rendelkezésre hat fedett akrilpálya és három szabadtéri akrilpálya mellett.

Az AELTC mintegy 1300 embert foglalkoztat közvetlenül, akik a vendégekkel kapcsolatos és operatív feladatokban dolgoznak, például a stewarding, a kiskereskedelem, a tagok kiszolgálása, a bajnokságról szóló tájékoztatás, a játékosok kiszolgálása, a pályaszolgálat, az akkreditáció és még sok más területen.

Szolgáltatóik további 5000 embert toboroznak az élelmiszer-, ital- és takarítási szolgáltatások, a mérkőzésstatisztika, a biztonság és a gépjárművezetés területére. Csak érdekességképpen: a verseny húrozó csapata átlagosan több mint 2000 ütőt húroz meg, ez összesen több mint 40 mérföldnyi húr. A gondnoki és takarítási teendőket a Total Support Services cég végzi.

Az AELTC belső ingatlanfejlesztési csapata, az Estate Development Team felelős a terület körüli projektek beszerzéséért és megvalósításáért, valamint a Wimbledon Master Plan-ért. Az elmúlt években ez olyan nagyszabású projekteket foglalt magában, mint például az 1. számú pálya már említett átalakítása.

Pályák gondozása

A wimbledoni pályák, különösen a Centre Court, a facility management egyik legfontosabb területe. A gyep minősége és állapota kulcsfontosságú a verseny sikerességéhez. A pályák gondozása egész évben folyamatos, de különös figyelmet kap a versenyt megelőző hetekben és alatt. A zöldfelületek kezelése, az öntözés, a gyomirtás és a gyep javítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a játékosok a lehető legjobb körülmények között versenyezhessenek. A pályaápolás magában foglalja a modern technológiák alkalmazását is, mint például az automatikus öntözőrendszereket és a precíziós fűnyírást. Ugyanakkor a galambok távoltartásáról hagyományos eszközzel gondoskodnak: a feladatot Rufus, a több mint 10.000 X (régebben Twitter) követővel rendelkező sólyom kapta.

A füves pályákat májustól szeptemberig használják (kivéve a Centre Court-ot és néhány bemutató pályát, amelyek csak a torna idején állnak rendelkezésre). A pályákat számos, főként hazai klubnak és szervezetnek adják kölcsön különböző események megrendezésére. Az állandó pályaszemélyzet 15 fős, amely a bajnokság idejére 28 főre egészül ki.

Ők gondoskodnak arról, hogy a fű „túlélje” a száraz talajt és az igénybevételt. A bajnokság alatt minden nap kihúzzák a vonalakat és 8 milliméteresre nyírják a füvet. Éjszaka egy kis vizet is locsolnak a pályákra, hogy segítsék a fű túlélését.

Az időnként elvégzett szakértői vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy az említett 8 mm-es vágási magasság (1995 óta) az optimális ehhez. A pályákat 2001 óta 100 százalékban évelő angolperje fűvel vetik be, hogy javítsák a tartósságot, és megerősítsék a gyepszőnyeget, hogy jobban ellenálljon a modern játék egyre növekvő igénybevételének.

Az Egyesült Királyságban, Yorkshire-ben található The Sports Turf Research Institute (Sportgyepkutató Intézet) független vizsgálata bebizonyította, hogy a fűmagkeverék 100 százalékos évelő angolperje fűre (ryegrass, korábban 70 százalék angolperje/30 százalék kúszó vörös csenkesz) történt cseréje a legjobb megoldás a kopás elleni küzdelemre, valamint a pálya megjelenésének és teljesítményének javítására anélkül, hogy ez befolyásolná a pálya érzékelhető sebességét.

Csapadék esetén 1971 óta letakarják a pályákat, a Center Court-ban ez a „huzat” egy tonnát nyom, és 17 ember fél perc alatt tudja ráhúzni a játéktérre. Erre idén is nagy esély van, hiszen mostanáig csak 9 évben fordult elő, hogy az eső nem zavarta meg a versenyt.

A nyár végén minden pályára hat tonna földet terítenek, hogy a játékfelületek vízszintesek legyenek. Ezután elkezdik csökkenteni a fű magasságát, kezdve 13 mm-rel márciusban, és befejezve 8 mm-rel májusban. Szintén májusban helyezik el a fehér vonaljelzéseket a pályákon. Májusban hetente egyszer hengerelik a pályákat, hogy megszilárdítsák a felületet. Júniusban elkezdik korlátozni a víz mennyiségét a pályákon, ami szintén segít a felület megszilárdításában.

A pálya sebességét számos tényező befolyásolja, például a talaj általános tömörödése az idő múlásával, valamint a verseny előtti és alatti időjárás. Egy hideg, nedves napon a labda nehezebbnek és lassabbnak tűnik, míg egy meleg, száraz napon könnyebbnek és gyorsabbnak. A labda pattogásának mértékét nagyrészt a talaj határozza meg, nem pedig a fű. A talajnak keménynek és száraznak kell lennie ahhoz, hogy 13 napig lehessen játszani anélkül, hogy a pálya aljzata károsodna. A szükséges egyenletes állagú és keménységű felület elérése érdekében a pályákat hengerelik és lefedik, hogy száraz és szilárd maradjon. Ennek ellenőrzésére rendszeres méréseket végeznek. Magának a labdának a specifikációja nem változott 1995 óta, amikor minimális változás történt a kompressziójában. (Az évi több mint 54.000 labdát 1902 óta a Slazenger szállítja, 1986 óta sárga színűek, egy-egy nap kezdetén 46 dobozt visznek a center és az 1-es számú pályára, és 21-et az összes külső pályákra.)

Nézők kiszolgálása

A nézők kiszolgálása szintén kiemelt fontosságú a facility management szempontjából. Wimbledon évente több százezer látogatót vonz, akiknek kényelmét és biztonságát biztosítani kell. Az átlagostól persze némileg eltér a Királyi páholy kiszolgálása, amelyet 80 darab sötétzöld Lloyd Loom fonott székkel rendeztek be. II. Erzsébet királynő személyesen 1957-ben, 1962-ben, 1977-ben és 2010-ben vett részt az eseményen.

A klub területén számos szolgáltatás működik, beleértve a vendéglátó egységeket, üzleteket és szociális létesítményeket. Mindegyik készpénzmentes. A facility management feladata, hogy ezek a szolgáltatások zökkenőmentesen működjenek, és a látogatók számára magas színvonalú élményt nyújtsanak. Emellett a biztonság is kiemelt szerepet kap, különösen a nagyszámú látogató és a hírességek jelenléte miatt.

A versenyre nem könnyű bejutni. A sorbanállás azonban annyira a hagyomány része, egy olyan népszerű időtöltés, hogy a szervezők nem helyettesítik technológiai eszközökkel, bár sokkal egyszerűbb (és biztonságosabb) lenne online megvenni a belépőket. Még egy 31 oldalas útmutató is készült, amely részletesen ismerteti e tevékenység etikettjét. Például tilos a dohányzás vagy az ittasság a sorban állás alatt, tilos pavilont felállítani, és este 10 óra után nem lehet ételt kiszállíttatni.

A torna idejére az önkormányzat külön intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a látogatók és a gyalogosok biztonságának javítása az alábbiak révén:

– a zsúfoltság csökkentése és a távolság növelése a terület mindkét oldalán a fő kapuktól távolabb a csúcsidőszakban

– a járműforgalom korlátozása a zsúfolt területeken

– biztonságosabb környezet megteremtése, amely csökkenti a zsúfolt tereken belüli veszélyeket, és támogatja az érvényes iránymutatást, például a Nemzeti Terrorizmusellenes Biztonsági Hivatal (NaCTSO) „Crowded Places Guidance” (A zsúfolt helyekre vonatkozó iránymutatás) című dokumentumát

– a szükségtelen átmenő forgalom elterelése a területről a bajnokság ideje alatt

2020 óta a bajnokság biztonsági szolgáltatói a Carlisle Security Services Ltd. és a Knights Group Worldwide Ltd. Az előbbi cég felelős a kerítések (perimeter), az utóbbi pedig a pályán belüli területek (beleértve a nem nyilvános területeket is) biztonságáért.

A torna hivatalos catering-szolgáltatója a Compass Group tulajdonában álló FMC. A bajnokság ideje alatt az cég mintegy 1800 alkalmazottjára van szükség a vendéglátóhelyek működtetéséhez. A két hét alatt felszolgált ételek és italok mennyisége óriási. Csak ízelítőül: 300.000 csésze tea és kávé, 250.000 palack víz, 100.000 pint sör, 190.000 szendvics és 22.000 szelet pizza fogy el. Itt jegyezzük meg, hogy Wimbledon egyet jelent az eperrel. Hozzávetőlegesen 28.000 kg eper és 10.000 liter tejszín fogy el Wimbledonban, vagyis minden évben több mint 140.000 tál kerül a nézők és a játékosok asztalára. Az összes gyümölcs egy kenti farmról származik. Minden reggel, még hajnal előtt két 40 fős „szüretelő” csapat érkezik a gazdaságba, hogy egy-egy napra több mint 100.000 szamócát szedjenek le.

S ha már értékesítés: 2023-ban a verseny ideje alatt 83.932 kiskereskedelmi tranzakciót hajtottak végre a shopokban és a kioszkokban, ami 558.375 eladott terméket jelent. Az árucikkek között volt 54.039 törölköző, de még 23.691 használt labda is.

Amennyiben valaki nem tud személyesen ellátogatni: 2023-ban a döntők hétvégéje 4,5 millió egyedi látogatót (ebből 2,6 milliót az USA-ból) vonzott a wimbledon.com-ra és a wimbledoni mobilalkalmazásokra, ami 33 százalékos növekedést jelentett 2022-hez képest. Összességében a felhasználók több mint 7,3 millió órát töltöttek el az összes wimbledoni digitális terméken a bajnokság alatt. A Wimbledon Broadcast Services pedig a bajnokság összes főtáblás mérkőzését 4K High Dynamic Range felbontásban közvetíti. A WBS több mint 160 kamerát telepít a pályáknál, amelyek között 115 meccs- és 45 egyéb (például kulisszák mögötti vagy mozgó) kamera van. A közvetítésekhez mintegy 195 mikrofont vetnek be.

Fenntarthatósági intézkedések

A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont a wimbledoni facility managementben. Az All England Club számos környezetbarát kezdeményezést vezetett be az elmúlt években, hogy csökkentse a verseny ökológiai lábnyomát. Ezek közé tartozik az energiahatékonyság növelése, a hulladék minimalizálása és az újrahasznosítás, valamint a fenntartható anyagok használata az építkezéseken és karbantartások során. Az esővíz gyűjtése és újrahasznosítása, a zöld energiaforrások használata, valamint a közlekedési károsanyag-kibocsátások csökkentése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Wimbledon egyre zöldebb és fenntarthatóbb esemény legyen.

Általános céljuk, hogy

– 2030-ra a működésükből származó kibocsátást „nettó nullára” csökkentsék

– 2030-ra erőforrás-hatékonyabb szervezet legyenek

– 2030-ig hozzájárnak a biológiai sokféleség „nettó gyarapodásához”

– befolyásukat a szélesebb körű cselekvés ösztönzésére használják fel.

Mostanra minden adott a világ legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező tenisztornájának méltó megrendezéséhez.


A címlapkép forrása: Wimbledon.com
Közzététel: 2024. július 2.
© Kérjük a szerkesztőségeket, hogy bejegyzésünk átvételekor hitvatkozásként jelöljék meg (linkkel) a Property/Facility Management Blog-ot és/vagy a BIG-HAUSE Kft-t!

Facility management for the Wimbledon Championships

The Wimbledon tennis tournament’s facility management is a perfect example of how to run a historic sporting event in a modern and sustainable way. Facilities maintenance, court care, spectator services and sustainability measures all contribute to ensuring that Wimbledon remains one of the world’s most respected and popular tennis events. Facilities management professionals are constantly working to ensure that the tournament is an unforgettable experience for all participants, while preserving and respecting the traditions and values of the tournament.

BIG-HAUSE Kft.

A SIKERES MUNKAHELYEK GONDOS GAZDÁJA

A hét idézete: „Egyes esetekben nem csak a gyárak megtisztításáról van szó. Hanem a közeli folyók és tavak megtisztításáról is, amelyek nehézfémekkel szennyezettek.” (Ma Jun)

Az ÉKM-rendelet szerint az építőipari rezsióradíj min. 5856 Ft. A MATISZ ajánlása alapján az irodai takarításé 2024-ben min. 3629 Ft. Mi ehhez tartjuk magunkat...

Kérje ingyenes árajánlatunkat!

24 órán belül visszajelzünk Önnek!